Hyppää pääsisältöön

fraasit

 • Sano se saameksi – Daja dan sámegillii

  28.04.2016 Kulttuuri

  Hanke nostaa esille uhanalaiset saamelaiskielet.

  Kaikki alkoi baari-illasta Kalliosta. Dokumentaristi Katri Koivula tutustui saamelaiseen runoilijaan Niillas Holmbergiin ja pyysi tätä opettamaan itselleen muutaman fraasin pohjoissaameksi.

 • Aristoteleen kantapään tutkimuksia

  23.03.2016 Kulttuuri

  Mikä ihmeen Mall of Tripla?

  Mikä ihmeen Mall of Tripla? Helsingin Keski-Pasilaan rakennetaan uutta kauppakeskusta. Selvitimme mistä nimi tulee.

 • Pääministerin fraasirikos-ennätys

  18.03.2016 Kulttuuri

  Juha Sipilän fraasirikos kuohutti.

  Pääministeri Juha Sipilän fraasirikos kuohutti Aristoteleen kantapään ystäviä loppuviikosta. Palautevyöry oli ennennäkemätön.

 • Tehdä myyräntyötä, vääntää peistä - usein ilmiannettuja fraasirikoksia

  13.01.2016 Kulttuuri

  Aristoteleen kantapään FAQ.

  Aristoteleen kantapään toimitukseen saapuu viikoittain lukuisia viestejä, kirjeitä ja twiittejä, joissa ilmiannetaan fraasirikoksia tai kehutaan hyviä kielenkäyttäjiä. Päätimme ohjelman 10-vuotisen taipaleen kunniaksi kerrata muutamia vanhoja vastauksia uusiin kysymyksiin.

 • Vinkit juhlapuheeseen

  16.06.2015 Puoli seitsemän

  Jännittääkö juhlapuheen pitäminen? Katso vinkit siihen!

  Kesäjuhlat edessä ja ajatus juhlapuheen pitämisestä ahdistaa? Ei hätää, Puoli seitsemän tulee apuun! Katso tästä puhetaidon kouluttaja Juhana Torkin parhaat vinkit onnistuneeseen juhlapuheeseen.

 • Viikon fraasirikos: Kintut housuissa vai housut kintuissa?

  26.05.2015 Kulttuuri

  Pyöräkauppa yllätettiin housut kintuissa, kertoo uutinen.

  Nasevat kielikuvat ovat joskus niin nasevia, että sellaista tekee mieli käyttää, vaikka tarkkaan ottaen aihetta ei olisikaan.

 • Viikon fraasirikos: Tarkkuusammuntaa

  06.05.2015 Kulttuuri

  Tarkkuusammunta muuttuu hakuammunnaksi

  Sotilaidenkin erikoiskieli tähtää suurimpaan mahdolliseen tarkkuuteen. Joskus tarkkuus on niin suurta, että lopputulos on epätarkka.

 • Viikon sitaattivinkki: Laajalla sihdillä

  20.04.2015 Kulttuuri

  Sipilä ampuu laajalla hehtaarihalolla

  Vasta pidettyjä vaaleja moitittiin tylsiksi, kun kaikki tiesivät voittajan, mutta kyllä myös yritystä värikkäisiin kielikuviin koettiin. Kuulijamme Heksu havahtui viime lokakuussa Ylen Ykkösaamun lehtikatsauksessa, kun toimittaja siteerasi suuren ammattiliiton puheenjohtajan haastattelua Demokraatti-lehdestä.

 • Viikon sitaatti: Lopussa alku seisoo

  13.04.2015 Kulttuuri

  Lopussa alku seisoo

  Useimmiten sanonnat, jotka omaksumme muista kielistä suomeen, eivät istu kielenkäyttöömme kauniisti ja sulavasti. Joskus taas vierasperäisestä sanonnasta avautuu käännöksen jälkeen aivan uusia maisemia.

 • Viikon sitaattivinkki: Uudet ja vanhat puut

  23.02.2015 Kulttuuri

  Kieli elää, sanotaan aina, mutta aina emme näe sitä elämää elämänä vaan outoina ärsyttävinä asioina. Meillä on tapana pitää virheinä kielellisiä ilmauksia, joihin emme ole tottuneet. Kuten nyt kuulijanimimerkkimme Päin mäntyä, joka heinäkuussa löysi Talouselämä-lehdestä tällaisen ilmauksen:

 • Viikon sitaatti: Vastarannalta kajahtaa!

  10.02.2015 Kulttuuri

  Vanhan kansan sanonnat ymmärretään yleensä meillä Suomessa niin, että se kansa olisi ollut suomalainen. Useimmat vanhoista sanonnoista ovat kuitenkin yleismaailmallisia ja niitä löytyy kaikkialta eri maailmankolkkiin kotoutettuina muunnelmina.

 • Aristoteleen kantapää: Vuoden 2014 sato ja Jenni Haukio

  05.01.2015 Kulttuuri

  Vuosi vaihtui ja on aika laittaa vanha vuosi nippuun! Valitsemme tänään tapahtumarikkaan vuoden 2014 kieli-ilmiöistä osuvimmat Aristoteleen kantapään viikon sitaateista, fraasirikoksista ja sitaattivinkeistä.

 • Viikon fraasirikos: Mikä pitää sanonnan tiellä?

  25.11.2014 Kulttuuri

  Kun sanotaan, että vanhat sanonnat ovat yleispäteviä, sillä tarkoitetaan sitä, että niiden viisaus toimii kaikissa paikoissa kaikkina aikoina, eikä suinkaan sitä, että näihin sanontoihin voisi vaihtaa minkä tahansa sanan tilalle minkä tahansa muun sanan.

 • Viikon fraasirikos: Kädestä suuhun -menetelmä

  29.10.2014 Kulttuuri

  Kirjoittamaton sääntö, hiljainen tieto - nämä ilmaukset kertovat siitä erilaisten totuuksien sekamelskasta, joka päivittäisiä toimiamme ohjaa. Toimimme tällaisten mukaan, oli sitten kyse langan pujottamisesta neulaan, kalassa käymisestä tai siitä, syömmekö ruoan kanssa hedelmiä vai vihanneksia.

 • Aristoteleen kantapää ja näytelmäliikemies Aleksis Kivi

  08.10.2014 Kulttuuri

  Aleksis Kivi oli ensisijaisesti näytelmäkirjailija. Mitä Kivi piti näytelmiensä esityksistä? Jos Nummisuutarit on esitetyin näytelmämme, saiko Kivi sen esityksistä rahaa alituisiin velkoihinsa?

 • Aristoteleen kantapää: Mistä sanonnat tulevat?

  23.09.2014 Kulttuuri

  Mistä sanonnat ovat kieleemme tulleet? Millaiset sanonnat ovat jääneet elämään? Miksi toiset sanonnat elävät, toiset katoavat?

 • Aristoteleen kantapää: Kattokka poja! Mää ole lentokone!

  11.09.2014 Kulttuuri

  Tuntematon sotilas on suomalaisten eniten siteeraama kirja Raamatun ja Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ohella. Kysymme Väinö Linna -harrastaja ja kielen tutkija Ossi Kokolta, mistä kirjan lausahdukset tulivat.

 • Viikon fraasirikos: Kissat ja luurangot

  09.09.2014 Kulttuuri

  Onko pyrkimys riitojen välttämiseen on aiheuttanut sen, että suoraan puhumisesta käytettävät ilmaukset menevät monilta sekaisin?

 • Kielikorva kuulosteli alati muuttuvaa suomea

  17.01.2014 Elävä arkisto

  Radion Kielikorva-ohjelma opasti kansalaisia suomen kielen saloihin vuodesta 1969 lähtien. Ohjelmissa ruodittiin kielivirheitä, poliitiikkojen ja toimittajien kieltä, muotisanoja ja fraaseja. Tämän artikkelin yhteyteen on julkaistu Ylen arkistoissa säilyneet Kielikorvat ohjelman kolmelta ensimmäiseltä vuodelta 1969—1971.

 • Alea iacta est - kaikkihan sen tietää. Testaa, kuinka hyvin sinä osaat latinaa!

  09.12.2013 Oppiminen

  Osaato latinaa?

  Romaaniset kielet ovat kehittyneet latinasta, mutta monissa muissakin kielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja. Kokeile, riittääkö sinun kielitaitosi näiden yleisten latinankielisten fraasien tunnistamiseen!

Sivut