Hyppää pääsisältöön

reumataudit

 • ”Kunpa voisin ottaa kipusi pois” – Kun lapsuuden reumakivut olivat pahimmillaan, äidin sanat kannattelivat Olli Mäkelää

  24.02.2019 Akuutti

  Reumaa sairastavat myös nuoret.

  Vuosien tuloksettomien lääkärireissujen jälkeen alakouluikäisen Olli Mäkelän niveloireet saivat vihdoin selityksensä: Olli oli sairastunut lastenreumaan. ”Äiti tajusi, etteivät ne mitään tavallisia kasvukipuja olleet”, Olli toteaa nyt aikuisena. Yhä edelleen äiti on pojalleen tärkeä tuki.

 • Luulotaudiksikin epäilty fibromyalgia näkyy tulehduksena aivoissa – Amanda, 20, joutui hylkäämään kivun vuoksi haaveammattinsa

  24.02.2019 Akuutti

  Amanda, 20, sairastaa fibromyalgiaa.

  Amanda Autere joutui hakemaan syytä kipuunsa melkein kaksi vuotta. Lopulta syylliseksi paljastui kipusairaus fibromyalgia. Herkistynyt kipujärjestelmä voi muuttaa tavalliset tuntemukset viiltäviksi kivuiksi, mutta sairauden kanssa voi oppia elämään hyvää elämää. Amandan oloa helpottavat terveelliset elämäntavat ja positiivinen asenne tulevaan.

 • Reuma voi yllättäen vaikeuttaa lasten hankintaa – “Tauti pitäisi saada rauhoittumaan ennen kuin raskautta voi edes yrittää”

  22.02.2019 Akuutti

  Jotkut reumalääkkeet ovat sikiölle haitallisia.

  Kun Johanna Kivioja sai reumadiagnoosin, toive perheestä ei enää ollutkaan ehkäisyn pois jättämisen päässä. Kipujen lisäksi elämään astui pelko – sekä lapsettomuudesta että mahdollisesta raskaudesta. Vaikka reumaa sairastavat voivat tulla raskaaksi, voi reuma tehdä perheen perustamisesta haastavaa.

 • Hilja Meskus ei antanut elinikäisen nivelreuman haitata elämäniloaan

  03.10.2018 Elävä arkisto

  Lämmin henkilötarina osoittaa positiivisuuden voiman.

  Vuonna 1981 valmistuneessa positiivisuudellaan ajatuksia herättävässä henkilötarinassa tapaamme rouva Hilja Meskuksen, pitkän päivätyön tehneen lumijokelaisen emännän. Invalidisoivasta sairaudesta huolimatta hänen elämänsä suurperheen yksinhuoltajana on ollut täynnä työtä ja iloa, ja hän kertoo olevansa monesta asiasta kiitollinen.

 • Lastenreumaa sairastava Karoliina Tolkki: "Minä en ole reuma, minulla on reuma."

  21.10.2016 Akuutti

  Nuori opetteli hyväksymään reumasairautensa

  Lastenreuma-diagnoosi muutti Karoliina Tolkin elämän. Murrosiän keskellä ei ollut helppoa hyväksyä vakavaa sairautta. Karoliina päätti ottaa niskalenkin reumasta. "Pitää taistella, ei luovuttaa", hän miettii.

 • 12-vuotias voi olla päättämässä sairautensa hoidosta – "Lapsi ottaa vähitellen enemmän vastuuta"

  26.09.2016 Yle Uutiset

  Lapsi voi vaikuttaa sairautensa hoitoon, jos pystytään varmistamaan, että hän ymmärtää millaisesta asiasta on kyse.

 • Kuivat silmät, kuiva suu – Sjögrenin oireyhtymä vai joku muu?

  11.01.2016 Akuutti

  Limakalvojen kuivuus voi viitata Sjögrenin oireyhtymään

  Silmät kuivuvat, kirvelevät, punoittavat. Silmätipoista ei tunnu olevan apua. Suu kuivuu, sylkeä ei erity. Hampaat ja ikenet kärsivät. Mistä on kysymys, jos oireet eivät ole esimerkiksi allergian, kuivattavien lääkkeiden tai vaihdevuosien hormonimuutosten aiheuttamia?

 • Selkärankareuma vei eläkkeelle kolmekymppisenä

  12.10.2015 Akuutti

  Selkärankareuma vei eläkkeelle kolmekymppisenä

  Selkärankareumaa pitkään sairastanut Mikko Ylimäki, 32, kertoo, että aamut ovat kipujen suhteen yleensä pahimpia. Joskus menee useita tunteja, ennen kuin pääsee kunnolla liikkeelle.

 • Kipu rampauttaa

  13.04.2015 Akuutti

  Kipu voi kroonistua ja rampauttaa

  Anu Wickholm on kärsinyt jatkuvista epämääräisistä kivuista kohta 20 vuotta. Syitä kivuille ei ole löytynyt, joten hän sairastaa kroonista kipuoireyhtymää. Vaikka kipu vaikeuttaa elämää huomattavasti, ei oireyhtymää vakuutuslääketieteessä katsota sairaudeksi. Niinpä Anun kaikki viisi osatyöttömyyseläkehakemusta ovat saaneet kielteisen päätöksen. Vaikka krooninen kipu hallitsee koko elämää, ei kivulle pidä antaa periksi.

 • Kylmä auttaa palautumaan

  25.02.2015 Puoli seitsemän

  Eva Wahlström ottaa kädestä kiinni ja johdattaa höyryävään huoneeseen. Huoneessa on 110 astetta pakkasta.

 • Aamusydämellä: Selkärankareuma

  12.02.2015 Terveys

  Satu Pamilo ja Janne Hyvönen sairastavat selkärankareumaa

  Selkärankareuma on nuorena puhkeava krooninen sairaus, jonka syytä ei tunneta. Arvellaan, että ainakin yhtenä laukaisevana tekijänä voi toimia infektio. Satu Pamilon kovat selkäkivut alkoivat 23-vuotiaana ja Janne Hyvösen ensimmäiset oireet yläasteella. Lukiossa Jannen piti jo käyttää keppejä kävelynsä apuna.

 • Mikon suuri vitamiinitesti

  12.01.2015 Akuutti

  Omalääkäriosiossa käynnistyy suuri vitamiinitesti.Toimittaja Mikko Penttilä on popsinut syksyn ajan monipuolisesti eri vitamiineja ja nyt hänen verestään mitataan vitamiinitasot. Millaiset ovat Mikon lähtöarvot? Verikokeen jälkeen Mikko lopettaa kaikkien vitamiinilisien syönnin pimeimmän talven ajaksi ja verikoe uusitaan kevään kynnyksellä.

 • Metsän pojan tappaja

  02.06.2014 MOT

  Elettiin vuotta 1975 Old Lymen kaupungissa Connecticutissa, Yhdysvaltain itärannikolla. Kotiäidit Polly Murray ja Judith Mensch alkoivat kiinnittää huomiota outoihin oireisiin, joista seudun lapset kärsivät.

 • Kihti ja influenssarokote?

  28.05.2014 Akuutti

  ”Lääkäri epäili, että minulla on kihti, mutta vaiva meni ohi. Influenssapiikin jälkeen kuitenkin oireet palasivat, isovarvas tuli kipeäksi vaivaisenluun kohdalta. Lääkäri sanoi että odotellaan viikko ja sitten katsotaan uudelleen. Miksi ei heti oteta verikoetta, jolla asia selviäisi kerralla?”

 • Saako reumaan hyvää hoitoa?

  04.12.2013 Akuutti

  Reumatologeja tarvitaan lisää

  Reumatologeja tarvitaan lisää

 • Polskuttelu hyisessä avannossa pitää räkätaudit loitolla

  25.10.2013 Elävä arkisto

  Polskuttelu avannossa pitää räkätaudit loitolla

  Polskuttelu hyisessä avannossa pitää räkätaudit ja muut flunssat kaukana. Vaikutus tapahtuu tuplana, jos mukana on huumoria tai vaikka vähän pellehyppyjä. Tämä on tiedetty Suomessa vuosikymmenten ajan, kuten oheiset filmikoosteet osoittavat.

 • Lastenreuma – arjen ylä- ja alamäet

  28.08.2013 Akuutti

  Arkea reuman kanssa

  – Mun nimi on Niko Hildén, ja mulla on sairautena lastenreuma. Se on semmoinen sairaus, että tulee nivelet kipeäksi, kertoo yhdeksänvuotias Niko sairaudestaan, jota hän on sairastanut lähes koko ikänsä. Niko oli alle vuoden ikäinen ja opetteli kävelemään, kun äiti huomasi, ettei kaikki ole kunnossa.

 • Videokapillaroskooppi löytää reumasairauden

  10.05.2011 Akuutti

  Systemaattisten reumasairauksien diagnosointi paranee

  Systemaattisten reumasairauksien diagnosointi paranee

 • Nautintona hyinen avanto

  27.12.2010 Elävä arkisto

  Avantouimarit kuvailevat harrastuksensa auttaneen moneen.

  Kylmä vesi kiehtoo, aiheuttaa riippuvuutta ja synnyttää vahvoja elämyksiä. Avantouimarit kuvailevat harrastuksensa auttaneen viluisuuteen, stressiin sekä moniin kolotuksiin ja murheiseen mieleen.

 • Reuman hoito selkeytyy

  27.09.2010 Akuutti

  Hoidon ja kuntoutuksen uudelleenjärjestelyä

  Keväällä reumaväki kohisi, kun Heinolassa sijaitseva Reuman sairaala lakkautettiin. Reumasairaalan konkurssi aiheutti hämmennystä ja pelkoa siitä, miten potilaiden hoito ja kuntoutus jatkossa järjestetään. Suuresta älähdyksestä huolimatta sairaalan lakkauttaminen sai mediassa turhankin suuren huomion.

Sivut