Hyppää pääsisältöön

kuri

 • Miksi oppilaita ei saada kuriin? Lappeen koulu keksi keinon, jolla levottomaan kouluun saatiin rauha

  21.03.2019 Oppiminen

  Miten Lappeen koulu sai työrauhan kouluun?

  Lappeen koulun alkutaival ei ollut helpoimmasta päästä. Koulun käytävillä kuuli haistattelua ja huorittelua, ja oppilaat olivat levottomia. Nyt siellä viihtyvät sekä oppilaat, opettajat että henkilökunta. Miten muutos Lappeenrannassa saatiin aikaiseksi?

 • Lappeen koulun rehtori: "Kehumalla kasvattaminen on järkevintä, mihin olen urani aikana törmännyt"

  21.03.2019 Oppiminen

  Haluanko, että minut muistetaan hyvänä kurinpitäjänä?

  Myönteisen palautteen avulla kasvattaminen tuntui Lappeen koulun rehtori Ville Laivamaasta aluksi aika vieraalta. Kun hän tutustui Pro koulu -malliin, vanhan ajan opettajuus vaihtui lapsia kehumalla kasvattamiseen.

 • Voiko repun tutkia tai kännykän takavarikoida? Testaa tiedätkö, mitä opettaja saa tehdä!

  21.03.2019 Oppiminen

  Mitä teet, jos oppilas puhuu sinulle rumasti?

  Kouluissa tulee vastaan monenlaisia tilanteita, joihin opettajan pitää puuttua. Ole opettaja ja testaa tiedätkö, mitä seuraavissa tapauksissa voit tehdä.

 • Mitä äitien pitäisi tietää armeijasta?

  11.01.2019 Kulttuuri

  Armeijassa oppii olemaan ryhmässä ja samalla itsenäistyy.

  Äidit voivat lähettää nuorensa armeijaan luottavaisin mielin.

 • Tuomas Nevanlinna kasvatuksesta: Kun kurinpito loppuu, auktoriteetti voi alkaa

  15.12.2018 Kulttuuricocktail

  Nykyvanhemman tehtävä on suojella lasta maailmalta.

  Entisaikaan lasten kasvattaminen oli tradition välittämistä yhdessä muiden aikuisten kanssa. Nyt se on epätoivoista maailmalta suojautumista, jota jokainen harjoittaa erikseen. Lapset eivät enää kuitenkaan pelkää vanhempiaan, joten mahdollisuus aitoon kasvatusauktoriteettiin on ensi kertaa kehkeytymässä, kirjoittaa filosofi Tuomas Nevanlinna esseessään.

 • Luokkiin tarvitaan kovempaa kuria! Numerot takaisin oppilaiden todistuksiin! – Oletko samaa vai eri mieltä?

  23.08.2018 Oppiminen

  Mitä mieltä olet nykykoulusta?

  Ilmiöoppimista, jättiluokkia, numeroarvioinnin vähenemistä. Koulu muuttuu. Vanhempien ja välillä opettajienkin voi olla vaikea pysyä muutoksessa mukana. Oletko samaa vai eri mieltä alla olevien väitteiden kanssa?

 • Vanhempi, pistä itsesi jäähylle!

  26.11.2015 Marja Hintikka Live

  Asiantuntijoiden neuvoilla asetat rajat lapselle

  ”Minä en halua pukea!” Neljävuotias pikkuprinsessa ei tosiaankaan tykkää takkinsa kuosista eikä aio siihen pukeutua. Asia on niin vakava, että kohta ollaan pisteessä, jossa itkupotkuraivari iskee. ”Jos et nyt pue, et saa tänään katsoa lastenohjelmia!”, uhkaa aikuinen. Tästä lapsi joko hermostuu entisestään tai yrittää niellä itkunsa vaihtelevalla menestyksellä. Aamu on molemmilta pilalla. Eikä uhkaileminen ei ole kovin tyylikäs tapa kasvattaa. Mutta onko ylipäänsä muita tapoja? Asiantuntijoiden mukaan on.

 • Tuhannet karkasivat kesän 1944 tulimyrskystä

  24.06.2014 Elävä arkisto

  Neuvostoliiton massiivinen suurhyökkäys jatkosodan lopulla sai kokonaiset joukko-osastot pakokauhun valtaan. Useimmat palasivat riveihin pahimman sokin mentyä, mutta toistakymmentätuhatta karkuria pyrki kokonaan pois etulinjasta tai koko rintama-alueelta.

 • Åke Blomqvist sen tajusi – hyvä tanssija saa naisia

  09.10.2012 Elävä arkisto

  Blomqvistin diskovideon on nähnyt yli 200 miljoonaa ihmistä.

  Opetusneuvos, diplomitanssinopettaja ja raittiusseuran jäsen Åke Blomqvist (1925-2013) opetti suomalaisille tanssia 1940-luvulta lähtien. Noin miljoona suomalaista kävi hänen tunneillaan, ja yli 200 miljoonan ihmisen arvellaan nähneen hänen kuuluisan discotanssivideonsa.

 • Ei enää pieni, ei vielä iso

  01.08.2011 Elävä arkisto

  Lapsen kasvaminen ja kehittyminen on hämmentävää niin vanhemmille kuin lapselle itselleenkin. Vaikka kavereista on tullut yhä tärkeämpiä, toivoo lähes jokainen lapsi enemmän aikaa vanhempiensa kanssa.

 • Pari kiloa suklaata ja muut neuroosit

  06.07.2011 Elävä arkisto

  Näyttelijä Leea Klemola kertoo sairastaneensa bulimiaa.

  "Mä olisin varmaan parantunut bulimiasta paljon nopeammin, jollei se olisi mua niin paljon naurattanut", kertoi näyttelijä Leea Klemola vuonna 1993.

 • Näkymätön Marjatta

  20.06.2011 Elävä arkisto

  Yläasteikäinen Marjatta laittaa mielellään ruokaa, mutta ei koskaan syö saman pöydän ääressä muiden kanssa. Kotona ei arvata, että Marjatta sairastaa anoreksiaa.

 • Ennen ensi-iltaa 1947

  23.11.2010 Elävä arkisto

  Baletti valmistautuu ensi-iltaan

  Erik Blombergin ja Jack Witikan runollinen lyhytfilmi näyttää, miten Suomen Kansallisoopperassa valmistauduttiin Pähkinänsärkijän ensi-iltaan vuonna 1947.

 • Kansakunnan perillinen Karin Ehrnrooth

  21.10.2010 Elävä arkisto

  Mirja Pyykön haastateltavana Adolf Ehrnroothin tytär

  Adolf Ehrnroothin tytär järkyttyi lapsena tajutessaan, ettei hänestä itsestään voi tulla upseeria. Sittemmin hän innostui Sex Pistolsista, rauhanliikkeestä sekä taiteesta. Kansakunnan perilliset -ohjelmassa Mirja Pyykön haastateltavana on jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tytär valokuvataiteilija ja korusuunnittelija Karin Ehrnrooth.

 • Torimellakka Kuopiossa 1965

  22.04.2010 Elävä arkisto

  Karpo kävi Kuopiossa kysymässä, miksi nuoriso häiriköi.

  Syyskuun 6:ntena 1965 Kuopion torille kokoontui Helsingin Sanomien mukaan "useaan sataan nouseva nuorisojoukko rähinöimään, kirkumaan, huutelemaan typeryyksiä ja kaatelemaan toripöytiä".

 • Ihamäki ja mummot iltapuhteella

  02.02.2010 Elävä arkisto

  Niilo Ihamäki haastattelee ikäihmisiä 1950- ja 1960-luvulla

  Vuonna 1920 syntynyt Niilo Ihamäki aloitti radiotyöt Satakunnassa jo vuonna 1947. Sen lisäksi, että Ihamäki käynnisti pääministerin haastettelutunnin, niin hänen tavamerkkinään oli myös ikäihmisten haastattelu.

 • Urho Kekkosen syntymäkoti oli vaatimaton Lepikon torppa

  20.11.2009 Elävä arkisto

  Lepikon torppa oli Kekkosen syntymäkoti.

  Presidentti Urho Kekkosen synnyinmökki on vaatimaton Lepikon torppa Pielavedellä. Nykyisin torppa toimii museona.

 • Nuoriso huonoilla teillä

  13.10.2009 Elävä arkisto

  Nuoria kaduilla, koulukodeissa ja vankiloissa... "En tiedä milloin pääsen pois, koti-ikävä ei kuitenkaan kalva", tv-dokumentti tulkitsee koulukotilaisen tunteita.

 • Viuluviikari-ilmiö innoitti tv-katsojatkin musiikin maailmaan

  06.08.2009 Elävä arkisto

  Koko ohjelmasarja katsottavissa Areenassa

  Opetusohjelmiemme kirkkaimpia klassikoita on Viuluviikarit musiikkimaassa, missä katsoja sai aitiopaikalta seurata lasten musikaalista kehitystä. Huippusuositun sarjan taustalta löytyi Géza Szilvayn uraauurtava työ musiikkikasvattajana: tv-julkisuus toi näkyväksi metodin, jolla hänen viuluopppilaansa edistyivät ilmiömäisellä vauhdilla.

 • Ilokylän isot pojat

  29.07.2009 Elävä arkisto

  Anu Kaipaisen kirjoittama lastennäytelmä vuodelta 1976.

  Anu Kaipaisen kirjoittama lastennäytelmä kertoo Ilokylässä asuvasta kiltistä Sami-pojasta, joka puolustaa pienempiään ja pistää kylää kiusoittelevan Antsun kavereineen kuriin. Näytelmä on vuodelta 1976.

Sivut