Hyppää pääsisältöön

etninen identiteetti

 • 19.1. Teeman Elävä arkisto: Pakolaisesta tuli huippututkija ja jääkiekkoilija

  07.01.2016 Yle Teema

  Chilestä Turkuun professoriksi

  Chilestä Turkuun professoriksi

 • Krim halusi irti Ukrainasta jo 1990-luvulla

  21.03.2014 Elävä arkisto

  Krim julistautui itsenäiseksi jo vuonna 1992

  Pieni Krimin niemimaa Mustallamerellä on hiostanut Ukrainan ja Venäjän suhteita vuosikymmeniä. Vuonna 1992 alue julistautui ensi kertaa itsenäiseksi. Monelle kriminvenäläiselle tämä tarkoitti ensiaskelta kohti Venäjään liittymistä.

 • Viiden päivän turha sota

  26.04.2013 Elävä arkisto

  Sota toi esiin Kaukasuksen tilanteen.

  Vuonna 2008 käytiin Georgian armeijan ja Venäjän, Etelä-Ossetian sekä Abhasian armeijoiden välinen viiden päivän sota. Sota toi esiin Kaukasuksen tilanteen. On sanottu, että Kylmä sota ei koskaan loppunut Kaukasuksella.

 • Suomalaiset poliisit auttoivat Kosovon poliisia uuteen alkuun

  22.04.2013 Elävä arkisto

  Sota ei runtele vain rakennuksia, vaan se murjoo myös ihmisten arkea ja jopa instituutioita. Kosovon sodan jälkeen jälleenrakentaminen koski myös poliisilaitosta.

 • Metsäsuomalaiset loitsuivat itsensä unohduksiin

  09.04.2013 Elävä arkisto

  Metsäsuomalaiset elivät Ruotsin metsissä satoja vuosia.

  Norjan ja Ruotsin metsissä oli vuosisatoja myyttisiä suomalaisyhteisöjä. Valtaväestö vältteli heitä, sillä suomalaisista kerrottiin hurjia tarinoita noituudesta ja loitsuista. Heidän perinteensä ja yhteisönsä luultiin jo kadonneen, kunnes 1800-luvulla suomalainen tutkimusmatkailija löysi metsäsuomalaiset uudelleen.

 • Sota vei pienen Kosovon maailmanpolitiikan keskiöön

  04.04.2013 Elävä arkisto

  Kosovon sota päättyi itsenäisyyteen Serbiasta.

  Kosovo on pieni maa-alue keskisellä Länsi-Balkanilla. Silti sen merkitys maailmanpoliittisesti oli suuri vuosituhannen vaihteessa, kun Jugoslavian hajoamissodat levisivät valtioliiton köyhimpään osaan.

 • Kansa, jonka maailma petti

  18.03.2013 Elävä arkisto

  Bosnian sodan kauheudet tapahtuivat YK:n silmien alla

  Bosnian sota (1992-1995) oli raain Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Sen kauheimpia kohtauksia olivat Srebrenican kansanmurha sekä Sarajevon neljä vuotta kestänyt piiritys, jonka aikana kaupunkilaiset olivat jatkuvasti tarkka-ampujien tähtäimessä. Heitä eivät auttaneet edes kaupunkia valvovat YK-sotilaat.

 • Jugoslavian hajoaminen teki Balkanista nationalistisen palapelin

  07.03.2013 Elävä arkisto

  Nationalismi nousi Jugoslaviassa ennen hajoamista.

  Jugoslavia 1980-luvun lopulla: nationalismi nousi ja taloudelliset erot tasavaltojen välillä kasvoivat. Heti seuraavan vuosikymmenen alettua kohtasi Jugoslavia väkivaltaisen loppunsa.

 • Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian

  04.11.2010 Elävä arkisto

  Unenpäästäjä Florian on ajankohtainen kauhukuva Euroopasta. Se kertoo paitsi nykyisten kerjäläisten ahdingosta, myös Suomen ja muun Euroopan romanien kohtaloista. Jani Saxell yhdistelee yllättävästi tuttuja, vanhojakin asioita, ja niistä syntyy lähitulevaisuuden kauhukuvia.

 • Ramadan Suomessa

  09.09.2010 Elävä arkisto

  Miten paastoaminen onnistuu Suomessa?

  Muslimien paastokuukausi Ramadan on tärkeä osa islaminuskoisten elämää. Miten muslimit Suomessa viettävät paastoa, kun muu yhteiskunta ei osallistu siihen?

 • Olli Löytty: Maltillinen hutu

  25.03.2009 Elävä arkisto

  Peruna on maahanmuuttaja ja mikä onkaan aitoa suomalaisuutta, näitä asioita pohtii Olli Löytty Maltillinen hutu -teoksessaan. Viimeiset satatuhatta vuotta ihmiskunta on Löytyn mielestä matkinut ja varastanut toisiltaan.