Hyppää pääsisältöön

luonnonäänet

 • Äänestä Suomen kamalin eläinääni!

  29.05.2019 Luonto

  Mikä eläin kailottaa kamalimmin?

  Nyt valitaan eläinmaailman karmein kailottaja. Mikä äänistä saa ihokarvasi pystyyn?

 • Mikä lintu lauloi?

  13.05.2015 Elävä arkisto

  Radion tietokilpailu lintutietäjille keräsi suuren yleisön.

  Radion tietokilpailu lintutietäjille keräsi suuren yleisön.

 • Sulava jää huokaa, kumisee ja kihelmöi

  27.03.2015 Luonto

  Lämpötilojen vaihtelut supistavat ja laajentavat jäätä.

  Järvenjää huokaa paukahtaen kylmenevässä illassa. Se ei vielä hajoa jäälautoiksi, vaikka aavistaa jo kevään. Aamulla, kun aurinko herää, jää alkaa sulaa. Katso video, jossa upeat jäiset luontokuvat yhdistyvät jään jylinään.

 • Miltä lumi kuulostaa?

  25.02.2015 Luonto

  Lumella on monta ääntä.

  Kun katsot ikkunasta tai kuvasta lumista maisemaa, osaatko arvioida vallitsevan lämpötilan ja pystytkö kuvittelemaan, miltä askeleet lumessa kuulostavat? Testaa, kuinka hyvin kuulet sohjon, nuoskan ja pakkaslumen erot.

 • Hauskimmat luonnonäänet - äänestä suosikkiasi

  19.02.2015 Luonto

  Yle Luonto etsii hauskoja luonnonääniä. Mikä ääni saa sinut hymyilemään? Pyysimme aiemmin ehdotuksia, joiden joukosta finaaliin on nyt valittu neljä kandidaattia. Valitse oma suosikkisi.

 • Onko tämä hauskin luontoääni?

  04.02.2015 Luonto

  Yle Luonto etsii Suomen hauskinta luonnonääntä. Onko se riekon räkättävä naurahdus vai joku muu? Mikä ääni on saanut sinut hymyilemään?

 • Tunnistatko pöllöjä? Testaa taitosi ja opettele matkimaan pöllöjen ääniä

  22.01.2015 Luonto

  Tyynellä säällä pöllöjen äänet kuuluvat parhaiten.

  Lopputalvesta on hyvä aika lähteä pimeään metsään retkelle kuuntelemaan pöllöjen huhuilua. Tyynellä säällä äänet kuuluvat parhaiten. Voit myös itse opetella huhuilemaan niin, että pöllöt vastaavat sinulle.

 • Suomen villit koiraeläimet

  13.10.2014 Elävä arkisto

  Susi, kettu ja supikoira ovat kaikki Suomessa tavattavia villejä koiraeläimiä. Mutta miltä nuo kaikki kuulostavat? Juha Laaksosen toimittamista ja Asko Hauta-ahon tuottamista Viikon luontoäänistä löytyy myös näiden nelijalkaisten ääninäytteet.

 • Ääniä tuhansien ja miljoonien vuosien takaa

  22.09.2014 Elävä arkisto

  Eero Saarenheimo metsästää muinaisia soundeja.

  Ihminen on tallentanut ääntä 1800-luvulta alkaen, mutta maapallolla on kuultavana paljon iäkkäämpiäkin ääniä, Eero Saarenheimo kertoo radiojutussaan vuonna 1956. Muinaisten soundien metsästäjä esittelee tuhansia vuosia vanhaa musiikkia ja tähtiääniä oman maailmamme alkuajoilta.

 • Puhuva lintu matkii myös puhelinta ja solkkaa sopimattomia

  03.10.2013 Elävä arkisto

  Monet omistajat uskovat siivekkäänsä juttelevan ajatuksella.

  Monikin lintu oppii matkimaan ihmiskielen ilmauksia niin hyvin, että omistaja joskus uskoo sen puhuvan ajatuksella. Mutta käsittääkö älykkäinkään siivekäs mitään toistelemiensa sanojen sisällöstä?

 • Äänien illoissa kuunnellaan kadonneitakin ääniä

  11.04.2013 Elävä arkisto

  Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin

  Kaappikellosta poretablettiin, susilaumasta mölysammakoihin, höyrykoneesta Wartburgiin ja pärehöylästä hammasporaan — unohtamatta lirinää, lorinaa tai pimpahdusta. Jukka Mikkolan toimittamat Äänien illat ovat kaivaneet esiin ääniä menneisyydestä ja nykyisyydestä. Miltä maailmamme on kuulostanut? Mitkä äänet ovat kokonaan hiljenneet? Millainen on suomalainen äänimaisema?

 • Yksinäisen saaren erakkosisarukset

  21.08.2012 Elävä arkisto

  Armas ja Rauha Ukkonen asuvat omavaraisesti saarella.

  Armas ja Rauha Ukkonen ovat erakkosisaruksia, jotka asuvat täysin omavaraisesti luonnontilaisella saarella. Kirkonkylään on kuuden kilometrin venematka ja ympärillä pelkkää niittyä ja metsikköä.

 • Orava

  20.04.2009 Elävä arkisto

  Oravien heimo jaetaan kahteen alaheimoon, jotka käsittävät yhteensä noin 250 jyrsijälajia. Sciuridae-alaheimoon kuuluu mm. varsinaiset oravat ja petauristinae-alaheimoon kuuluu mm. liito-orava.

 • Varpuslinnut 8/8

  16.04.2009 Elävä arkisto

  Kuvassa esiintyvä urpiainen on Lapin yleisempiä pesimälintuja. Tutustu urpiaisen lisäksi korppiin, mustapääkerttuun, punavarpuseen, pähkinähakkiin, pyrstötiaiseen ja ruokosirkkalintuun.

 • Kyy

  15.04.2009 Elävä arkisto

  Kyykäärmeiden heimoon kuuluva kyy on Euroopan yleisin ja samalla Suomen ainoa luonnossa esiintyvä myrkkykäärme.

 • Haukat, kotkat ja pöllöt

  09.04.2009 Elävä arkisto

  Suomessa voit kohdata suurista päiväpetolinnuista mm. maakotkan, piekanan, sääksin ja tuulihaukan. Kaksi viimeksi mainittua asuttavat lähes koko Suomea, kun taas maakotka elää Keski-Suomesta Lappiin ja piekana harvinaisena Pohjois-Suomessa.

 • Kihut, lokit ja tiirat

  09.04.2009 Elävä arkisto

  Rantalintujen lahkoon kuuluvat kihut, lokit ja tiirat viettävät suurimman osan elämästään merillä tai muiden vesistöjen lähistöllä.

 • Tikat, kehrääjät ja kiitäjälinnut

  09.04.2009 Elävä arkisto

  Tikkalinnut omaavat vahvan ja kovan nokan, jolla ne voivat hakata puuhun koloja pyydystääkseen pitkällä tahmealla kielellään hyönteisiä. Kiitäjälinnut ovat saaneet nimensä lyhyistä jaloistaan, jotka ne lentäessään nostavat lähelle ruumistaan, jolloin linnut näyttävät jalattomilta. Kehrääjälinnut ovat öisin liikkuvia hyönteissyöjiä.

 • Varpuslinnut 7/8

  03.04.2009 Elävä arkisto

  Viitasirkkalintu on Suomessa jokseenkin harvinainen, sillä täällä pesii alle tuhat paria. Sen voi kohdata vaikkapa pusikkoisella pellolla. Tässä osiossa viitasirkkulinnun lisäksi voit tutustua tiltalttiin, viitakerttuseen, viirusirkkalintuun, viherpeippoon, töyhtötiaiseen ja törmäpääskyyn.

 • Varpuslinnut 6/8

  03.04.2009 Elävä arkisto

  Monien mielestä satakieli on Suomen paras laululintu, sen voit kohdata maan etelä- tai keskiosissa. Tutustu myös räystäspääskyyn, sinirintaan, sinitiaiseen, sirittäjään, sitruunavästäräkkiin, talitiaiseen, taviokuurnaan, tikliin ja tilhiin.

Sivut