Hyppää pääsisältöön

elintarvikeala

 • Battle: Suomi voi olla hyönteisravinnon edelläkävijämaa

  13.03.2016 Battle

  On vain ajan kysymys, koska hyönteisravintoa on pöydässämme.

  Lihaa kulutetaan ravinnoksi nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä lihantuotannon vähentäminen on isossa roolissa. Suomi voi olla - niin halutessaan - hyönteisravinnon luvattu maa: hyönteisravinnon tutkiminen on Suomessa jo pidemmällä kuin muissa Pohjoismaissa.

 • Näkökulma: Kuka päättää puolestani, mitä luonnollinen ruoka on?

  15.10.2015 Kuningaskuluttaja

  Nestle ajaa ISO-standardia luonnollisuudelle.

  Kun aloin selvitellä, mitä elintarvikkeita saa mainostaa luonnollisuudella, yllätyin. Ruoan luonnollisuuteen tai puhtauteen liittyviä väittämiä valvotaan meillä varsin löyhästi, maailmalla luonnollisuuslupausten kenttä on vielä villimpi. Sekavuuteen vastaa nyt jättiyhtiö Nestle. Se on esittänyt ISO-standardia, jonka seurauksena osa nykyisistä lisäaineista saatetaan määritellä luonnollisiksi. Suomesta valmisteluissa on mukana joukko elintarvikealan yrityksiä.

 • Sokeriansaan lankeaa huomaamatta

  07.09.2015 Akuutti

  Sokeriansaan lankeaa huomaamatta

  Sokeriansaan lankeaa huomaamatta

 • Kiisteltyä palmuöljyä löytyy suomalaisestakin ruokakaapista

  27.11.2014 Kuningaskuluttaja

  Palmuöljystä tulee mieleen polttoaine. Palmuöljyä löytyy kuitenkin lukuisista elintarvikkeista. Kohta ruokakaupan joka pakkauksesta näkee, onko tuotteessa palmuöljyä.

 • Ruokaratsia

  27.06.2014 Yle Teema

  Ruokaratsia on brittiläinen sarja, joka selvittää, miten ruokamme todella valmistetaan ja millaisia salaisuuksia lempiruokiemme taakse kätkeytyy. Keittiömestari, tv-kokki Matt Tebbutt, panimomestarit James Watt ja Martin Dickie sekä ruokatoimittaja Kate Quilton kiertävät maailman ympäri kyselemässä kauppiailta, viljelijöiltä, insinööreiltä ja teknikoilta asioita, joita tavallinen kuluttaja ei tiedäkään.

 • Miksi pakastemustikat maistuivat pahvilta?

  15.01.2014 Kuningaskuluttaja

  Nainen osti kotimaisia Suonenjoen Pakkasmarjan pakastettuja mustikoita ja yllättyi niiden huonosta laadusta. Mustikat olivat outoja, kuivia ja mauttoman makuisia. Miksi pakastemustikat maistuivat pahoilta?

 • Kaupan oma merkki ja brändituote – samaa tavaraa eri paketissa?

  03.10.2013 Kuningaskuluttaja

  Ruokakaupan omat merkit myyvät hyvin.

  Pirkka, Rainbow ja muut ruokakaupan omat merkit myyvät hyvin. Voisi kuvitella, että kaupan oman merkin ruoka on samaa tavaraa kuin kotimaisen valmistajan merkkituotteissa - eri paketissa vain! Kymmenien tuotteiden vertailu paljasti, että näin ei ole.

 • Verkon ruokakaupassa tarjous ei aina ole tarjous

  10.04.2013 Kuningaskuluttaja

  Ruoan kantaminen kaupasta vie aikaa, ja monella myös hermot. Kuningaskuluttaja testasi ostosreissujen vaihtoehtoja, netin yleisruokakauppoja. Testaajat arvioivat kauppojen toimivuutta ja palvelua. Kolmen nettikaupan vertailussa pärjäsi parhaiten Kauppahalli24.fi.

 • Verokarhun karkkipäivä: käsikirjoitus

  11.10.2010 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Verokarhun karkkipäivä

  11.10.2010 MOT

  Hallitus on päättänyt ottaa ensi vuoden alusta käyttöön makeisveron, josta luovuttiin 1990-luvun lopussa. Valmisteveron palauttamista on perusteltu mm. kansanterveydellisillä syillä, koska hinnannousun pitäisi vähentää sokerin kulutusta.

 • Suomalaisia helpotuksia

  04.10.2010 MOT

  Tällä kertaa MOT alkaa aasinsillalla: Sveitsin valtiovarainministeri Hans-Rudolf Merz esitteli pari viikkoa sitten parlamentille Bernissä virkamiestensä laatimaa vastausta erään kansanedustajan kysymykseen, joka koski elintarvikkeiden tullitariffeja.

 • Mikä maidossa maksaa: käsikirjoitus

  28.10.2009 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Mikä maidossa maksaa?

  28.10.2009 MOT
 • Ruokatutkijat kaupan armoilla

  19.10.2009 MOT

  Tutkijat havaitsivat, että ruuan hinta ei laskenut Suomessa talven 2008 ruokakriisin jälkeen samalla tavalla kuin muualla Euroopassa. Suomalaisessa elintarvikeketjussa on aukkoja, joihin rahaa uppoaa täysin riippumatta siitä miten tuotantokustannukset kehittyvät. Ministeriö on luvannut tutkimuksia, mutta kauppa tuskin avaa hinnoitteluperusteitaan.