Hyppää pääsisältöön

Suomen sota

 • Ensimmäinen suomalainen säveltäjä Erik Tulindberg unohtui kokonaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  22.02.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 22. helmikuuta.

  Suomen ensimmäinen taidemusiikin säveltäjä, klassismia edustanut Erik Tulindberg unohdettiin kokonaan yli sadaksi vuodeksi. Hänen kuusi jousikvartettoaan löytyivät sattumalta Helsingin yliopiston kirjastosta 1925 ja viulukonserttonsa Tukholman musiikkiakatemian kirjastosta 1956.

 • Puretut, poltetut, tykitetyt, tulitetut... Menetetyt majakat kertovat tarinaa sota-aikojen Suomesta

  01.02.2018 Yle Uutiset

  Sodat ovat moukaroineet majakoitamme, useimmin omien toimesta. Menetetyn majakan muiston voi nähdä vaikka Muumitalossa.

 • Kielitaidoton nelivuotias Anja lähetettiin sotaa pakoon Ruotsiin: "Se oli pelkkää kauhua"

  19.05.2017 Yle Uutiset

  Kolmesti sotaa pakoon lähtenyt 80-vuotias Anja Huhtala sanoo, ettei maahanmuuttokeskustelu ole muuttunut. Nyt avautuva näyttely muistuttaa, että syyt muuttoliikkeeseen ovat pysyneet samana sadan viime vuoden aikana.

 • Märketin majakalla rauhoitutaan ja pelätään luonnon armoilla

  03.01.2017 Kulttuuricocktail

  Märketin majakkaluodolla kohtaa luonto ja ihminen

  Toisille oleskelu syrjäisellä majakalla on ihana unelma. Rosoisen romanttinen alusta vahvoille kokemuksille ja niiden synnyttämille jaloille ajatuksille. Toisissa pelkkä ajatus aiheuttaa ahdistusta. He ovat varmoja, että joutuisivat majakkasaarella paniikkiin tai pitkästyisivät kuoliaaksi.

 • Harrastajat ja keräilijät pitävät yllä talvisodan perintöä

  13.03.2015 Yle Uutiset

  Suurin osa talvisotakirjallisuuden ystävistä on yli 50-vuotiaita. Silti löytyy myös joukko nuoria, joita Suomen sodat kiinnostavat.

 • Uusi verkkopalvelu kokoaa Suomen sodanjälkeiset kohtalot

  21.11.2014 Yle Uutiset

  Miten Suomi selvisi Moskovan välirauhansopimuksen ankarista ehdoista? Miten pärjäsivät evakot uusilla asuinpaikkakunnillaan? Mikä oli veteraanien ja sota-invalidien kohtalo? Uusi internetsivusto kertoo suomalaisten sodanjälkeisistä tunnoista.

 • Sotahistoriakartalla jo lähes tuhat merkintää eri puolilta Suomea – katso kuvat

  01.08.2014 Yle Uutiset

  Yle Uutisten yleisön havaintoja sotien jäljistä Suomessa kertyi vuorokaudessa useita satoja. Pyydämme edelleen merkitsemään kuvia ja tarinoita kartalle. Museovirasto on erittäin kiinnostunut toistaiseksi kartoittamattomista Suomen sotiin liittyvistä kohteista.

 • Merkitse kartalle – missä Suomen sodat näkyvät?

  31.07.2014 Yle Uutiset

  Yle Uutiset kerää kartalle kuvia sekä kertomuksia Suomessa käytyjen sotien jäljistä rakennuksissa, maastossa ja muissa paikoissa. Kerro meille, missä Suomen sodat ovat edelleen havaittavissa.

 • Viimeinen iltahuuto lähestyy – vuonna 2025 veteraaneja on enää noin tuhat

  17.01.2014 Yle Uutiset

  Maamme sotaveteraanien rivit ovat harventuneet 2000-luvulla kovaa vauhtia. Nyt veteraanien keski-ikä on 90 vuotta ja viimeisen sotaveteraanin odotetaan elävän noin vuoteen 2035. Veteraaneja ei kuitenkaan unohdeta tämänkään jälkeen, vaan Sotaveteraaniliitto lupaa vaalia perinteitä ja muistoja.

 • Tuorein totuus Lapin sodasta

  25.09.2013 Yle Uutiset

  Torniolainen tietokirjailija Mika Kulju julkaisee jo yhdennentoista Suomen sotahistoriaan liittyvän teoksensa.

 • Matka 1800-luvun Lappiin kertoo kalotin kansan ankarista oloista

  12.04.2013 Elävä arkisto

  Kuusiosainen sarja valottaa Suomen Lapin historiaa.

  Matka 1800-luvun Lappiin -sarja kertoo pohjoisen Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän alkuperäiskansojen ja uudisasukkaiden vaiheista. Kuusiosaisen sarjan toimittaja on radion historiasarjojen konkari Jorma Kallenautio ja asiantuntijana Suomen historian dosentti Maria Lähteenmäki.

 • Sotahistorian myyteissä riittää vielä murtamista

  06.03.2013 Yle Uutiset

  Monelle sotahistorian sankaritarinalle käy kuten mehevälle lehtijutulle kun faktat tarkistetaan - se menee pilalle. Tietokirjailija Mika Kulju kiinnostui sotahistoriasta jo lapsuudessa ja on kirjailijanurallaan päätynyt penkomaan tarinoiden taustoja.

 • Joulu ja Rauha

  24.12.2012 Yle Uutiset

  Jouluaattona Suomen Turussa julistettiin jälleen kerran Joulurauha. Miksi sen julistaminen keskiajalla aloitettiin? Tarvittiin keino pitää kaupungin asukkaat kurissa.

 • Venäläistutkimus jatkosodasta: Suomalaissotilaat tuhosivat sairaalan tarkoituksella

  16.10.2012 Yle Uutiset

  Venäjällä ilmestyneen tutkimuksen mukaan Päämajan kaukopartio hyökkäsi tarkoituksella kenttäsairaalaan Petrovski Jamissa helmikuussa 1942. Hyökkäystä on pidetty menestyksenä Suomen sotahistoriassa.

 • Göringin risti saatteli Suomen sotaan

  21.06.2011 Yle Uutiset

  Suomen ja Saksan sotaveljeys sinetöitiin juhannuksena 1941 Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan suurristillä. Maamme korkein arvomerkki luovutettiin silloin Saksan valtakunnanmarsalkka Herman Göringille Saksan Karinhallessa.

 • Itä-Lappi pelasti Suomen Talvisodassa

  30.05.2011 Yle Uutiset

  Itä-Lapissa käydyt talvisodan taistelut ovat jääneet liian huonolle huomiolle Suomen sotahistoriassa, sanoo sotahistorioitsija, prikaatikenraali evp Pentti Airio. Airio sanoo, että Itä-Lapissa suomalaisten saavuttamilla torjuntavoitoilla estettiin neuvostojoukkojen pyrkimys päästä Tornioon ja Suomen katkaiseminen.

 • Sotaveteraanien palveluihin kaivataan parannuksia

  07.03.2011 Yle Uutiset

  Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Rintamanaisten Liitto esittivät rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnalle, että rintamaveteraanien avopalveluita, kuntoutusta ja muuta kotona selviytymistä tukevaa toimintaa lisätään.

 • Kalevalaiset keinot toimivat myös jatkosodassa

  28.02.2011 Yle Uutiset

  Helmikuun 28. päivänä vietettävän Kalevalan päivän kunniaksi on hyvä muistaa, että terveydenhoidossa ja hyvän olon tuottamisessa perinteisillä rohdoshoidoilla ja suomalaisella saunalla on iso merkitys. Sauna oli Suomen sotamenestyksenkin takana.

 • Sotaorpojen määrä halutaan selvittää

  16.02.2011 Yle Uutiset

  Sotaorporekisteriä kokoava Kaatuneiden omaisten liitto pyrkii selvittämään koko Suomen sotaorpojen määrän. Esimerkiksi Tampereella tiedossa olevien sotaorpojen määrä on tuplaantunut nimienkeruun myötä.

 • Olavi Sipilä lukee viimeisen mietelauseensa

  18.03.2010 Elävä arkisto

  Radiokuuluttaja Olavi Sipilä jäi 30-vuotisen uransa jälkeen eläkkeelle helmikuussa 2010. Viimeisessä Päivän mietelausessaan hän luki otteita Asko Sahlbergin kirjasta He.

Sivut