Hyppää pääsisältöön

originellit

 • "Paimion viisas" August Pyölniittu kehitteli ikiliikkujaa

  22.02.2016 Elävä arkisto

  Harvinaisissa tallenteissa seurataan keksijää 1963 ja -68.

  August Wilhelm Pyölniittu (1887–1979) oli paimiolainen kyläoriginelli ja itseoppinut tiedemies. "Paimion viisaaksi" kutsutun herran kunnianhimoisimpana tavoitteena oli ikiliikkujan keksiminen. Harvinaisissa tallenteissa kuullaan ja nähdään Pyölniittua työnsä keskellä vuosina 1963 ja 1968.

 • Nilsiän öljyšeikin ihmeseerumi paransi kaiken

  09.10.2015 Elävä arkisto

  Öljymiehen troppi tehosi syöpään, sokeritautiin ja aidsiin.

  "Nilsiän öljyšeikkinä" tunnettu omalaatuinen savolaisyrittäjä kehitti kotitekoisesta voiteluöljystään myös hämmästyttävän yleislääkkeen. Radiomafian haastattelussa 1992 hän lupasi sen parantavan muun muassa sokeritaudin, syövän ja aidsin.

 • Käännösiskelmä on kansakunnan vääristynyt muisti

  07.11.2014 Elävä arkisto

  Leirintäalue-sarja käsitteli suomalaista käännösiskelmää.

  Iskelmämusiikin kummallisuuksia tonkinut Leirintäalue-sarja käsitteli yhden jakson ajan suomalaista käännösiskelmää. Camp-hengessä, siihen etsittiin vuonna 1998 myös erikoisempia, jopa epäonnistuneita käännösversioita.

 • Todelliset taiteen rakastajat eivät ole taiteen ammattilaisia

  30.10.2014 Elävä arkisto

  Erikoisin koskaan ohjaamani tv-sarja oli vuonna 1998 tehty Intohimona taide. Se kertoi erilaisten ihmisten, niin julkkisten kuin tuntemattomienkin, taideharrastuksesta. Erikoiset kohtaamiset näiden taiteen rakastajien kanssa suorastaan laajensivat käsitystäni ihmisestä, ja Pohjanmaasta.

 • Britannian omituiset mutta onnelliset ihmiset

  24.09.2014 Elävä arkisto

  Metsässä hiiviskelevä Robin Hood, romuilija, luolamies, tonttuharrastaja, tekokuubongari sekä peruna-absolutisti. Mikä heitä kaikkia yhdistää? Ainakin se, että he kaikki ovat selvästi onnellisempia kuin tavanomaisesti käyttäytyvät ihmiset. Juhani Mäkelä esitteli vuoden 1988 A-studion Maailmankuvissa varsin omalaatuisia harrastuksia omaavia ihmisiä Britanniassa.

 • Karpon haastattelussa 16-kertainen rattijuoppo

  04.07.2014 Elävä arkisto

  Kaivinkoneenkuljettajan epäsovinnaisiet mielipiteet.

  Hannu Karpo käsitteli vuoden 1972 A-studion raportissaan rattijuoppojen aiheuttamia liikenneonnettomuuksia Suomessa. Liikennöivän kansan edustajana haastateltiin peräti 16 kertaa ratista kärynnyttä kaivinkoneenkuljettajaa, joka ei tuomioistaan huolimatta suostunut muuttamaan kantaansa alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen.

 • Viiksekkäät herrat pubissa Lontoossa

  23.06.2014 Elävä arkisto

  "Vanha espanjalainen sananlasku sanoo, että suudelma ilman viiksiä on kuin kananmuna ilman suolaa." Lontoolaisessa pubissa kokoontui vuonna 1986 joukko herrasmiehiä, joiden mukaan tätä suolaa olisikin parempi olla mukana reilu kourallinen. Ylen viiksekäs kirjeenvaihtaja Kari Mänty raportoi paikalta.

 • Ihmiskunnan alkukoti löytyy Uudeltamaalta

  16.06.2014 Elävä arkisto

  Dokumentti tutustuttaa katsojan uskomattomaan tarinaan.

  Ior Bock (1942-2010) oli elämäntapataiteilija, tietäjä ja Suomenlinnan opas. Hän tuli kuuluisaksi kertomastaan sukunsa saagasta, jota hän väitti olleen välitetty eteenpäin sukupolvelta toiselle jopa tuhansien vuosien ajan. Tarinan mukaan ihmiskunnan alkukoti on Uudellamaalla ja Sipoossa sijaitsevan vuoren sisältä löytyisi niin kutsuttu Lemminkäisen temppeli.

 • Saint Helenan herra rakensi saarensa omin käsin säästyäkseen hyttysiltä

  09.05.2014 Elävä arkisto

  Porilaisen Osmo Vargelinin saaren tarina.

  Osmo Vargelin rakensi merestä nostamistaan kivistä oman saaren Meri-Porin edustalla sijaitsevalle karille. Saint Helenaksi nimeämänsä saaren asukasta haastateltiin vuonna 1988 Paljonko on paljon -ohjelmassa. Tuolloin Vargelin oli rakentanut saarta kolmekymmentä vuotta. Hänen mukaansa saari ei tulisi koskaan olemaan täysin valmis.

 • Jouna Pyysalo, kadonneen kantakielen jäljittäjä

  28.11.2013 Elävä arkisto

  Vuonna 1998 valmistunut dokumentti piirtää valoisan kuvan väriläiskästä Helsingin katukuvassa. Hassun hatun alta paljastuu 26-vuotias kieltenopiskelija Jouna Pyysalo, jonka kiinnostuksen kohteet lomittuvat vaivatta tuhansien vuosien aika-akselille.

 • Hailuoto – kylä meren takana

  31.10.2013 Elävä arkisto

  Luotolaiseksi ei niin vaan tulla – ainoastaan synnytään.

  Perämerestä kohonneen saaren asukkaat ovat sitkeitä kuin puun varsi rantahietikossa, eikä luotolaiseksi niin vaan tulla – ainoastaan synnytään, todetaan vuonna 1984 valmistuneessa elokuvassa.

 • Suomen laiskin mies

  25.10.2013 Elävä arkisto

  Suomi-ilmiö tapasi Esa Granrothin Oulun Granlandissa 2005.

  Miksi kantaa uusi joulukuusi joka vuosi sisään, kun yhdellä ja samalla voi pärjätä yli 30 vuotta? Suomi-ilmiö-ohjelmasarja kävi tapaamassa Suomen laiskimmaksi mieheksi tituleerattua Esa Granrothia Oulussa ”Granlandissa” vuonna 2005.

 • Rutas-Matti, mies maailmanrauhan asialla

  16.08.2013 Elävä arkisto

  Vuonna 1995 valmistunut dokumenttielokuva asettuu ajassa taaksepäin ja piirtää kuvan Matti Rutasesta, miehestä Mahlun Maapallopatsaan takaa. Omintakeinen maailmanrauhaa julistava patsas valmistui vuonna 1955.

 • Koskenkorvan sheriffi

  16.07.2013 Elävä arkisto

  "Sheriffi" Jari Mäki pyörittää Amerikka-kauppaa.

  Koskenkorvalla partioi mies amerikkalaisessa poliisiautossa ja univormussa. "Sheriffi" Jari Mäki kertoo pidättäneensä Yhdysvaltain suurlähettilään kostean illan jälkeen.

 • Eetteripyörteet ovat ikuisen elämän salaisuus

  11.05.2012 Elävä arkisto

  Kauko Niemisen eetteripyörreteoria selitti sähkön.

  "Teoriani menee niin pitkälle että pitäisi pyrkiä uusiin luomisiin, siihen että eetterin reuna hipoo eetterin toista reunaa ja syntyy uusia eetteripyörretankoja. Eetterin ikuinen virtaus on iankaikkista elämää."

 • Ortotopologia on laaja-alainen varjotiede

  11.05.2012 Elävä arkisto

  Aapo Heikkilä luennoi täpötäysille saleille.

  Oman tieteenalansa ortotopologian kehittänyt "dosentti" Aapo Heikkilä luennoi täpötäysille saleille. Helsingin yliopistossa järjestetylle vierasluennollekaan eivät kaikki halukkaat mahdu.

 • Max Perttula on hajulla tuoksuista

  20.04.2012 Elävä arkisto

  Satoja tuoksuja tunnistava Max Perttula on Suomen ainoa parfymööri. Hän loihtii tilauksesta vaikka hirsimökin aromin, takkatulella tai ilman. Itseään kakistelematta kylähulluksi nimittävä monitoimimies on heittäytynyt ”lapsenomaisella innolla” myös kuvataiteen, musiikin ja designin pariin.

 • Jussi Parviaisen metodi

  26.09.2011 Elävä arkisto

  1980-luvun kansikuvapoika ajautui kulttuuripiireistä vuosika

  Dramaturgi Jussi Parviaisen ura hakee vertaistaan. 1980-luvun kansikuvapoika ajautui kulttuuripiireistä vuosikausien diasporaan. Parviainen on noussut aika ajoin ajankohtaiseksi ja usein samankaltaisissa merkeissä.

 • Siuruan elokuvamoguli ja saumasukkien lumo

  22.06.2011 Elävä arkisto

  Kari Tykkyläisen videotaiteen innoittajana ovat Siuruan suot

  Kari Tykkyläisen videotaiteen innoittajana ovat Siuruan suot, Pudasjärven kotirouvat ja rouvien saumasukat. Mies on tehnyt internettiin tuhat videota, joille on kertynyt yli kymmenen miljoonaa katsomiskertaa.

 • Kurki, josta ei tullut lintua

  12.05.2011 Elävä arkisto

  Petteri-kurjesta tuli Vänskän perheen kotieläin

  Koskettavan, elämäniloisen ja ajatuksia herättävän tositarinan päähenkilö on Petteri-kurki, josta villin muuttolinnun sijaan kehittyi kainuulaisen Vänskän perheen kotieläin ja perheenjäsen.

Sivut