Hyppää pääsisältöön

orkesterinjohtaminen

 • Flinkkilä & Tastula: Tyrannijohtajan aika on ohitse

  26.01.2018 Flinkkilä & Tastula

  Flinkkilä & Tastula: Tyrannijohtajan aika on ohitse

  Kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin mielestä johtajan tärkein ominaisuus on se, että johtaja osaa vaatia hyviä tuloksia pilaamatta silti yhteishenkeä. Pelolla johtaminen voi saada ihmiset hetkellisesti tekemään työnsä paremmin, mutta jatkuva mitätöinti ja virheistä huomauttelu vie fiilikset.

 • Musiikin johtaminen on asiantuntijatyötä

  14.07.2016 Klassinen

  Iiron musiikkiluokan lämmittelyä

  Yhdessä soittaminen ja laulaminen vaatii kykyä yhteiseen päätöksentekoon. Ensinnäkin ohjelmiston valinta ja sen harjoittaminen vaatii asiantuntemusta. Toiseksi esitystilanteessa muusikoiden on tehtävä jatkuvasti valintoja, ja usein johtajiksi valikoituvatkin aloitteellisimmat. Ihanteellinen johtaja on sellainen, joka kykenee luotsaamaan ryhmän mahdollisimman hyvään lopputulokseen—yhdessä ryhmän yksilöiden kanssa.

 • Iiron musiikkiluokka 2016

  14.06.2016 Klassinen
 • Iiron musiikkiluokka - ilmoittaudu yleisöksi

  14.06.2016 Klassinen

  Iiron musiikkiluokassa on musiikin opetus- ja kontaktiohjelm

  Tervetuloa Iiro Rantalan musiikkiluokalle: Pääsykoe on kolmivaiheinen. Avaa radio tai verkkosivu yle.fi/klassinen, nauti ja vastaanota. Mikäli läpäiset kokeen ensiyrittämällä on sinut vapautettu muovisen nokkahuilun ja melodikan laajoista aineopinnoista. Parhaan opin saat tietenkin, jos ilmoittaudut yleisöksi. Voit alla olevista linkeistä ilmoittautua kaikille kursseille tai sitten vain yhteen. Ilmoittaudu ja tule paikalle!

 • Classical Finland - a journey of discovery into the world of classical music

  10.02.2016 Ohjelmat

  10-part documentary series of the world of classical music

  Classical Finland is a new 10-part documentary series and journey of discovery into the world of classical music. The series is written and edited by Pekka Laine, Kare Eskola and Anu Holttinen. The TV series is directed by Teemu Holttinen. Classical Finland will be broadcast on television and radio on Mondays starting from 7 March 2016, and will be available online round the clock.

 • Klassinen Suomi - tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan

  04.02.2016 Ohjelmat

  10-osainen dokumenttisarja klassisen musiikin maailmasta

  Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan. Sarjan ovat käsikirjoittaneet ja toimittaneet Pekka Laine, Kare Eskola ja Anu Holttinen. TV-sarjan on ohjannut Teemu Holttinen. Klassinen Suomi näkyy ja kuuluu televisiossa ja radiossa maanantaisin 7.3.2016 alkaen ja verkossa koko ajan.

 • Italialainen maestro Adriano Bassi: Sibelius kulki omia polkujaan

  03.12.2015 Oppiminen

  Italialainen maestro Adriano Bassi puhuu Sibeliuksesta.

  Soitin on konkretiaa. Se on tehty puusta tai vaskesta, sitä on katseltava, siveltävä ja tunnusteltava, pideltävä kädessä, jotta ymmärtää, mistä sointi ja ääni syntyvät, sanoo maestro Adriano Bassi.

 • Onnea Sakari Oramo, 50 v.

  26.10.2015 Klassinen

  Sakari Oramo täyttää 50 vuotta ja nauttii elämästään.

  Sakari Oramo täyttää 50 vuotta ja nauttii elämästään.

 • Maailman ensimmäinen Sibelius-seura

  15.12.2014 Klassinen

  Monessenin tehdaskaupungissa toimi vilkas siirtolaisjoukko.

  Heinäkuun 8. päivänä 1915 kokoontui pieni musiikkia harrastavien suomalaissiirtolaisten joukko Monessenin tehdaskaupungissa Pennsylvaniassa, lähellä Pittsburghia. Heidän tarkoituksenaan oli yrittää keksiä keinoja suomalaisen musiikin edistämiseksi Uudessa maailmassa. Tapahtuma olikin jättävä merkkinsä sekä Amerikan historiaan että Jean Sibeliuksen musiikin amerikkalaisiin vaiheisiin.

 • Aallottaret – sävelrunoelma Amerikkaa varten

  13.12.2014 Klassinen

  Suuren lyönnin suomalaisuuden hyväksi löin! - Jean Sibelius

  Kuumana kesänä 1913, kun maailma eli vielä rauhan aikaa, säveltäjä ja Yalen yliopiston maineikas musiikinprofessori Horatio Parker oli vierailulla Münchenissä. Hän lähetti Jean Sibeliukselle kirjeen, jonka mukaan hän liitti kolme runoa ja kysyi olisiko Sibelius halukas säveltämään nämä runot Amerikan koululaisia varten? Ja Sibelius oli.

 • Matti Mikkola säveltää intuitiolla

  17.10.2014 Kulttuuri

  Matti Mikkolan nimi nousi isosti esiin viime keväänä, kun hänen säveltämänsä Pepe & Saimaa – albumi nosti Pepe Willbergin takaisin artistien tähtikaartiin. Nyt sama mies on pannut diskopopin ikivihreän Virve Rostin laulamaan soulia. Onko Mikkola old school –iskelmälaulajien uran pelastaja?

 • Oramoa tarvitaan, jotta orkesteri pystyy soittamaan yhtenäisesti

  23.02.2012 Elävä arkisto

  Oramo katsoo Nybergissä 2005 itseään Viuluviikareissa 1979

  Sakari Oramo aloitti Radion sinfoniaorkesterin seitsemäntenä ylikapellimestarina vuonna 2003. Kun hän lähti jatkokaudelle, Arto Nybergin ohjelmassa nähtiin myös ote Viuluviikareista, jossa 14-vuotias Sakari johtaa määrätietoisin ottein lasten jousiorkesteria.

 • Viihdemusiikin helmiä

  22.10.2010 Elävä arkisto

  George de Godzinskyn ja Radion viihdeorkesterin legendaarisen studiouran varrelta löytyy suuri määrä todellisia aarteita, esimerkiksi operetti- ja musikaalisävelmiä.

 • Georg Malmsténin haastattelu

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Suomen ensimmäinen iskelmäkuningas kertoo uransa alkuvaiheista ja työmenetelmistään.