Hyppää pääsisältöön

sovitukset

 • Avaruusromua: Eräs mahdoton tehtävä

  23.08.2018 Kulttuuri

  Ken Elkinson on uhkarohkea albumillaan Beatles Spa Day.

  Tajusin sen melko pian. Tehtävä oli mahdoton. Olin kuvitellut, että asian saa selville, kun katsoo riittävän monesta lähteestä ja yhdistelee tietoja. Eihän se nyt mikään mahdoton asia voinut olla. Mutta kyllä se oli. Yritin laskea kuinka monta cover-versiota oli tehty The Beatles-yhtyeen tekemistä kappaleista. Amerikkalainen Ken Elkinson on albumillaan Beatles Spa Day lähtenyt taivaltamaan polkua melko harmaalle ja höyryiselle alueelle. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Portteja maan ja taivaan rajalla

  30.09.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Risto-Matti Marin on tehnyt Alballe useita levyllisiä romanttisten pianotranskriptioiden helmiä. Uudella levyllään “Gateways—portteja” Marin rakentaa resitaaliohjelman, jonka kantavaksi voimaksi nousee kerronnallisuus: jokainen taitekohta vaikuttaa portilta seuraavaan teokseen. Erinomaiseksi kokonaisuus nousee käydessään Bachilla ja Schubertilla rakennetusta portista levyn viimeiseen teokseen, Franz Lisztin faustiseen Sonaattiin h-molli.

 • Nuorena kuolleen prinssin konserttoja

  06.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Vain 18-vuotiaana vuonna 1715 äkilliseen sairauteen kuollut Johann Ernst oli ilmeisen lahjakas muusikko. Tehtyään parin vuoden opintomatkan Alankomaihin hän kirjoitti kaikkiaan lähes parisenkymmentä soitinteosta uudessa tyylissä, Vivaldin tapaan.

 • Saksofoniyhtyeiden uranuurtaja

  18.03.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Percy Grainger sovitti huomattavan paljon musiikkia nuorena ihastumalleen saksofonille ja erityisesti erikokoisille saksofoniyhtyeille. Graingerin uraa uurtavaa saksofonimusiikkia on nyt ilmestynyt levyllinen Naxosilta. Yhdysvaltalaisen saksofonistin ja organisaattorin Joyce Griggsin vetämä levytyshanke esittelee oivalla tavalla soittimen, johon Grainger ihastui: ”maailman hienoimman puhallettavan sointivälineen—kaikkein eniten ihmisäänen kaltaisen”.

 • Virtuoosiklarinetistin uudet vaatteet

  12.02.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Martin Fröstillä on kunnianhimoinen konserttiprojekti, nimeltään ei vähempää kuin Genesis. Hän pyrkii tutkimaan siinä tanssin ja folkin inspiroimaa musiikkia, niin hengellistä, vakavaa kuin viihteellistä, yli vuosisatojen. Tuon työn hedelmiä korjaa Sony Classicalin julkaisema uutuslevy nimeltään Roots. Vahva, ensiluokkainen lopputulos ei poista sitä ilmeistä seikkaa, että musiikin juurien sijaan polttopisteenä ja punaisena lankana levyllä on ennen kaikkea Martin Fröst itse.

 • Kamarisellisti luo soololevyllään omintakeisia tulkintoja ja uutta

  12.02.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Elääkö klassinen musiikkikulttuuri yhä luovaa vaihetta? Kyllä elää, kiitos sellaisten taiteilijoiden kuin on Bremenin saksalaisen kamariorkesterin sellisti Stephan Schrader! Hän luo soololevyllään elektroniikan avustamana yhden miehen bändinä vaikuttavia kappaleita, milloin improvisoiden, milloin olemassa olevaa sovittaen. Ja mikä parasta, punainen lanka ei katoa, ja kokonaisuuden dramaattinen kaarros säilyy ehyenä.

 • Nobelistien elokuvia: kirjoittajina Alice Munro ja Patrick Modiano – Teemalauantai 10.10.

  06.10.2015 Yle Teema

  Nobel-viikon elokuvina Kaukana poissa ja Lacombe Lucien.

  Nobel-viikon Teemalauantain kaksi hienoa elokuvaa, Kaukana poissa ja Lacombe Lucien, perustuvat vuosien 2013 ja 2014 Nobel-kirjailijoiden Alice Munron ja Patrick Modianon teksteihin.

 • Saukki ja Pikkuoravat radiossa

  28.08.2015 Elävä arkisto

  Sauvo Puhtilan ja Eino Virtasen suosittuja lastenralleja.

  Työteliäänä säveltäjänä ja sanoittajana kunnostautunut radiotoimittaja Sauvo "Saukki" Puhtila (1928–2014) muistetaan etenkin lastenlevytyksistään Pikkuoravien kanssa. Pikkuoravat Elmeri, Simeoni ja Nestori olivat yhtä kuin laulaja Eino Virtanen, joka esitti levytyksissä kaikkien kolmen oravan osat. Oravakolmikko jekutti hyväntahtoisen isäntänsä milloin unten maille, milloin maan kiertoradalle.

 • Myrskyluodon Maija monella tavalla

  30.07.2015 Elävä arkisto

  15 erilaista sovitusta klassisesta kappaleesta.

  Suuri osa suomalaisista tuntee Lasse Mårtensonin ennen kaikkea Åke Lindmanin ohjaaman Myrskyluodon Maija televisioelokuvan musiikin säveltäjänä ja soittajana. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty 15 versiota sarjan rakastetusta tunnussävellyksestä, eri esittäjiltä, eri ohjelmista.

 • Taru sormusten herrasta Suomenlinnassa

  23.06.2015 Elävä arkisto

  Ryhmäteatteri valmistautuu suurtuotantoonsa vuonna 1988.

  Ryhmäteatteri valmistautuu suurtuotantoonsa vuonna 1988.

 • Club For Five ja UMO avasivat tuttuihin tangoihin uuden kuuntelukulman

  19.02.2015 Elävä arkisto

  Unto Monosen ja Toivo Kärjen tangoja yllättävinä versioina.

  Club For Five -lauluyhtyeen ja UMOn tangokonsertissa tarjoillaan Unto Monosen ja Toivo Kärjen ikivihreitä tangoja uusina ja yllättävinä versioina. Musiikkiesitysten lisäksi kuullaan Club For Fiven jäsenten ajatuksia kappaleiden treenaamisesta ja itse esityksestä. Suuri viihdespektaakkeli taltioitiin Helsingin Musiikkitalossa syyskuussa 2011.

 • 8 Paranoidia

  11.02.2015 Elävä arkisto

  8 taiteilijaa teki oman näköisensä version Paranoidista

  Kahdeksan taiteilijaa teki oman näköisensä version Paranoidista Kansallista Soittakaa Paranoid! -viikkoa varten loka-marraskuussa 2013. Omaperäiset versionsa klassikkobiisistä ja ajatuksensa paranoiasta esittävät Räjäyttäjien Rapa, Lauri Porra, Mirel Wagner, Mikko Alatalo & Jammi Humalamäki, Knucklebone Oscarin Oscar & Jarkko, kurkkulaulaja Gangzi, Suvi Isotalo ja Kari Peitsamo.

 • Käännösiskelmä on kansakunnan vääristynyt muisti

  07.11.2014 Elävä arkisto

  Leirintäalue-sarja käsitteli suomalaista käännösiskelmää.

  Iskelmämusiikin kummallisuuksia tonkinut Leirintäalue-sarja käsitteli yhden jakson ajan suomalaista käännösiskelmää. Camp-hengessä, siihen etsittiin vuonna 1998 myös erikoisempia, jopa epäonnistuneita käännösversioita.

 • M. A. Numminen: Laki Tilastokeskuksesta

  04.11.2014 Elävä arkisto

  Kappale kuultiin vuonna 1973 suorassa tv-lähetyksessä.

  Kiinnostavimpia tyylilajeja M. A. Nummisen taiteilijanuralla ovat hänen virallisten ja tieteellisten tekstien päälle tekemänsä sävellykset. Yksi tällainen kuultiin vuonna 1973 suorassa tv-lähetyksessä.

 • Robottilatinoa, utuista pianoa ja Kraftwerkia harmonikalla - Avaruusromua 7.9.2014

  09.09.2014 Musiikki

  Saksalaisen Kraftwerkin musiikki on innostanut lukuisat musiikintekijät mitä erikoisimpiin tulkintoihin. Avaruusromussa kuunnellaan kuinka Kraftwerkin klassinen minimalistinen elektroniikka taipuu esimerkiksi latinoviihteeksi, utuiseksi soolopianoimprovisaatioksi, aasialaissävytteiseksi etnoksi, japanilaiseksi popiksi tai kuinka Kraftwerk soi harmonikkatriolla tai jousikvartetilla.

 • Riikka Pulkkisen menestysromaani Raja Kotikatsomossa alkaen 23.2.

  18.02.2014 Kirjat

  Riikka Pulkkiseen menestysromaani Rajaan (2006) pohjautuva kolmiosainen Kotikatsomo-sarja alkaa helmikuussa Ylellä.

 • Sovitetut toiveet: joululauluja toisin kuin tavallisesti

  04.12.2013 Elävä arkisto

  Musiikkiohjelman vuoden 2010 joulujakso.

  Sovitetut toiveet -ohjelman vuoden 2010 joulujaksossa perinteisten joululaulujen variaatiot venyivät punkista saksalaiseen schlageriin. Moni soittaja toivoi inhoamiaan joululauluja joko muokattavaksi mahdollisimman kuunneltaviksi tai entistä kamalammiksi versioiksi. Artikkeliin on koottu kaikki ohjelmassa kuullut kappaleet omiksi klipeikseen. Liki kahden tunnin ohjelma on kuunneltavissa myös kokonaisuudessaan juontoineen ja yleisötoiveineen.

 • Hamlet 1970

  08.11.2013 Elävä arkisto

  Parikymppisten suomalaisten teatterintekijöiden televisiosovitus tiivisti William Shakespearen klassikkonäytelmän reiluun puoleentoista tuntiin. Filosofian, rakkauden ja vihan teemoista rakentui jännitysnäytelmä.

 • Steel Pan Loversin musiikki soljui vastustamattomasti eteenpäin

  23.10.2013 Elävä arkisto

  Karjaalainen yhtye Steel Pan Lovers vastasi vuosituhannen alussa Ihmisen käsikirja -ohjelman musiikkiesityksistä. Karibialaisperäisillä Steel pan -rummuilla operoinut yhtye esitti uusiksi sovitettuja pop- ja rock-kappaleita, lastenlauluja sekä tv-tunnareita.

 • Mieskuorojen serenadit soivat haaveiden rakastetulle

  01.02.2013 Elävä arkisto

  Kooste koskettavimpia serenadeja

  Mieskuorolaulujen serenadeissa kohteena on usein ihana impi. Serenadeissa neitoja ylistetään ja kaihotaan. Mieskuorot tekevät tulkinnoillaan eläväksi tavoittamattomalle haaveolennolle varatut salatut tunteet ja kaipuun rakastetun luo.

Sivut