Hyppää pääsisältöön

kolikkopelit

 • Puolisalainen flipperihalli Tampereella levittää klassikkopelin iloa: “Tätä peliä ei voi laittaa kännykkään”

  04.12.2018 Egenland

  Kaverukset perustivat Tampereelle flipperihallin.

  Flipperit ovat tehneet komean paluun – ainakin tänne Tampereelle. Harmaassa teollisuusrakennuksessa kaupungin laidalla sijaitsee kahden kaveruksen perustama pelihalli Ikuri Arcade. Omistajilla on paikan mainostamisessa erikoinen strategia: vain aidosti kiinnostuneet pelaajat saavat tietää, missä flipperihalli sijaitsee.

 • "Olen käynyt lasteni lompakoilla" - Rahapeliongelmasta toipuminen vaatii paljon työtä

  24.09.2018 Dokumentit

  Kaikki pelissä -podcast antaa puheenvuoron ongelmapelaajille

  Ylen uusi Kaikki pelissä -podcast antaa puheenvuoron ongelmapelaajille. Suomalaiset pelaavat rahapelejä neljänneksi eniten koko maailmassa ja moni pelaaja kärsii peliriippuvuudesta. Rahapelaamista koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan syksyn 2018 aikana. Nyt onkin aika hälventää rahapelaamiseen liittyviä myyttejä.

 • Paolo Carrassi rakastui pelaamiseen, kun Super Mario juoksi ruudulla ensi kerran – nyt hän aikoo perustaa oman pelihallin

  06.10.2017 Yle Uutiset

  Retropelaamisen myötä pelihallit ovat tulleet taas takaisin. Pelaajat ovat löytäneet myös vanhat kolikkopelikoneet uudelleen.

 • Flipperi koukuttaa: "Silloin kun se kulkee, se kulkee niin ihanasti"

  29.04.2016 Yle Uutiset

  Baaripelien kuningas on täällä jälleen. Pitkän hiljaiselon jälkeen flipperit sinkoavat kuulia, jotka takovat valotaululle miljoonia pisteitä.

 • Kansa löysi RAY:n mobiilipelit – tuotoissa huima kasvu

  23.02.2016 Yle Uutiset

  Digitaalinen pelaaminen on nousussa kännyköiden ja tablettien ansiosta. Suomalaiset innostuvat edelleen myös perinteisistä kolikkopeleistä.

 • Ministerit Aho ja Viinanen pelaavat pajatsoa

  10.03.2015 Elävä arkisto

  Miten suomalaisten suosikkipeli pajatson vaiheet nivoutuvat 1990-luvun alun tapahtumiin Suomessa? Mikä oli Esko Ahon suhde pajatsoon? Ja miksi Iiro Viinanen lopetti pelaamisen, kun oli voitolla?

 • Miksi Kulta-Jaska on huoltsikan suosituin?

  21.08.2014 Yle Uutiset

  Vuonna 2010 markkinoille tuotu kolikkopeli Kulta-Jaska on kasvanut RAY:n kaikkein suosituimmaksi, yli klassisten korttiautomaattipelien. Liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen epäilee, että yksi suuri syy on pelin eittämätön suomalaisuus.

 • Flipperit palaamassa unholasta muun retromuodin mukana

  30.09.2013 Yle Uutiset

  Hopeakuulat ja mailat ovat kadonneet vaivihkaa huoltoasemilta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Nyt koneita ilmestyy taas julkisille paikoille, vaikka niitä ei juuri valmisteta. Suomesta löytyy kaksi flippereille pyhitettyä hallia, joista toinen sijaitsee Kouvolassa.

 • Serious about games

  23.07.2013 Yle News

  International successes by several Finnish firms in the digital games industry are seen in some circles as an opening to a major new growth sector in the country. Studies and research in the field are arousing increased interest among students, and universities are taking the subject more seriously.

 • Mihin katosivat flipperit?

  30.04.2013 Yle Uutiset

  Flippereiden suosio alkoi rakoilla 80-luvulla konsolipelien ja kolikkovideopelien ilmaantuessa markkinoille. Parhaimpina vuosina Suomessa koneita oli operoinnissa tuhansia, nyt niitä on julkisessa käytössä arviolta 100–200 välillä. Tänä päivänä flipperikulttuuria ylläpitävät keräilijät ja harrastajat, joiden autotalleihin useimmat vanhoista flippereistä ovat kadonneet.

 • Ongelmapelaaja on sairas eikä tyhmä

  27.04.2013 Yle Uutiset

  33-vuotiaalla Timolla on peliriippuvuudesta vuosien kokemus. Nyt hän on auttaa muita ongelmapelaajia kertomalla oman tarinansa.

 • "Pelasin omakotitalon, jos ei toisenkin verran"

  13.02.2013 Yle Uutiset

  18 vuoden aikana kaikki rahat menivät uhkapeleihin. Nyt seitsemän vuotta pelaamatta ollut mies auttaa muita ongelmapelaajia.

 • Emulaattorit tuovat vanhat suosikkipelit selaimeen

  06.09.2012 Kuningaskuluttaja

  Nykyaikainen selain on tehokas vekotin.

  Nykyaikainen selain on sen verran tehokas vekotin, että sillä pystyy matkimaan tietokoneita Apple 2:sta Amigaan ja pelikonsoleita Pacmanista Super Nintendoon.

 • Kotikonsolit söivät kolikkopelit ja tappoivat flipperit

  24.05.2012 Kuningaskuluttaja

  Kolikkopelit eivät ole kuolleet.

  Kolikkopelit eivät ole kuolleet. Ne ovat muuttaneet ostoskeskuksiin ja harrastajien olohuoneisiin.

 • Netin rahapelien estämisessä ei vielä ole kaikki keinot käytössä

  20.09.2011 Yle Uutiset

  Netin rahapelien suitsiminen näyttää olevan vaikeaa lain kiristyksistä huolimatta. Poliisin mukaan osaa netin rahapeleistä pyöritetään nimellisesti kaukomailta, mutta käytännössä ilmeisesti suomalaisin voimin.

 • Jukolan viestiä voi seurata kuin jännää tietokonepeliä

  18.06.2010 Yle Uutiset

  Kytäjän kisakeskus Hyvinkäällä on valmis vastaanottamaan yli 15 000 suunnistajaa ja 35 000 yleisön edustajaa. Suunnistajien GPS-laitteiden takia kisa alkaa muistuttaa tietokonepeliä pisteiden vilistäessä ruudulla kuin Pacmanissa.

 • Kun Pong mullisti ajankäytön, leikin ja pelin

  10.05.2010 Yle Uutiset

  Yksinkertaisesta tv-pelistä ja mikroprosessorista lähti kehitys, joka on nopeassa ajassa mullistanut viihteen ja ajankäytön. Peliteollisuudesta on tullut valtavien rahavirtojen teollisuudenala, se on luonut omia peli- ja sosiaalisia kulttuurejaan. Edestakaisin pomppivasta valopisteestä kasvoi keinomaailmoja, jossa pelaaja rakentaa kaupunkeja, lentää, taistelee hirviöiden kanssa tai pelaa yksinkertaisesti pasianssia. Sähkömuseo Elektra esittelee Hämeenlinnassa sähköisen pelaamisen historian.

 • Nettipokeri tuo nopeasti valtavat velat

  22.09.2009 Yle Uutiset

  Keski-Suomessa arvioidaan olevan noin 5 500 ongelmapelaajaa. Suurimman ongelman muodostavat kolikkopelit, mutta riippuvuus myös nettipokerista on lisääntymässä. Samalla jotkut pelaajat ovat velkaantuneet nopeasti.

 • "Pacmanin" mestaruusottelu pysäytti Filippiinit

  03.05.2009 Yle Urheilu

  Manny Pacquaion nyrkkeilyn IBO-liiton ylemmän kevytsarjan (63,5 kg) MM-titteliottelu pysäytti Filippiinit. Ihmiset maan presidentti Gloria Arroyosta Jolon saaren joukkoihin katsoivat, kun 30-vuotias Pacquaio tyrmäsi jo toisessa erässä vastustajansa, Iso-Britannian Ricky Hattonin.

 • HS: Ministeriö pohtii kaikkien rahapelien kieltämistä alaikäisiltä

  11.08.2007 Yle Uutiset

  Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan kaikkien rahapelien kieltämistä alaikäisiltä, kertoo Helsingin Sanomat. Alle 18-vuotiaat eivät saisi jatkossa enää pelata kolikkopelejä eivätkä esimerkiksi lotota.