Hyppää pääsisältöön

Jan Söderblom

 • Parasta Porista: Palmgrenin pianokonsertot

  09.05.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Selim Palmgren oli aidosti kosmopoliittinen pianisti-säveltäjä, joka Pohjolan Chopininä niitti mainetta Berliinin filharmoniaa ja Yhdysvaltojen keskeisiä konserttipaikkoja myöten. Palmgren ei takonut työläitä, kansallisia sinfoniajärkäleitä, joten suomalaisia hän ei kiinnostanut, olihan meillä Sibelius. Onneksi Pori Sinfonietta on kotiseuturakkauden hengessä ottanut asiakseen levyttää Palmgrenin pianokonsertot. Sarjan tuore toinen levy sisältää pianokonsertoista kaksi viimeistä ja vahvistaa kuvaa maamme parhaasta pianokonserttosäveltäjästä, jonka vuolasta musiikkia kuuntelee naama hymyssä.

 • Myöhäisromanttisia pianokonserttoja Satakunnasta

  01.04.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Selim Palmgrenin asema suomalaisen pianomusiikin historiassa on sen verran ainutlaatuinen, että jo yksin sen pitäisi riittää perusteluksi hänen pianokonserttojensa esittämiselle. Harvoin niitä kuitenkaan kuulee: porilaislähtöinen Palmgren on hädin tuskin yltänyt maininnalle yhtenä Sibeliuksen varjoon jääneistä. Epäkohtaa korjaamaan on ryhtynyt Palmgrenin kotikaupungin oma Pori Sinfonietta, yksi perinteisen kaupunginorkesterikenttämme pienemmistä toimijoista. Kulttuurin julkista rahoitusta uhkaavien näkymien keskellä on ilo huomata, että porilaiset tarttuvat kansalliseen tehtäväänsä antaumuksella.

 • Puumalan sointitaide välittyy Anna Liisa -oopperan taltioinnissa

  22.09.2015 Klassinen

  Levyarvostelu

  Veli-Matti Puumalan ooppera Anna Liisa on kulkenut mutkallisen tien ideasta tilauksen kautta peruuntumiseen, kantaesitykseen ja viimein uudelle levylle. Tie kannatti kulkea ja levy kannatti tehdä; punnittu taltiointi avaa teoksen uudella tavalla, soinnikkaammin ja tarkemmin.

 • Viuluviikari-ilmiö innoitti tv-katsojatkin musiikin maailmaan

  06.08.2009 Elävä arkisto

  Koko ohjelmasarja katsottavissa Areenassa

  Opetusohjelmiemme kirkkaimpia klassikoita on Viuluviikarit musiikkimaassa, missä katsoja sai aitiopaikalta seurata lasten musikaalista kehitystä. Huippusuositun sarjan taustalta löytyi Géza Szilvayn uraauurtava työ musiikkikasvattajana: tv-julkisuus toi näkyväksi metodin, jolla hänen viuluopppilaansa edistyivät ilmiömäisellä vauhdilla.