Hyppää pääsisältöön

lännenelokuvat

 • Viikon 27 vinkit: Saunapäivä-sarja, Kikka-radiodraama ja kovia kansainvälisiä sarjauutuuksia!

  01.07.2019 Ohjelmat

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 27.

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 27.

 • "Minulle elokuva on elämää, ja päinvastoin" – italowesternin mestarin Sergio Leonen kuusi elokuvaa ja uusi henkilökuva Teemalla tammikuussa

  04.01.2019 Yle Teema

  Maestron syntymästä on kulunut 90 vuotta.

  ”Elän, hengitän, luen ja kirjoitan elokuvaa. Minulle elokuva on elämää, ja päinvastoin.” Sergio Leonen kuusi kuuluisinta elokuvaa sekä uusi henkilökuva nähdään Teemalla tammikuussa 2019.

 • Rohkeita miehiä ja lännen villikissoja – westernit Teemalla talvella 2018

  06.02.2018 Yle Teema

  Viisi länkkäriä Kino Klassikossa helmi–maaliskuussa

  Lännenelokuvia Kino Klassikossa helmi–maaliskuussa: yksi A-luokan järkäle, yksi B-luokan kummajainen ja kolme siitä väliltä.

 • Etsijöitä ennen ja nyt: John Fordin klassikko ja 2010-luvun Les Cowboys Teemalauantaissa 23.9.

  22.09.2017 Yle Teema

  Yksi teema, kaksi variaatiota Teemalauantaissa 23.9. klo 20.

  Yksi teema, kaksi variaatiota: Teemalauantain kahden elokuvan illassa nähdään John Fordin westernklassikko Etsijät ja siitä innoituksensa saanut Thomas Bidegainin moderni etsintädraama Les Cowboys. Yle Teema 23.9. klo 20–24.

 • Teeman kesän 2017 elokuvat

  01.06.2017 Yle Teema

  Elokuvia kesällä joka päivä sunnuntaista tiistaihin

  Teema näyttää kesällä elokuvia tiistaista sunnuntaihin joka päivä. Teemalauantain kesätauolla lauantai-iltaisin nähdään scifiä eri vuosikymmeniltä Barbarellasta Oblivioniin sekä loppukesästä lyhyt Steve McQueen -sarja. Kino Suomi on kesän aikana Kino Tulio.

 • Olkitie

  03.05.2017 Yle Teema

  Portugalilais-suomalainen länkkäri kostosta

  Portugali 1900-luvun alussa. Mies palaa kostamaan veljensä kuoleman ja viedäkseen perheensä pois maasta, jossa valtion hirmuvalta ja korruptio rehottavat.

 • Meek's Cutoff

  06.02.2017 Yle Teema

  Intensiivinen western erämaahan eksyneistä uudisasukkaista

  Kelly Reichardtin ohjaama lännenfilmi on intensiivinen kuvaus rutikuivaan erämaahan eksyneistä uudisasukkaista.

 • Lucky Luke on eurooppalainen rakkaudentunnustus hassulle Amerikalle

  23.12.2016 Kulttuuricocktail

  70-vuotias Lucky Luke vinoilee lännenelokuville.

  Mitä tapahtuu, kun amerikkalaisen elokuvan kaikkein klassisin laji suodatetaan eurooppalaisen ironian läpi? Siitä syntyy sarjakuva, jonka päähenkilö on tylsä, mutta huumori ensiluokkaista.

 • Ratsastavat hurjat

  09.09.2016 Yle Teema

  Sheriffi keskeyttää häät nasevassa westernissä

  Nasevassa westernissä sheriffi McCarty ratsastaa pikkukaupunkiin ja keskeyttää häät pidättääkseen ryöstömurhasta syytetyn sulhasen.

 • Mies joka ampui Liberty Valancen

  01.09.2016 Yle Teema

  Lehtimies tuo sivistystä villiin länteen

  Suuri lännenklassikko miehestä, joka alkaa painetun sanan voimalla vastustaa pikkukaupunkia terrorisoivia rikollisia.

 • Istu ja pala!

  20.01.2016 Draama

  Kilpasaunojat syntyi uutisesta. Tekijät kertovat taustoista.

  Pärttyli Rinne kutsuttiin kirjoittamaan kuunnelmatekstiä. Dramaturgi Juha-Pekka Hotista liikutti uutinen tragediasta, joka tapahtui Heinolassa 2010. Kaksi kilpasaunojaa, toinen menehtyi. Ohjaaja Jarmo Lampela ja käsikirjoittaja Pärttyli Rinne kertovat ajatuksiaan Kilpasaunojien taustoista. Kuuntele lopputulos sunnuntaina 24.1 klo 15.00 Yle Radio sekä Areena, jossa myös videotallenne katsottavissa teoksesta.

 • Elävän kuvan metsästäjät: Tarantinon The Hateful Eight

  13.01.2016 Kulttuuricocktail

  Tarantinon uusi elokuva saa murhaavan tuomion.

  Quentin Tarantinon hyytävä lännenelokuva kerää konnajoukon samaan huoneeseen, jossa puhutaan ja tapetaan paljon. Myös raadin elokuvalle langettama tuomio on murhaava.

 • Lainsuojattoman jäljillä

  05.03.2015 Yle Teema

  Jämäkässä lännenklassikossa palkkionmetsästäjä vie saalistaan perille intiaanien ja lainsuojattomien keskellä. Budd Boetticherin elokuvan pääosassa on Randolph Scott.

 • Pettämätön pistooli

  04.03.2015 Yle Teema

  Budd Boetticherin klassisten b-westernien sarjan käynnistävä elokuva postivaunumatkustajista, jotka joutuvat lainsuojattomien käsiin.

 • Hyökkäys erämaassa

  11.09.2014 Yle Teema

  John Fordin mestariteos ja John Waynen läpimurtoelokuva.

  John Waynen läpimurtoelokuva ja mestariteos, jossa lännenelokuva kasvoi aikuiseksi tarjoamalla läpileikkauksen amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Ohjaus John Ford.

 • 6.9. Teemalauantai: Elvis, liekehtivä tähti

  29.08.2014 Yle Teema

  Kesä taittuu syksyyn Elvis Presleyn seurassa. Don Siegelin ohjaama Flaming Star eli Puoliverinen on Elvis Presleyn parhaana pidetty elokuva, ponteva western uudisraivaajaperheestä, joka Texasin rajaseudulla joutuu valkoisten ja kiowa-intaanien välisten kahnausten keskelle. Sen jälkeen nähdään Elvis kiertueella, dokumenttielokuva 15 kaupunkiin ulottuneelta konserttikiertueelta vuonna 1972. Teemalauantai 6.9. klo 21.

 • Erämaan laki

  16.06.2014 Yle Teema

  John Fordin ohjaama Erämaan laki (1946) kuuluu sekä Fordin että näyttelijä Henry Fondan parhaisiin elokuviin ja siten väistämättä koko elokuvahistorian merkkiteoksiin. Se on myös paras kuuluisasta OK Corralin taistelusta tehdyistä elokuvista, vaikka ironisesti Fordin elokuvalla ei sen omista väitteistä huolimatta ole juuri lainkaan tekemistä todellisuuden kanssa.

 • Joki, jolta ei ole paluuta

  23.05.2014 Yle Teema

  Marilyn Monroe ja Robert Mitchum kohtaavat Kanadan Kalliovuorille sijoittuvassa, kuohuvassa Villin lännen jokiseikkailussa.

 • Onnellisen laakson kansa

  22.05.2014 Yle Teema

  Klassikkoelokuva Onnellisen laakson kansa (Friendly Persuasion/USA 1956) kertoo kveekariperheestä, jonka väkivallattomuuden periaate joutuu koetukselle sisällissodan vuosina.

 • Lännen mies

  21.05.2014 Yle Teema

  Elokuvassa Lännen mies (The Westerner/USA 1940) jäyhä karjapaimen tekee tuttavuutta pienessä teksasilaiskaupungissa oikeutta hanakasti mutta omavaltaisesti jakavan tuomari Roy Beanin kanssa.