Hyppää pääsisältöön

itsenäistyminen

 • Auta Helandereita selviämään vuoden 1917 Helsingissä – Tee testi!

  29.12.2016 Tiede
  Sata vuotta sitten elettiin poikkeuksellisia aikoja. Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa ja syntyneet poliittiset levottomuudet heijastuivat Suomeen ja suomalaisten elämään.
 • Nykynuoriso hunningolla? Väärin! 9 asiaa, joissa nykyteinit päihittävät vanhempansa

  12.12.2016 Marja Hintikka Live
  Ryyppääviä ja röökaavia näpistelijöitä, jotka syrjäytyvät eivätkä saa ääntään kuuluviin. Tällainen on monen mielikuva teineistä. Mutta mitä sanovat tutkimukset? Tilastojen valossa teineillä menee nyt paremmin kuin koskaan!
 • Suomalaisryhmä testasi Via Baltican viikko sen avautumisen jälkeen

  20.05.2016 Elävä arkisto
  Kun Viro, Latvia ja Liettua itsenäistyivät, avautui suomalaisille suorin reitti Keski-Eurooppaan niiden kautta. Syksyllä 1991 auennut Via Baltica oli ollut viimeksi auki 1930-luvulla. Ylen Kotimaan katsaus -ohjelma oli mukana ryhmässä, joka testasi Via Baltican vain viikko sen avaamisen jälkeen.
 • Avara luonto: Elämän tarina

  12.01.2016 Yle TV1
  Kuusiosainen sarja esittelee universaalin elämän tarinan.
 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Kolmen sukupolven perhe

  19.11.2014 Vanhemmuus
  Aina ei tiedä kenen kanssa on juuri tänään naimisissa. Lapsuuden kodissa kesken jääneet ikuisuuskiistat, lapsena mahdottomilta tuntuneet rajanvedot tai puolustautumiset tulevat aikuisena mahdollisiksi suhteessa kumppaniin. Et ehkä voinut sanoa isällesi ei, mutta vaimollesi voit. Et voinut jättää perhettäsi, mutta kumppanisi voit.
 • Afrikka eli vahventumisen aikaa 1970-luvulla

  28.10.2014 Elävä arkisto
  Afrikassa elettiin itsenäistymisen aikaa 1960-luvulla, kun moni valtio jätti eurooppalaisten kolonialismin taakseen. Seuraavana vuosikymmenenä keskityttiinkin yhteiskunnan rakentamiseen, selviää neliosaisesta Muuttuva Afrikka –tv-sarjasta vuodelta 1977.
 • Peter von Bagh ja Jörn Donner korostivat taiteen merkitystä Suomen historiassa

  22.09.2014 Elävä arkisto
  Kulttuuriohjelma K-rapussa keskusteltiin 90-vuotisen itsenäisen Suomen merkkiteoksista. Vieraina olivat elokuva-asiantuntijat ja ystävykset Jörn Donner ja Peter von Bagh sekä taiteilija Marika Mäkelä. Bagh oli innoissaan Kristian Smedsin Tuntematomasta sotilaasta ja Donner puhui hänen isänsä kokemuksiin perustuvasta Raja 1918 -elokuvasta.
 • ADHD – Duracell-pupuja ja takapulpetin haaveilijoita

  07.08.2014 Elävä arkisto
  Sataseitsemän ajatusta, jotka kaikki singahtavat esiin samaan aikaan. Esimerkiksi tällaiselta saattaa tuntua ADHD:sta kärsivän pään sisällä. Parhaimmillaan neurologinen häiriö voi olla myös valtava luovuuden lähde.
 • Suomi itsenäistyy

  10.06.2014 Oppiminen
  Suomi oli kasvanut itsenäisyyteen Venäjän vallan aikana. Ruotsin vallan ajalta perintönä tuli käsitys laillisuudesta vallan perustana, Venäjän ajalta organisoitu hallinto.
 • Skotlanti – siirtomaa omalla saarellaan

  29.04.2014 Elävä arkisto
  Skotlanti ei ole Englantia, eivätkä skotit välttämättä myönnä olevansa edes brittejä. Skottien halulla itsenäisyyteen on vuosisataiset perinteet, jota vahvistaa luonnonrikkauksien hyödyn valuminen saaren eteläosiin.
 • Kaksi Kiinaa käännekohdassa

  10.04.2014 Elävä arkisto
  Taiwanissa järjestettiin ensimmäiset vapaat presidentinvaalit vuonna 1996. Valinta oli merkittävä saaren tulevaisuuden ja Kiinaan suhtautumisen kannalta, joten Kiina näytti mahtiaan käynnistämällä sotaharjoitukset Taiwanin tuntumassa. Pelottelu ei kuitenkaan auttanut, vaan taiwanilaiset valitsivat itsenäisyysmielisen Lee Teng-huin. Ykkösjuttu-ohjelmassa pohdittiin kuinka näin pääsi käymään, ja kuinka Kiina reagoi.
 • Öljy, islam ja venäläisyys määrittelevät Venäjän rajoja

  06.03.2014 Elävä arkisto
  Venäjän rajat ovat muuttuneet vuosisatojen aikana useasti. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1994 valtion viralliset rajat eivät olleet välttämättä yhtä kuin Venäjän rajat.
 • ETA – vapaustaistelijoita vai terroristeja?

  14.01.2014 Elävä arkisto
  Espanjan parlamenttivaaleja varjostivat lukuisat terroriteot vuonna 1996. Asialla oli Baskimaan itsenäisyyttä ajava ETA, joka omasta mielestään taisteli sortoa vastaan, mutta jonka maailma näki terroristijärjestönä.
 • Suomalaisten salainen sota Palestiinassa 1948

  25.10.2013 Elävä arkisto
  Keväällä 1948 Israelin siionisteja vieraili Suomessa tarkoituksenaan kerätä varoja pian perustettavan Israelin valtion armeijaa varten. Samalla tiedusteltiin vapaaehtoisia taistelemaan juutalaisten rinnalla arabien odotetun vastarinnan vuoksi. Värvääminen oli salaista, sillä se oli vastoin Suomen lakia.
 • Itsenäisyyspäivä 6.12.

  01.11.2012 Oppiminen
  Suomi on itsenäinen valtio. Suomesta tuli itsenäinen, kun eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen tiukan äänestyksen jälkeen 6. päivänä joulukuuta 1917, ja Suomi vapautui Venäjän hallinnosta.
 • Baltian maiden vaikeat vuodet

  19.09.2012 Elävä arkisto
  Viron, Latvian ja Liettuan itsenäistymisinto alkoi kasvaa 1980-luvun lopulla. Kun itsenäisyys vihdoin tuli vuonna 1991, neuvostovallan runtelemien maiden itsenäisyys ja eheytyminen lähti yskien liikkeelle. Kaikille itsenäisyys ei tarkoittanut automaattisesti parempaa elämää.
 • Kati Outisen maailma

  09.09.2011 Elävä arkisto
  Aki Kaurismäen luottonäyttelijän elämä ei aina ole ollut ruusuilla tanssimista. Kati Outisen on pitänyt käydä myös työvoimatoimistossa päiväraha-anomuspapereita täyttelemässä.
 • Varpuset on kertomus itsenäistymisestä

  04.08.2011 Elävä arkisto
  Sinin elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän tapaa itseään vanhemman, romantiikantajuisen Boeliuksen. Rakkautta riittää, kunnes eräänä päivänä koittaa arki.
 • Miten minusta tuli minä, Ismo Alanko

  24.05.2011 Elävä arkisto
  Hassisen kone -yhtyeestä tunnetuksi tullut laulaja-lauluntekijä Ismo Alangolla on takanaan jo pitkä musiikillinen ura. Ensimmäisen rakkauslaulunsa hän kuitenkin sanoitti vasta kahdeksannen levynsä jälkeen.
 • Miten minusta tuli minä, Timo Soini

  05.04.2011 Elävä arkisto
  Hyväntuulinen Timo Soini muisteli vuoden 2006 presidentinvaalien alla herätystään politiikkaan, urheiluun ja uskontoon. Myös aborttikysymykseen hän vastasi yksiselitteisen kielteisesti.

Sivut