Hyppää pääsisältöön

varusmiespalvelus

 • Oletko kärsinyt huonon sisäilman aiheuttamista oireista varusmiespalveluksen aikana? Kerro meille kokemuksistasi Ylen kyselyssä

  23.01.2019 MOT

  Voit kertoa kokemuksistasi vapaamuotoisesti nimettömänä.

  Teemme artikkelia huonon sisäilman varusmiehille aiheuttamista terveysoireista. Voit kertoa meille kokemuksistasi vapaamuotoisesti nimettömänä artikkelissa olevassa kyselyssä. Kysely on suunnattu varusmiespalvelustaan parhaillaan suorittaville ja reserviin siirtyneille.

 • Kun armeijassa oltiin vielä harmaissa

  12.09.2018 Elävä arkisto

  Dokumentti varusmieskoulutuksesta vuodelta 1974.

  Dokumentti varusmieskoulutuksesta vuodelta 1974.

 • "Älä vain roiku siinä kuin joku lihanpala" - Merijalkaväki vetää brittinuoria rankkuudestaan huolimatta

  27.07.2017 Tietoa ohjelmista

  Britannian merijalkaväen kommandokoulutus kiehtoo nuoria

  Tunnelma on kuin Richard Geren tähdittämässä Upseeri ja herrasmies -elokuvassa. Ilmassa on kuraa, kiroilua, kylmää ja kiirettä. Ankealta kuulostaa, mutta monelle nuorelle kommandokoulutus on koko elämän suurin unelma.

 • Varusmiehen sosiaaliset taidot hukassa?

  11.01.2016 Akuutti

  Nuorilla entistä vähemmän oikeita sosiaalisia kontakteja

  Kun uudet alokkaat astuvat palvelukseen, kysytään fyysisen kunnon lisäksi entistä enemmän henkistä kanttia. Osalla kännykkäsukupolven varusmiehistä sosiaaliset taidot ja vuorovaikutuskyvyt ovat kadoksissa. Muiden kanssa samassa tuvassa asuminen voikin olla iso järkytys, ja sopeutumisongelmilla on myös yhteys mielenterveyden ongelmiin.

 • Akuutissa maanantaina: Varusmiehen vuorovaikutustaidot kadoksissa?

  05.01.2016 Akuutti

  Vuoden ensimmäisen lähetyksen aiheet.

  Vuoden ensimmäisessä Akuutissa lähdetään armeijan harmaisiin. Kun uudet alokkaat astuvat palvelukseen, punnitaan fyysisen kunnon lisäksi entistä enemmän henkistä kanttia. Osalla kännykkäsukupolven varusmiehellä sosiaaliset taidot ja vuorovaikutuskyvyt ovat kadoksissa.

 • Sotilaan perusvarustus sisältää 80 vaatekappaletta ja esinettä

  14.10.2015 Elävä arkisto

  Iso kasa varusteita tarvitaan, kun mies aloittaa armeijan.

  ”Housuja kahdet kappaleet, päällystakkeja kaksi kappaletta, turkislakkeja kaksi kappaletta, kenttälakkeja kaksi kappaletta, nahkasaappaita kaksi paria, kumisaappaita yksi pari, varsikenkiä yksi pari…” Nämä ja iso kasa muita varusteita tarvitaan, kun mies astuu armeijan leipiin.

 • Kuka on asevelvollinen?

  18.02.2015 Historia

  Jokainen miespuolinen Suomen kansalainen on asevelvollinen 18 - 60-vuotiaana. Varusmiespalvelun jälkeen asevelvollinen kuuluu reserviin, josta hänet voidaan määrätä palvelukseen. Rauhan aikana asevelvollisuuden voi suorittaa siviilipalveluksena.

 • Kokki Kolmonen varusmiesten juhannuksen soppamajurina

  29.08.2014 Elävä arkisto

  Silakkakeittoa soppatykillä Hästö Busön linnakkeessa.

  Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1984 hieman erilaisissa juhannustunnelmissa. Keittiömestari vietti päivää Hästö Busön linnakkeessa Hangon lähellä ja kokkasi silakkakeittoa linnakkeen varusmiesten kanssa soppatykillä.

 • 26.8. Teeman Elävä arkisto: Aseistakieltäytyjät

  20.04.2014 Yle Teema

  Siviilipalvelus ja aseeton palvelus ovat laissa säädettyjä vaihtoehtoja aseelliselle varusmiespalvelukselle. Jos asevelvollinen kieltäytyy kaikenlaisesta palveluksesta, hänet tuomitaan totaalikieltäytyjänä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Arkisto-ohjelmissa tarkastellaan menneiden vuosikymmenten asenteita asevelvollisuutta, pasifismia ja aseistakieltäytymistä kohtaan. Ohjelmat uusitaan perjantaina 29.8.

 • Henry Laasanen ja miesten tasa-arvo-ongelmat

  14.06.2013 Elävä arkisto

  Yhteiskuntatieteilijä Henry Laasasen mukaan miehillä on Suomessa vakavampia tasa-arvo-ongelmia kuin naisilla. Laasanen saapui Aamu-tv:n vieraaksi vuoden 2008 karkauspäivänä.

 • Joulun perinteitä vaalitaan myös armeijan harmaissa

  10.12.2012 Elävä arkisto

  ”Hyvä kotiväki. Terveisiä sinne kotipuoleen täältä kenttäharmaasta. Taisitte odottaa lomalle, kun kirjoitin, että ehkä sattuisin vielä pääsemään. Mutta kai sitä yhden tämmöisenkin joulun kestää, kun täällä on sentään muitakin.”

 • Jääkäriprikaatin alokasarkea ensimmäisestä aamuherätyksestä valaan

  28.02.2012 Elävä arkisto

  Puolustusvoimien pohjoisin joukko-osasto esittelyssä.

  Jääkäriprikaati on Puolustusvoimien pohjoisin joukko-osasto ja arktisen koulutuksen keskus. Saapumiserävideolla seurataan tammikuussa 2011 aloittaneiden alokkaiden arkea aina ensimmäisestä aamuherätyksestä valatilaisuuteen asti. Lisäksi nähdään välähdyksiä Jääriprikaatin aiemmilta peruskoulutuskausilta.

 • Naiset armeijaan

  16.09.2010 Elävä arkisto

  Ensimmäiset naiset aloittivat palveluksensa 16.3.1995.

  Ensimmäiset suomalaiset naiset aloittivat asepalveluksensa 16. lokakuuta 1995. Kiinnostus naisalokkaita kohtaan oli alkuaikoina suurta. Pohdittiin kuinka naissotilasta puhutellaan. Onko hän rouva vai neiti? Myös naissotilaiden hiuksista nousi kohu.

 • Aseistakieltäytyjä 1980-luvulla

  26.08.2010 Elävä arkisto

  Aseistakieltäytyjä Juha Olavinen istui tuomiotaan Keravan nuorisovankilassa 1981. Olavinen ei halunnut osallistua armeijan sijaan myöskään siviilipalvelukseen.

 • Yhä useampi varusmies keskeyttää armeijan

  08.01.2010 Elävä arkisto

  Tammikuussa 2008 alkoi Kaartin Jääkärirykmentin varusmiesten alokasaika, mutta jo ensimmäisen yön jälkeen moni on tippunut kyydistä. Miksi niin moni varusmies keskeyttää armeijan?

 • Tapaus Schüller

  18.04.2008 Elävä arkisto

  1960-luvun lopun suuret "yllytysoikeudenkäynnit" alkoivat, kun Erik Schüller jatkoi aseistakieltäytymistä tutkijalautakunnan päätöksestä huolimatta.

 • Teloitettu pasifisti Arndt Pekurinen

  21.02.2008 Elävä arkisto

  Aseistakieltäytyjä kuoli vakaumuksensa tähden vuonna 1941.

  Aseistakieltäytyjä Arndt Pekurinen joutui vakaumuksensa tähden vankilaan ja lapualaisten muilutettavaksi. Hänet teloitettiin rintamalla vuonna 1941.

 • Kolmoismurhaaja Mika Muranen

  27.06.2007 Elävä arkisto

  Häiriintynyt nuorimies tappoi kolme ihmistä 1994.

  Kotkalaisella pientaloalueella elettiin huhtikuussa 1994 kauhunhetkiä, kun häiriintynyt nuorimies tappoi kolme ihmistä.

 • Aseistakieltäytyjä 1960-luvulla

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Seppo Väisänen haastattelee ”tuntematonta aseistakieltäytyjää” ja esittää klassisen kysymyksen: ”Ettekö koskaan turvautuisi itsepuolustukseen?”

 • Sadankomitea sissisodassa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Vuonna 1968 pasifistista Suomen Sadankomiteaa repivät linjakiistat siitä, onko aseiden käyttö joissain tilanteissa sittenkin oikeutettua.