Hyppää pääsisältöön

rasvat

 • Prisma: Totuus rasvasta

  09.01.2017 Yle TV1
  Rasvaa pidetään terveyden pahimpana vihollisena. Onko rasva todella niin pahasta kuin luulemme?
 • Kulutustavaratarkastajat

  10.01.2016 Yle TV1
  Kulutustavaratarkastajat tutkailee arjen tuotteita, asioita ja ilmiöitä.
 • Terve lihava - loukkaava moikkaus vai tieteellinen fakta?

  20.02.2014 Tiede
  Olemme tottuneet ajattelemaan, että ylipaino on yksiselitteisesti epäterveellistä. Sitä pidetään pelkkänä menolippuna diabetekseen, korkeaan kolesteroliin ja kohonneeseen verenpaineeseen. Mutta nyt matkaan on tullut uusi käänne: tutkimukset, jotka muuttavat käsityksiä lihavuuden epäterveellisyydestä
 • Sydänystävällisen ruoan perusteet

  27.03.2013 Akuutti
  Akuutti 27.3.2013 Sydänystävällisellä ruokavaliolla pyritään vaikuttamaan korkeaan kolesteroliin tai pilviä hipovaan verenpaineeseen niin, että lääkehoitoa voisi vähentää, tai sitä ei tarvittaisi ollenkaan. Ruokavalion tavoitteena ei ole laihtua, vaan pysyä terveenä ja ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja.
 • Näillä konsteilla eroon liikakiloista

  31.05.2012 Elävä arkisto
  Konstit on monet kun laihdutetaan ja mistäpä muualta taistelu läskiä vastaan alkaa kuin vaa'alta. Jos vaaka näyttää hurjia lukuja on laihduttajalla kymmeniä ellei satoja eri vaihtoehtoja keventää kasaantunutta läskivuorta.
 • Rasvainen kupla: käsikirjoitus

  20.09.2010 MOT
  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.
 • Rasvainen kupla

  20.09.2010 MOT
  Voi ja läski ovat epäterveellisiä. Rasva tukkii valtimot, aiheuttaa sydänkohtauksia ja tappaa. Kevytlevitteet ja kasviöljyt sen sijaan ovat terveellisiä ja suojelevat sydäntä. Näin meitä on valistettu vuosikymmenien ajan. MOT kyseenalaistaa tämän laajan kannatuksen saaneen rasvaopin.
 • Rasvainen kupla

  17.09.2010 Elävä arkisto
  Vuosikausia meitä on neuvottu vaihtamaan voi margariiniin sydämen terveyden vuoksi. Onko siihen mitään perusteita? kysyy MOT.
 • A-talk: Voita pöytään!

  17.09.2010 Elävä arkisto
  Rasvakeskustelu kiehuu kuumana. Vuosikymmenien aikana suomalaiset ovat oppineet vähentämään rasvan käyttöä. 70-luvulla aloitetussa Pohjois-Karjala-projektissa kansalle opetettiin, että etenkin eläinperäiset rasvat lihottavat, tukkivat verisuonia ja aiheuttavat sydänsairauksia. Voita vai margariinia. Hiilihydraateista ja rasvoista puhuvat syksyllä 2010 THL:n pääjohtaja Pekka Puska,professori Kari Salminen, kirurgi Taija Somppi ja dosentti Mikael Fogelholm.
 • Rasvateorian nousu ja…

  13.09.2010 MOT
  Melkein kaikki mitä olet luullut tietäväsi eläinrasvojen ja sydäntautien välisestä yhteydestä onkin väärin. Uusimmasta tutkimustiedosta on kuitenkin vaiettu.
 • Monipuolinen ruokavalio hyväksi sydämelle

  29.04.2010 Akuutti
  Tutkimusten mukaan elintapamuutoksilla voidaan vähentää tehokkaasti sydäninfarktin jälkeistä kuolleisuutta.
 • Voimatkat Ruotsiin

  10.06.2008 Elävä arkisto
  Tyypillinen suomalainen ostoskassi 1980-luvulla ruotsalaisesta elintarvikekaupasta oli kasa voita, sokeria ja mariekeksejä.
 • Kolesterolilääkitys

  01.01.2007 Akuutti
  "Olen 58-vuotias normaalipainoinen ja hyväkuntoinen nainen. En tupakoi ja alkoholia käytän kohtuudella. Kolesterolini on 7,9 ja huonon kolesterolin raja tietääkseni 5,6. Isälläni on todettu sepelvaltimotauti. Onko lääkitys ainoa keino alentaa kolesteroliarvoja?"
 • Työpaikkaruokailusta säilömiseen

  08.09.2006 Elävä arkisto
  Terveysruudussa vieraillaan Strömbergin tehtaan työmaaruokalassa. Tarjolla on mm. valmiiksi annosteltu puurolautanen ja pinaattikeitto.
 • Useampi pähkinä purtavaksi - hyvää oloa pähkinästä!

  13.12.2005 Akuutti
  Pähkinöiden suuri rasva- ja energiapitoisuus on varjostanut niiden käyttöä terveellisen ruokavalion osana. Rasvat, mitä pähkinät sisältävät, ovat kuitenkin pääsääntöisesti hyvänlaatuisia. Pähkinöiden syönnillä onkin suotuisa vaikutus sydänterveyteen.
 • STRIP-projekti täyttää 15 vuotta

  15.02.2005 Akuutti
  Sepelvaltimotautia pidetään lähinnä iäkkäiden ihmisten sairautena ja sen ennaltaehkäisyyn panostetaan keski-iässä. Turun yliopiston sydänkeskuksen STRIP-projektissa ennaltaehkäisy aloitettiin jo varhaislapsuudessa. Mitä kuuluu STRIP-lapsille murrosiässä, kun takana on 15 vuotta sydänvalistusta?
 • Pumppu lujilla rasvan vuoksi

  27.03.2001 Akuutti
  Suomalaiset syövät keskimäärin noin 100g rasvaa päivässä. Tästä määrästä puolet on eläinperäisiä eli tyydyttyneitä, kovia rasvahappoja. Kovat rasvat lisäävät veren kolesterolia ja liian korkea kolesteroli ahtauttaa valtimoita ja on vaaraksi terveydelle.