Hyppää pääsisältöön

kaupunkikehitys

 • Tehtävä aavikolla - suomalaisarkkitehdit mukana Ai Weiwein epäonnistuneessa projektissa

  01.02.2016 Kulttuuri

  Ordos 100 oli arkkitehtien Big Brother Sisä-Mongoliassa

  Arkkitehdit Matti Sanaksenaho ja Sami Rintala kertovat, millaista oli osallistua Ai Weiwein kuratoimaan arkkitehtien Big Brotheriin Sisä-Mongoliassa. Ordos 100 -hankkeesta ei syntynyt uutta kaupunginosaa autiomaahan vaan pienoismalli, joka on esillä Ai Weiwein näyttelyssä HAMIssa eli Helsingin taidemuseossa, sekä suomalaista videotaidetta.

 • Aasian kehittyvät kaupungit

  15.06.2015 Yle Teema

  Löytyykö uusista keksinnöistä apua ympäristöongelmiin?

  Räjähdysmäisesti kasvava väkiluku ja väestön vaurastuminen asettavat Aasian suurkaupungeille kovia haasteita. Kahdeksanosaisen sarjan jokainen jakso esittelee yhden kaupungin ja kertoo, miten teknologian ja uusien keksintöjen avulla pyritään ratkomaan ongelmia ja luomaan tulevaisuuden kaupunkiympäristöjä.

 • Tässä on #betonikuvakilpailun voittaja!

  17.12.2014 Kulttuuri

  Vuoden betonikuva on valittu.

  Vuoden betonikuva on valittu. Kuvaajat osoittavat, että arjen harmaassa on sävyjä. Monissa kuvissa betoni muodosti vastuksen, josta vihreys tai huumori murtuu läpi. Betoni kuluu ja rapistuu. Se ilmaisee silloin myös surua tai nostalgiaa. Kouvostoliitto, Tallinnan Linnahall, Helsingin Merihaka, sillat, toimistojen ikkunarivit, purkutalot, graffitit, skeittaus ja betonilaatoitus olivat erityisen suosittuja aiheita.

 • Mitä pitäisi tehdä taajamille?

  12.11.2014 Kulttuuri

  Taajama on jotain kaupungin ja maaseudun välissä. Sitä voi pitää jopa suomalaisen ”hyvän elämän” ruumiillistumana, kaupungin ja maaseudun parhaat puolet yhdistävänä asumisen taiteena. Mutta jos taajamakysymystä katsoo vasten maailmanlaajuista resurssien niukkuutta, onkin kuva toinen. Ja silloin on syytä pohtia, kuinka voisimme tihentää taajamien sisäistä vuorovaikutusta. Toisin sanoen tehdä taajamista kyliä ja kaupunkeja – tai metsää.

 • Mihin nykypäivän kaupungissa tarvitaan toreja ja aukioita?

  31.10.2014 Kulttuuri

  Kun kaupankäynti on siirtynyt toreilta pitkälti sisätiloihin, moni kaupunki on täynnä aukioita, jotka suurimman osan vuotta kumisevat tyhjyyttään. Millaisia toreja tarvitaan nykyään ja tulevaisuudessa, kun kaupungit muuttuvat? Kaupunki uusiksi -sarjan kolmannessa jaksossa arkkitehdit saavat tehtäväkseen herättää henkiin Jyväskylän aukiot.

 • Paikan henki lisää viihtymistä - ja nostaa hintoja

  22.10.2014 Kulttuuri

  Mitä täytyy ottaa huomioon, kun suunnitellaan viihtyisiä ja ihmisten välistä kanssakäymistä vahvistavia kaupunkitiloja? Yksi keino on paikkojen hengen luominen, niin kutsuttu placemaking. Maailmalla se on yhä tärkeämpi osa uusien alueiden kehittämistä. Tosin hyvä henki nostaa myös kiinteistöjen hintoja, jolloin köyhimmät joutuvat usein muuttamaan pois.

 • Kerroksellista kaupunkia eli kuinka ottaa haltuun jättialue

  20.10.2014 Kulttuuri

  Onko suuriluontoinen visiointi turhaa ja pitäisikö Oulun tyytyä olemaan tavallinen maakuntakeskus yksi muiden joukossa?

 • Oulu, pohjolan vai Länsi-Siperian pääkaupunki?

  18.10.2014 Kulttuuri

  Kaupunki uusiksi -sarjan ensimmäisessä jaksossa arkkitehdit saapuvat Ouluun. 200-tuhannen asukkaan kaupungin tavoitteena on tulla pohjoisen metropoliksi. Arkkitehtien suunnittelukohteena on lähes joutomaaksi muuttunut valtava ratapiha.

 • Kaupunki muuttuu nopeammin kuin arvaatkaan

  15.10.2014 Kulttuuri

  Suomessa vanhoja, ennen vuotta 1921 tehtyjä rakennuksia on vain viisi prosenttia rakennuskannasta. Peräti kolmasosa meitä ympäröivistä rakennuksista on noussut parin viime vuosikymmenen aikana.

 • Kriitikko Otso Kantokorpi kiersi Taloraadin mukana Tallinnaa

  09.10.2014 Yle Teema

  Raadin vuonna 2011 arvioima arkkitehtuuri hätkähdyttää yhä

  Raadin vuonna 2011 arvioima arkkitehtuuri hätkähdyttää yhä