Hyppää pääsisältöön

postmodernismi

 • Teatraalisen lyyrikon orkesterimusiikki tenhoaa

  09.09.2019 Klassinen

  Levyarvio

  Hans Werner Henze oli säveltäjänä tyylillisesti moniääninen, hyvinkin moderni mutta lyyrisellä, teatraalisella ja jopa tunteellisella pohjavireellä, hän otti yhteiskunnallisesti kantaa ja viihtyi sellaisissa modernistien hylkimissä teoslajeissa kuin sinfoniassa ja oopperassa. Värikkäissä ja usein ohjelmallisissa teoksissaan Henze on kaiketi itse asiassa postmodernimpi kuin monet niin sanotut postmodernistit.

 • Avaruusromua: Ne oli suunniteltu muuttuvaan maailmaan

  14.03.2019 Kulttuuri

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi.

  Ne oli tehty liikuteltaviksi ja korvattaviksi. Niiden ei ollut tarkoitus olla ikuisia, vaan niiden rooli oli väistyä, kun tilalle tulisi jotakin uudempaa ja ehkä parempaa. Ne ovat värikkäitä ja sulavasti muotoiltuja tuoleja 1960-luvun alusta. Punainen, keltainen ja sininen. Edessä matala pöytä. Värikkäiden huonekalujen yläpuolella kuvassa lukee suurilla valkoisilla kirjaimilla: Optimistic Modernism. Optimistista modernismia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Säveltäjä Kalevi Aho aloitti mandoliinilla – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  09.03.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

  Maaliskuun 9. päivänä syntynyt Kalevi Aho (s. 1949) oli 10-vuotias koulupoika Forssassa, kun hänen opettajansa perusti mandoliiniyhtyeen, otti Kalevin mukaan ja opetti nuotit. Se oli lähtölaukaus Ahon uralle säveltäjänä. Nykyään Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä säveltäjiämme ja osallistuu mielellään myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ahon laajaan sävellystuotantoon sisältyy mm. menestysooppera Hyönteiselämää.

 • Scifi-eepos Läskimooses - tulevaisuuden klassikko?

  18.05.2018 Kulttuuricocktail

  Läskimooses on jo noteerattu Art Review -lehdessä

  Sen piti olla alunperin kevyt Mars-höpöhöpöseikkailu, mutta siitä tulikin yli tuhatsivuinen -scifieepos. Matti Hagelbergin jatkosarjakuva Läskimooses kertoo ihmiskunnan ja universumin kehityksestä ja avaruudessa vaikuttavista sivilisaatioista. Läskimooses on saavuttanut sarjakuvapiireissä jo kulttimaineen, ja arvostettu Art Review -lehti seuraa hanketta.

 • Poliittiseksi pakotettu amerikkalaistaiteilija Robert Longo Tampereella: "Onneksi vaimoni on eurooppalainen, niin lapseni ovat vain puolihulluja"

  25.09.2017 Yle Uutiset

  Sara Hildénin taidemuseon syksyn tähti tekee valokuvamaisia hiilipiirroksia, eikä voi sietää rakastamaansa Amerikkaa.

 • Matti Pulkkinen: Romaanihenkilön kuolema – Raivokkaan postmoderni antiromaani hämmästyttää lukijansa

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1985 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1985 teokseen.

 • Omalle ajalleen rehellinen on yhä ajankohtainen

  11.12.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Bernd Alois Zimmermann on eräänlainen omantunnon ääni Toisen maailmansodan jälkeisessä modernismissa. Dodekafonian ja sarjallisuuden eetos, joka pyrki eroon sentimentaalisuudesta ja osoittelevasta representaatiosta, kilpistyy Zimmermannin paljaan raakaan, ihmiskunnan sisimpään käyvään humanismiin. Länsi-Saksan Kölnin radion sinfoniaorkesterin uudella julkaisulla Zimmermann esittäytyy sekä moni-ilmeisenä että ehdottoman ajalleen rehellisenä säveltäjänä, jonka musiikki tuntuu yhä tuoreelta ja ajankohtaiselta.

 • Väärennöksiä, valheita ja uteliaisuutta - seitsemän erikoista huijausta kulttuurin alalta

  29.09.2016 Kulttuuricocktail

  Väärennöksiä, valheita ja uteliaisuutta

  Väärennöksiä, valheita ja uteliaisuutta

 • Bepop kerää edelleen ihailijoita: Ehkä postmodernismin merkittävin työ Suomessa

  26.02.2016 Yle Uutiset

  Arkkitehtuurin opiskelijat ympäri maailmaa käyvät ihailemassa porilaisen Bepopin muotoja. Kauppakeskukseksi 1980-luvulla suunniteltu rakennus kerää edelleen myös alan ammattilaisten kehuja. Arkkitehti Jyrki Tasa uskookin Bepopin olevan mahdollisesti jopa maan merkittävin postmodernismin työ.

 • Kauppakeskus taistelee puluja vastaan villillä äänellä – tunnistatko nauhan linnut?

  24.09.2014 Yle Uutiset

  Porilaisen kauppakeskuksen taistelu haittalintuja vastaan on johtanut kovaäänisten karkotusäänten soittoon kauppakeskuksen katolla.

 • Beat-kirjailijat hakivat luovuutta huumeista ja kirjoittivat aineista

  21.07.2014 Kulttuuri

  Beatnikit korostivat spontaania luovuutta.

  Marihuana, morfiini, heroiini, LSD. Beatnikit korostivat spontaania luovuutta. Mieltä avarrettiin huumeilla. Samoin olivat tehneet jo beatnikien ihailemat romantiikan ajan taiteilijat ja symbolistit.

 • Postmodernin taiteen historia esittäytyy Lontoossa

  10.10.2011 Yle Uutiset

  Lontoossa on avattu ennätyslaaja postmodernin taiteen historiaa käsittelevä näyttely. Postmodernismi syntyi 60-luvun lopussa modernistisen arkkitehtuurin ja designin vastaliikkeeksi. Liike on vaikuttanut voimakkaasti kulttuuriin viime vuosikymmeninä.

 • Turkan postmoderni kieli Seitsemän veljeksen maailmassa

  06.06.2011 Elävä arkisto

  A-studion iltalinja -ohjelmassa keskustelu käy kuumana, kun vieraat ruotivat Jouko Turkan Aleksis Kiven klassikkoromaaniin perustuvaa elokuvasovitusta.

 • Taidekeskustelu vinksallaan vaalien alla

  07.04.2011 Yle Uutiset

  Kaakkois-Suomen taiteilijat ovat huolissaan siitä, että taidepolitiikan ydinkysymykset eivät kiinnosta kansanedustajia. Keskustelu on latistunut väittelyyn makukysymyksistä.

 • Kaava sallii painotalon purkamisen

  15.12.2010 Yle Uutiset

  Kaavoittajan mielestä Keski-Pohjanmaan kirjapainon tyhjentyneellä kiinteistöllä Kokkolassa ei ole rakennushistoriallista arvoa. Viimeistelyä vaille valmis kaava jättää rakennuksen kohtalon uuden omistajan harkittavaksi.

 • Karvaaja: Hallihymistelyä huonekaluareenalta

  02.11.2010 Yle Uutiset

  Paljon on taas polvariteippiä kulunut siitä, kun Karvaaja viimeksi profetoi. Syyt ovat ilmeiset, uudistuneen huonekaluareenan uudistuneet ravintolatilat vaativat perinpohjaisen tutustumiskierroksen. Kierroksia on ollut ja kierroksilla on käyty. Aika jakaa Michelinit.

 • Viisi asiaa, jotka tulee tietää 1900-luvun arkkitehtuurista Suomessa

  10.06.2009 Yle Uutiset

  Suomen rakennustaiteen museon uusi näyttely Arkkitehtuurimme vuosikymmenet kertaa suomalaisen arkkitehtuurin historiaa 1900-luvun alusta aina 1980-luvulle asti. Näyttelyn on tarkoitus tulla pysyväksi osaksi museon näyttelytarjontaa. Sitä kokoamassa ollut amanuenssi Elina Standertskjöld kertoi YLE Radio 1:n Kultakuumeen haastattelussa viisi asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää 1900-luvun suomalaisesta arkkitehtuurista.

 • Juppikulttuuri ei häpeillyt pinnallisuutta

  17.11.2008 Elävä arkisto

  Juppikulttuuri ei häpeillyt pinnallisuutta

  1980-luvun puolivälissä nosti Suomessa päätään uusi nuoruutta ja kunnianhimoa korostava sukupolvi, joka piti rahasta ja sen kuluttamisesta. Heitä kutsuttiin jupeiksi.

 • Five Corners Quintet: Blueprint

  29.10.2008 Elävä arkisto

  Uuden suomijazzin menestyjiin kuuluva Five Corners Quintet esittää Eero Koivistoisen vauhdikkaan lattarinumeron Tampere Jazz Happeningissa vuonna 2005.