Hyppää pääsisältöön

kirjallisuuskritiikki

 • Katso Yle Areenassa suora lähetys: Lukemisen unelmavuosi innostaa tarttumaan kirjaan ja puhumaan lukukokemuksesta

  14.03.2019 Yle Uutiset
 • Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

  02.02.2019 Elämä

  Jukka Petäjän elämän eurooppalais-amerikkalaiset tuulet

  Jukka Petäjä, Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen tuottaja ja kirjallisuuskriitikko, on kirjoittanut maamme ykköspäivälehteen vuodesta 1988. Ennen tuottajuuttaan hän toimi 10 vuotta lehden kulttuuritoimituksen päällikkönä. Kokenut journalisti vainuaa herkästi maailman intellektuellien viimeisimmät liikkeet. Henkilökohtaamisten kautta hän tarjoilee ne taitavasti lukijoiden nautittaviksi. Kriitikko Petäjä kirjoittaa aina terävän, silti humaanin näkemyksen sekä eurooppalaisen – erityisesti italialaisen – että amerikkalaisen kirjallisuuden uutuuksiin. Huolellisesti ja laajasti taustoitettuna, sillä se on luotettavan kriitikon tunnusmerkki. Kaiken pohjana on valtava tutkimustyö. Muukin kuin kirjallisuus puhuttelee Jukka Petäjää. Taiteissa aistii parhaiten ajan askelluksen ja hengen.

 • "Tämä kirja ei minun äijänlihaani säväyttänyt" – Sonja O:ta ylistettiin ja haukuttiin tuoreeltaan

  14.09.2017 Kirjojen Suomi

  Maija Vilkkumaan lukupiirissä luetaan Sonja O. 28.9.

  Maija Vilkkumaan vetämässä verkkolukupiirissä luetaan syyskuussa Anja Kaurasen esikoisteos Sonja O. kävi täällä. Vuonna 1981 romaani nostatti kohun jo ennen ilmestymistään. Suomi oli tuohon aikaan vielä melko konservatiivinen maa; räväkkä ja avoimen seksuaalinen naispäähenkilö sekä ihastutti että järkytti.

 • Kirjallisuusprofessori lyttää kirjailijoiden hypettämisen – "Krääsä pitäisi riisua kirjallisuuden ympäriltä"

  19.10.2016 Yle Uutiset

  Emeritusprofessori Yrjö Varpion mielestä lukija on alkanut etääntyä yhä enemmän kirjailijan tekstistä. Kirjailijan sanomaa kuorrutetaan, ja kirjailijasta kerrotaan henkilöjuttuja.

 • Kuka saa kirjallisuuden Nobel-palkinnon? – katso suora lähetys klo 14

  13.10.2016 Yle Uutiset

  Voittajan julkistaa Ruotsin akatemian sihteeri Sara Danius. Palkintoa on jaettu vuodesta 1901 lähtien.

 • Timo Sandberg: Murhakuja

  10.09.2016 Yle Uutiset

  Timo Sandbergin jännitysromaani kertoo äärioikeiston julmista toimista Lahden seudulla 1930-luvun alussa. Murhakuja on sujuvasti kirjoittua ajankuvaa yli 80 vuoden takaisesta laittomuuden ajasta, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Rauman kirjastossa livemusiikkia: "Katsomme miten asiakkaat suhtautuvat"

  06.09.2016 Yle Uutiset

  Musiikkiosasto on Rauman kirjastossa hiljaisen huoneen vieressä. Ensi kuussa siellä ei ehkä ole enää niin hiljaista. Kirjasto testaa, miten asiakkaat suhtautuvat ääneen ja musiikkiin lukukokemuksen lomassa.

 • Olli Heikkonen: Regional-Express

  06.09.2016 Yle Uutiset

  Olli Heikkosen uusimman runokokoelman nimi viittaa Luxemburgissa, Saksassa ja Itävallassa liikennöiviin juniin, jotka kulkevat myös vanhoilla radoilla ja pysähtelevät pienillä asemilla. Heikkosen uutuuskokoelma on ainutlaatuinen. Kaikki kokoelman 42 runoa on kirjoitettu eräänlaisella peilimenetelmällä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Georges Simenon: Maigret - Kootut kertomukset

  17.05.2016 Yle Uutiset

  Olen pitänyt Georges Simenonin esittämästä yhteiskuntakritiikistä. Vaikka Maigret edustaa lakia ja selvästi kokee rikollisen epäonnistuneena ihmisenä, hän ymmärtää myös rikollista, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Jukka Laajarinne: Tiloissa

  16.05.2016 Yle Uutiset

  Jukka Laajarinne kirjoitaa miten ihmisen käyttämiä tiloja; rakennuksia, katuja ja kaupunkeja suunnitellaan käyttäjien kantaa kysymättä. Kauppamiesten suunnittelulla pyritään ihmisen keskittymiskykyä tietoisesti harhauttamaan ja houkutellaan tekemään ratkaisuja, joita hän ei normaalisti tekisi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Mielenosoituksia säikähtänyt Vladimir Putin otti homot syntipukiksi

  13.05.2016 Kulttuuri

  Venäjä nyt!

  Suomessa Putin-kirjasta Kasvoton mies tunnettu Masha Gessen keskusteli Helsinki Litin avauksessa Sofi Oksasen kanssa. Keskustelu alkoi kohteliaisuuksilla. - Kirjasi ovat kuin trillereitä, vaikka ne ovat nonfiktiota. Miten teet sen? Oksanen kysyi Gesseniltä. - En ymmärrä miten sinä teet sen, Gessen sanoi viitaten Oksasen omiin kirjoihin.

 • Seppo Meriläinen: Pimeän rahan uhrit

  12.04.2016 Yle Uutiset

  Kemijärveläinen Seppo Meriläinen on kirjoittanut jännitysromaanin, jonka tarina voisi olla nytkin totta. Pienyrittäjän elämä ja yrittäminen tämän päivän Suomessa on aivan liikaa kiinni tuurista ja monista yrittäjästä itsestään riippumattomista tekijöistä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Lauri Meri: Tuntematon tähti Jussi Jurkka

  30.03.2016 Yle Uutiset

  Liekö kirjoittajan ironiaa nimetä Jussi Jurkka Tuntemattomaksi tähdeksi, koska hän jos kuka oli tunnettu sekä teatteri- että elokuvanäyttelijänä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Lauri Viita: Ne runot, jotka jäivät

  29.02.2016 Yle Uutiset

  Vuonna 1965 kuolleen Lauri Viidan arkistoista löytyneistä runoista on ilmestynyt uusi runokokoelma nimeltään Ne runot, jotka jäivät. Mukana on taidokkaita helmiä mutta myös turhaa täytettä., kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Mauno Kylli – Markku Torkko: II Lapin kaskukirja

  09.02.2016 Yle Uutiset

  Mauno Kyllin ja Markku Torkon II Lapin kaskukirja täyttää mainiosti sen puutteen, joka on ollut olemassa Lapin kaskukirjallisuudessa. Yhdessä ensimmäisen osan kanssa ne muodostavat mainion kokonaisuuden, joiden seurassa nirsokin lukija varmasti nauraa, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Jyrki Lappi-Seppälä: Tuulimyllyjä päin

  27.01.2016 Yle Uutiset

  Jyrki Lappi-Seppälän muistelmien Tuulimyllyjä päin avulla lukija pääsee niin 1950-luvun Helsingin kuin myöhempien vuosikymmenten innokkaiden ja palavaotsaisten kulttuuriradikaalien sisäpiirin tunnelmiin, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Jaakko Yli-Juonikas: Kyyhkysinetti

  21.01.2016 Yle Uutiset

  Kyyhkysinetti on hädänalaisen huutolaislapsen kasvutarina ja tärkeä hätähuuto sadan vuoden takaa, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Mauri Paasilinna: Suomaalaiset

  18.01.2016 Yle Uutiset

  Mauri Paasilinnan romaanin voi lukea kivikaudelle sijoittuvana seikkailukertomuksena, jossa rauhalliset ihmiset ovat luonnon armoilla ja raakojen vihollisten takaa-ajamina. Mauri Paasilinna on jäänyt suotta tunnetumpien veljestensä varjoon, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Tommi Uschanov: Hätä on tarpeen

  06.01.2016 Yle Uutiset

  Vaikka ei olisi kirjoittajan kanssa samaa mieltä, herättää Tommi Uschanovin kirja lukijassa uusia ajatuksia. Ravistelua tämä pessimistinen aikamme tarvitsee ja siinä asiassa Uschanov mielestäni onnistuu, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Sari Pöyliö: Ihmisen veri

  22.12.2015 Yle Uutiset

  Sari Pöyliön Ihmisen veri on hyvin koukeroinen romaani. Niin koukeroinen, että lukija joutuu välillä pysähtymään ja miettimään, miten tämä luku oikein liittyy tarinaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Sivut