Hyppää pääsisältöön

viikingit

 • Merikartan reunoilla – suomalaista saaristoa linssin läpi

  12.07.2018 Elävä arkisto

  Lähde saaristomatkalle arkisto-ohjelmien parissa.

  Viettelevien postikorttimaisemien ohella osa saaristoromantiikan lumoa on eristäytyneisyys ja meren mahdin edessä nöyrtyminen. Kaukaiset luodot ja autiot majakat eivät lakkaa kiehtomasta venematkailijoita, mutta millaista on syrjäinen saaristolaiselämä paikallisväestön silmin? Nosta ankkuri ja lähde Elävän arkiston luotsaamalle merimatkalle Suomenlahdelta Perämerelle saaristoaiheisten dokumenttien parissa.

 • Seksi, rakkaus ja liike-elämä. Kuulostaa nykypäivältä, mutta kyllä näitä asioita käsiteltiin jo riimukirjoituksissa.

  28.06.2018 Kulttuuri

  Riimukirjoitus ei ollutkaan viikinkien keksintö.

  Riimukirjoitus ei ollutkaan viikinkien keksintö.

 • DNA on maailman paras historiankirja

  10.03.2016 Puoli seitsemän

  DNA on maailman paras historiankirja.

  En tiedä mammuttien aikaan eläneen esi-äitini nimeä, mutta tiedän kyllä, missä päin maailmaa hän eli. Tiedän myös, mitä reittiä pitkin hän kauan sitten kulkeutui alkukodistamme Afrikasta tänne Suomeen. Tiedän myös, että isän puoleltani meillä on yhteinen esi-isä norjalaisten viikinkien kanssa.

 • Sika muuttui jumalasta kinkuksi

  21.12.2015 Kulttuuri

  Harva muistaa sian jumalallista alkuperää

  Sika muuttui jumalasta kinkuksi

 • Saaristolaiselämää aavan meren äärellä 1969

  01.10.2015 Elävä arkisto

  Elämä saaristossa on kamppailua luonnon kanssa

  Elämä saaristossa on kamppailua luonnon kanssa

 • Viikon sitaatti: Pysäköinti sallittu 1000 vuoden ajan

  26.05.2015 Kulttuuri

  Millaista elämä oli parkkialueen alla 1000 vuotta sitten?

  Sipulia käytetään monesti elämän ja ties minkä vertauskuvana, mutta ainakin maaperän kerrosten tutkimiseen se sopii täydellisesti. Sopivissa paikoissa maan kaivaminen vie kaivajansa satoja vuosia taaksepäin jokaisella lapioniskulla. Ja kun monilla asuinpaikoilla on asuttu tuhansiakin vuosia, maansiirtotyöt ovat aina jännittävä urakka.

 • Viikingit

  08.12.2014 Yle Teema

  Viikingit muistetaan luostareita ryöstelleinä verenhimoisina merirosvoina, mutta keitä he olivat ja kuinka he elivät? Kirjailija Neil Oliver lähtee matkaan viikinkien vanavedessä.

 • Aikamatkalla menneisyys tapaa nykyisyyden

  25.03.2014 Elävä arkisto

  Taiteellisessa dokumentissa matka etenee arkeologisin aikahypyin viikinkiajan Hämeestä uudenajan Helsinkiin. Toimittajan matkassa kaivaudutaan Presidentinlinnan alle, sukelletaan 1700-luvun linjalaivaan ja selvitetään mikä oli viikinkiajan vastine Viagralle. Onko menneisyys vain nykyisyydessä kerrottu tarina?

 • Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa

  09.07.2013 Abitreenit

  Ylen ohjelmia maailmanhistoriaan liittyen.

  Miten pyyntikulttuureista siirryttiin kauppavaltioihin? Entä millaisia olivat historiallisesti merkittävät Assyrian suurvalta sekä egyptiläiset ja arabialaiset kulttuurit? Ylen julkaisemia ohjelmia maailmanhistoriaan liittyen.

 • Pronssi- ja rautakauden hautalöydöt

  15.02.2013 Oppiminen

  Pronssi- ja rautakauden hautalöydöt

  Mitä muinaishautojen löydöt kertovat? Miksi hautaan laitettiin neulakintaat? Olivatko muinaiset asukkaat turhamaisia? Mikä oli tuon ajan muotia?

 • Ihmiskunnan tuhoa on odotettu hartaasti jo tuhansia vuosia

  12.12.2012 Elävä arkisto

  Lopun ajan profetioiden mukaan maailman ja ihmiskunnan olisi pitänyt tuhoutua jo useasti. Ennusteet ovat osoittautuneet epävarmoiksi, mutta tuhon sanansaattajia on maailmanhistoriassa riittänyt viikingeistä ja Nostradamuksesta kotoisiin Kihovauhkosiin ja meidän aikojemme terrorilahkoihin asti.

 • Ahti Taponen: Pohjanmiehet

  16.05.2011 Elävä arkisto

  Idän ja lännen välissä asuu outo suomalaisten heimo, joka väkivaltaisena lietsoo itsensä hetkessä berserkkiraivoon. Kirjailija Ahti Taponen tulkitsee uudelleen historiaa ja johdattelee yllättäen juuremme viikinkeihin. Hän tekee myös mielenkiintoisia havaintoja menneisyydestä ja nykyajasta.

 • Viikinkien aika 3/3

  31.07.2009 Elävä arkisto

  Historiasarja tarkastelee Pohjolan viikinkiaikaa.

  Ohjelmasarjassa Viikinkien aika toimittaja Jorma Kallenautio ja arkkitehti Aaro Söderlund tarkastelevat Pohjolan viikinkiaikaa.

 • Viikinkien aika 2/3

  24.07.2009 Elävä arkisto

  Historiasarja jatkaa Pohjolan varhaishistorian luotaamista.

  Ohjelmasarjassa Viikinkien aika toimittaja Jorma Kallenautio ja arkkitehti Aaro Söderlund jatkavat Pohjolan varhaishistorian luotaamista.

 • Viikinkien aika 1/3

  07.07.2009 Elävä arkisto

  Radion historiasarja viikinkiajasta 700-luvulta 1000-luvulle

  Ohjelmasarjassa Viikinkien aika toimittaja Jorma Kallenautio ja arkkitehti Aaro Söderlund tarkastelevat viikinkiaikaa 700-luvulta 1000-luvulle.