Hyppää pääsisältöön

melanooma

 • Mitä rusketus on? Miksi iho palaa? Testaa tietosi ruskettumisesta.

  29.05.2017 Akuutti

  Testaa tietosi ihon palamisesta ja ruskettumisesta.

  Ruskettunut iho on nykykäsityksen mukaan kauniin ja terveen näköinen, mutta pinnan alla piilee vaara. Ihon ruskettuminen altistaa okasolusyövälle ja sen esiasteille, aurinkokeratoosille sekä tyvisolusyövälle. Ihotautilääkärit varoittavat erityisesti ihon palamisesta. Testaa tietosi ja nauti turvallisesti kuumista kesäpäivistä.

 • "Sitä vaan halusi olla ruskettunut" – klinikat hukkuvat nyt syöpäpotilaisiin, joiden ainoa virhe oli huoleton auringonotto

  22.09.2016 Yle Uutiset

  Ihosyöpävalistus ei ole uponnut riittävästi suomalaisiin. Nyt kokeillaan uutta kampanjaa, jossa auringonoton vaarat tehdään tunnetuksi jo päiväkoti-ikäisille.

 • Syövän virushoidot lupaavia

  21.03.2016 Akuutti

  Onkolyyttinen immunoterapia on tehokas taistelukeino

  Syöpä on ovela vastustaja ja taistelussa sitä vastaan tarvitaan monenlaisia aseita. Onkolyyttinen immunoterapia on yksi uusista ja tehokkaista taistelukeinoista. Siinä elimistön oma puolustusjärjestelmä aktivoidaan taistelemaan syöpää vastaan.

 • "Luomi poistettiin ja yllätyksenä lääkärillekin löydettiin melanooma"

  21.03.2016 Akuutti

  Melanoomaan sairastuneiden kokemuksia

  Ihosyövät ovat yleisiä. Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Tyvisolusyöpä eli basaliooma on yleisin ihosyöpä, ja siihen sairastuu vuosittain noin 8 500 suomalaista. Toiseksi yleisimpiä ihosyöpiä ovat okasolusyövät, joita löydetään Suomessa vuosittain noin 1 500. Melanooma on kolmanneksi yleisin ihosyöpä. Siihen sairastuu joka vuosi yli 1 400 suomalaista. Akuutin katsojat kertovat, miten heidän ihosyöpänsä löytyi ja miten sitä hoidettiin.

 • Kenellä on varaa sairastaa?

  05.10.2015 Akuutti

  Sairastuneella on yhä tiukempi talous.

  Kun vakava sairaus koettelee, herää sairastuneella huoli paitsi omasta ja läheisten tulevaisuudesta myös huoli rahojen riittämisestä. Kenellä on varaa sairastaa? Kysyimme asiaa kahteen syöpään sairastuneelta kolmen lapsen yksinhuoltajalta.

 • Auringonpalvojan tietopaketti

  31.05.2013 Akuutti

  Auringonpalvojan tietopaketti

  Pitkän talven jälkeen vihdoin koittava kesä ja aurinkoiset päivät houkuttelevat suomalaiset rannoille, puistoihin ja pihatouhuihin. Auringosta voi ja kannattaakin nauttia – kohtuudella. Mitä aurinkoisina päivinä olisi hyvä muistaa?

 • Ihosyövän riskiin voi vaikuttaa

  30.05.2013 Akuutti

  Ihosyövän riskiin voi vaikuttaa.

  Ihosyövän riskiin voi vaikuttaa.

 • Entten tentten - melanooma

  31.05.2011 Tiede

   Se on hyvä, ja se on paha. Se on jopa välttämätöntä. Kaikki me nautimme siitä, mutta väärin käytettynä se on vaarallista. Ja joillekin se aiheuttaa jopa riippuvuutta. Monet meistä tekevät sitä ehdoin tahdoin, kaikki me sille altistumme. Varsinkin pienille lapsille seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Sehän on tietenkin aurinko. Miten tähän ihanaan, mutta niin ristiriitaiseen elämämme ehtoon oikein pitäisi suhtautua?  

 • Valohoito estää etäpesäkkeiden syntyä

  18.03.2011 Akuutti

  Uusi syövän hoitomenetelmä

  Kun syöpä muodostaa etäkasvaimia, on potilaan ennuste aina huono. Usein ensimmäiset etäpesäkkeet löytyvät imusolmukkeista. Tutkijat ovat päässeet jäljille syöpäsolujen leviämisreiteistä ja kehittäneet uuden hoitomenetelmän: syövän valohoidon. Tutkijat ovat pystyneet estämään sen avulla syövän leviämistä.

 • Boorineutronisädehoidoista lupaavia tuloksia

  21.09.2010 Akuutti

  Uusia hoitomuotoja syöpää vastaan

  Uusia hoitomuotoja syöpää vastaan

 • Melanooma: ”Ei ollut lapsuuskesää ettei selkä palanut”

  01.09.2009 Akuutti

  Puumalalainen Markku Valtonen sairastui syksyllä 2004 melanoomaan eli ihosyöpään. Hän muistaa lapsuuskesiä heinäpellolla, kun selkänahka paloi - vähintään kerran kesässä. Valtosen mielestä ihmisten pitäisi ymmärtää, ettei aurinko sovi kaikille ihotyypeille.

 • Katja Kotikangas nukkui pois

  01.09.2009 Elävä arkisto

  Melanoomaan sairastunut neljän pienen lapsen äiti Katja Kotikangas kuoli elokuun alussa 2009. Silminnäkijä seurasi Katjan taivalta sairastumisesta hautajaisiin.

 • Älä anna ihosi palaa

  27.05.2008 Akuutti

  Toistuvan palamisen riskinä melanooma

  Jos poltat ihosi auringossa, se vaurioituu ja ihosi muistaa toistuvat palamiset.

 • Anna-Liisa - kohti kuolemaa

  18.01.2008 Elävä arkisto

  Laivalla työskennellyt Anna-Liisa oli kyllä huomannut, että ihossa ollut luomi vuoti verta, kun sitä suihkutti. Lääkärille Anna-Liisa meni kuitenkin vasta, kun työkaveri huomautti asiasta.

 • Lisääntyneet luomet iholla

  01.01.2007 Akuutti

  VARO! -muistisääntö luomien tarkasteluun

  "Mulle on tullut viime vuosina paljon pieniä luomia ympäri kehoa. Mistähän ne johtuu ja onko ne vaarallisia? Ja minkälaisia luomia pitäisi mennä näyttämään lääkärille?"

 • Kutiava luomi

  01.01.2007 Akuutti

  Luomen poistatus

  "Minulla on käsivarressani suurehko luomi, joka on läpimitaltaan vajaa puoli senttiä. Luomi on alkanut kutista kesän jäljiltä ja olen huomaamattani raapinut sitä muutaman kerran. Raapimisen jälkeen luomesta on tullut verta. Voiko kyseessä olla melanooma, kuinka tulisi toimia?"