Hyppää pääsisältöön

veropolitiikka

 • Arvoitus: Mikä selittää investointien vähäisyyden

  11.05.2015 MOT

  Miksi yritykset investoivat Suomeen niin laiskasti?

  Miksi yritykset investoivat Suomeen niin laiskasti?

 • MOT-kysely: Yritysvero ei ratkaise investointeja

  11.05.2015 MOT

  Asiantuntijat:yritysveron lasku ei tuo lisää investointeja

  Asiantuntijat:yritysveron lasku ei tuo lisää investointeja

 • Kirkonmiehet hermostuivat talouteen

  03.03.2014 MOT

  Länsimaissa harjoitettu talouspolitiikka on saanut useat kirkonmiehet suhtautumaan harjoitettuun linjaan yhä kriittisemmin. Talouspolitiikkaan ovat ottaneet kantaa niin paavi Franciscus ja Englannin kirkon piispat kuin arkkipiispa Kari Mäkinenkin.

 • Euroalue vajoaa voodoon tahdissa

  03.03.2014 MOT

  Euroalueen ongelmamaita on yritetty laittaa kuntoon.

  Euroalueen ongelmamaita on yritetty laittaa vuosikausia kuntoon kovakouraisesti. Keinot eivät ole tepsineet, ja ongelmat ovat päinvastoin paisuneet.

 • Tärkeitä talousratkaisuja

  03.03.2014 MOT

  MOT kokosi lähinnä vero- ja työllisyyspolitiikasta kymmenen tärkeää talouspoliittista päätöstä kahdenkymmenen viime vuoden ajalta.

 • Suomen talouden taikalinja

  28.02.2014 MOT

  Vajeet ja pakot hallitsevat suomalaista talouskeskustelua. Talouspolitiikan päätöksiä tehdään milloin budjettivajeen, milloin taas vaihtotaseen vajeen tai kestävyysvajeen pakottamana.

 • Mitä saisi 4 miljardilla?

  16.12.2013 MOT

  Suomen verovaje eli kokoamatta jääneet verot oli viime vuodenvaihteessa vähintään neljän miljardin euron tasoa. Tarkkaa arviota vajeesta ei ole, koska Suomessa vasta mietitään, miten vajetta pitäisi mitata. Miljardi on vaikeasti hahmottuva luku, ja MOT on koonnut esimerkkejä siitä, mitä kaikkea neljällä miljardilla eurolla voisi saada.

 • Yli 4 miljardia veroeuroa hukassa - käsikirjoitus

  13.12.2013 MOT

  Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

 • Veroja kokoamatta miljarditolkulla

  13.12.2013 MOT

  Viranomaiset ovat päättäneet selvittää, miten paljon Suomessa jää veroja kokoamatta. Monessa muussa Euroopan unionin jäsenmaassa verovajetta on haarukoitu jo pitkään.

 • Voi meitä toimittajia

  14.01.2013 MOT

  Valtiontalous on kaikille meille niin tärkeä asia, että jos jostain tarvittaisiin kriittistä journalismia, niin siitä. Toimittajien suurimpia ongelmia on, että me uskomme usein vain yhtä totuutta kerrallaan.

 • Sailaksen kuuliaiset lapset: käsikirjoitus

  11.01.2013 MOT

  Mika Pantzar: "Tietyt asiat, kun niitä toistetaan, ne muuttuu ikään kuin todeksi ja se on kaikille myyteille ominaista. Kun toistetaan riittävän monta kertaa valtion olevan velkaantunut, tai että eläkkeitä tulevat sukupolvet ei saa, niin ihmiset alkaa uskoa niihin."

 • Sailaksen kuuliaiset lapset

  10.01.2013 MOT

  Suomalaiset ovat tottuneet uskomaan valtiovarainministeriön valtiosihteeriä Raimo Sailasta. Hän on varoitellut valtiontalouden velkaantumisesta jo parikymmentä vuotta.

 • Alkon pääjohtajat ja 70-vuotias viinakauppa

  04.04.2012 Elävä arkisto

  Ajankohtainen kakkonen onnitteli keväällä 2002 seitsemänkymmentä vuotta täyttänyttä Alkoa tapaamalla sekä sen entisen että nykyisen pääjohtajan.

 • Verovapaa vyöhyke (päivitetty)

  28.03.2011 MOT

  Kaikki puolueet ilmoittavat – ainakin ennen vaaleja – kannattavansa verotuksen progressiivisuutta. Kuitenkin progressiivisella verotuksella kerätään enää vain alle 10 prosenttia veroista. Ehdoton valtaosa veroista on tasaveroja.

 • MOT: Verovapaa vyöhyke

  21.03.2011 MOT

  Suomessa kaikki tuntuvat kannattavan hyvinvointivaltiota, mutta silti sitä nakerretaan eri puolilta koko ajan. Samanlainen tapaus on verotuksen progressio eli periaate, jonka mukaan veroa menee suhteellisesti sitä enemmän mitä suuremmasta tulosta on kysymys. Kaikki ilmoittavat sitä kannattavansa, mutta silti verojärjestelmän progressiivisuutta on jatkuvasti vähennetty.

 • Verovapaa vyöhyke

  13.12.2010 MOT

  Moni uskoo, että Suomessa on progressiivinen tuloverotus. Ja näin onkin suurimalle osalle suomalaisia. Kun tulot nousevat, niin veroprosentti nousee. Mutta kaikkein suurituloisimpia suomalaisia veroprogressio ei koske.

 • Suurituloisten verovapaa vyöhyke

  29.11.2010 Elävä arkisto

  Moni uskoo, että Suomessa on progressiivinen tuloverotus.

  Moni uskoo, että Suomessa on progressiivinen tuloverotus. Ja näin onkin suurimmalle osalle suomalaisia. Kun tulot nousevat, niin veroprosentti nousee. Mutta kaikkein suurituloisimpia veroprogressio ei koske.

 • Verotus on arvokysymys

  29.11.2010 MOT

  Viime vuosien tulo- ja verotietojen perusteella on voinut saada sellaisen käsityksen, että rikkaat olisivat rikastuneet. Käsitys perustuu faktoihin, kuten MOT osoittaa: julkisen sektorin rahoitusta on siirretty suurituloisilta pieni- ja keskituloisille. Muutos ei ole myöskään tapahtunut vahingossa vaan tahallaan.

 • Vapauden valtakunta - verot valtion maksettaviksi

  26.10.2010 Elävä arkisto

  Miksi verotuspolitiikka helpottaa rikkaiden elämää?

  Kuka maksaa yhteiskunnan menot? Kenen ei tarvitse maksaa veroja? Miksi verotuspolitiikkaa muutetaan niin, että rikkaiden elämä helpottuu ja työntekijän taakka kasvaa?

 • Tapahtui 1985: Ronald Reaganin vuosikymmen

  23.04.2010 Elävä arkisto

  Thatcherismia Englannissa ja reaganismia Yhdysvalloissa

  1980-luku oli yleismaailmallisen oikeistoaallon aikaa, johon kuuluivat thatcherismi Englannissa ja reaganismi Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain politiikassa 1980-luku oli leimallisesti presidentti Ronald Reaganin vuosikymmen.

Sivut