Hyppää pääsisältöön

Riina Katajavuori

 • Staithesin kalastajakylästä Tahitille ja Havaijille – Riina Katajavuoren kuunnelma Maailma tuulenkaatama nivoo hänen kaksi teostaan yhteen

  24.08.2018 Draama

  Kuunnelma on runollinen tarina merenkävijä Cookista.

  "Cookhan syötiin, sanoivat kaikki, joille kerroin kiinnostuksen kohteestani." James Cook oli brittiläinen tutkimusmatkailija, merenkävijä ja kartoittaja. Kirjailija Riina Katajavuori inspiroitui Cookin tarinasta ja aihe vei mennessään. Kiinnostuksesta syntyi runoteos Maailma tuulenkaatama, joka on tehty nyt kuunnelmaksi yhdistämällä hänen kaksi teostaan.

 • Kissarunot voittivat Tanssiva karhu -runopalkinnon

  04.07.2018 Yle Uutiset

  Lassi Hyvärisen runokokoelma Tuuli ja kissa on saanut tämän vuoden Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon.

 • Runoilija Riina Katajavuori: "Olemme saaneet maailman voittona, jota emme ole ansainneet"

  20.05.2018 Kulttuuri

  Maailma tuulenkaatama on Tanssiva karhu -ehdokkaana

  Riina Katajavuori katsoo kirjassaan maailmaa suoraan - vahvoilla jaloilla seisten, välillä purjehtien. Hän kertoo, miten asiat ovat, mutta ei suhtaudu maailmaan kuolemanvakavasti.

 • Nämä 6 runoteosta kilpailevat Tanssiva karhu -palkinnosta

  03.05.2018 Kulttuuri

  Ehdolla myös omakustanteinen runoteos

  Ehdolla myös omakustanteinen runoteos

 • Riina Katajavuori: Dari, hindi, urdu ja suomi

  05.01.2018 Kulttuuricocktail

  Monikielisyys on yleisempää kuin arvaammekaan.

  Meillä Suomessa lisääntyy sellaisten lasten määrä, jotka elävät sujuvasti monikielisessä maailmassa ja tulevat toimeen useilla eri kielillä, vaikka eivät ehkä osaa mitään näistä kielistä täydellisesti. Monikielisyys on yleisempää kuin tulemme äkkiseltään ajatelleeksi, pohtii kirjailija Riina Katajavuori.

 • Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirja "Mennään jo naapuriin" kuvaa monikulttuurista Suomea

  06.12.2017 Kirjojen Suomi

  Kirja, joka kuvaa kuluvaa vuotta 2017

  Politiikan murros, Turun puukotustragedia, ilmastonmuutos - mitä muistamme itsenäisyytemme juhlavuodesta 2017? Kirjojen Suomi valitsi luettavaksi yhden kirjan jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Viimeisenä listalle pääsee oman aikamme, vuoden 2017 osuvimmin taltioiva teos. Se on Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen monikulttuurista Suomea kuvaava lastenkirja Mennään jo naapuriin. Toimittaja Seppo Puttonen kertoo valintansa taustoista.

 • Riina Katajavuori: Kirjat, nuo muutossa hankalat

  30.11.2017 Kulttuuricocktail

  Muutto on uuden alku.

  Olen saanut tänä syksynä todistaa lähiomaisteni muuttoa. Koska he ovat kulttuuri-ihmisiä, joten heillä on kirjoja ja taidetta. Tuhansia, tuhansia kirjoja.

 • Riina Katajavuori: Varokaa nakuja lapsia!

  01.11.2017 Kulttuuricocktail

  Voiko lastenkirjoissa nakuilla?

  Mikko Maitomies on riemastuttava kirja, jota sukupolvet toisensa jälkeen jaksavat lukea. Mutta pelkään pahoin, että tänä päivänä se jäisi julkaisematta. Syy on paljas kuin Mikon peppu, kirjailija Riina Katajavuori pohtii kolumnissaan.

 • Seitsemän nuorta kapinallista

  12.10.2017 Kulttuuri

  Seitsemän veljeksen uudet tulkinnat

  Mitä jos ei luettaisikaan Seitsemää veljestä suomalaisen 1800-luvun talonpoikaiselämän roisina kuvauksena, vaan tulkittaisiin veljeksiä yhteisöön sopeutumattomina kapinallisina tai peräti hylkiöinä, muukalaisina ja suvaitsevaisuuden opettajina.

 • Riina Katajavuori: Runofestivaalit ja kymmenen minuutin ongelma

  04.10.2017 Kulttuuricocktail

  Runoja ei kannata yliannostella.

  Kun runoilijalle antaa 10 minuuttia esiintymisaikaa, jokaisella kansallisuudella ja persoonalla on kymmenestä minuutista oma luova, kulttuurinen käsityksensä. Kirjailija Riina Katajavuori on käynyt useilla kirjallisuusfestareilla ja liikuttui kuullessaan suomen sukukieltä.

 • Riina Katajavuori: Aikuinen harrastaa musiikkia

  06.09.2017 Kulttuuricocktail

  Musiikin voima on jäljittelemätöntä.

  Muu elämä ainoastaan jäljittelee niitä tehoja, joita musiikki saa aikaan. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori paisuu elämänvoimasta kuullessaan musiikkia.

 • Riina Katajavuori: Samassa maailmassa

  02.08.2017 Kulttuuricocktail

  Olemme ajelehtimassa maailmaan jossa ei ole etnisiä eroja

  Suurilla kielialueilla, henkisesti tai fyysisesti tilaavievissä maissa matkustaessani olen pohtinut, millaista olisi olla suuren maan tai vaikkapa entisen siirtomaavallan kansalainen. Venäläinen, britti, pohjoisamerikkalainen. Puhuisinko kovemmalla äänellä? Olisinko jotenkin itsestäänselvemmin jotakin?

 • Riina Katajavuori: Vihervaaran Anna

  28.06.2017 Kulttuuricocktail

  Tyttökirjallisuus oli tärkeä, avartava puheenaihe.

  Olen rypenyt Emiliasta kertovissa Runotyttö-kirjoissa 8-vuotiaasta alkaen, kirjoittaa Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori.

 • Riina Katajavuori: Mitä teet, kun kukaan ei katso?

  03.05.2017 Kulttuuricocktail

  Keskittyminen on vaikeaa, sillä ärsykkeitä on liikaa.

  Olen viime aikoina koettanut kirjoittaa runoja. Keskittyminen on vaikeaa, sillä kammioon tunkee koko ajan sähköpostia ja kaikenlaisia viestejä ja ilmoituksia. Näin mrehtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnnisti Riina Katajavuori ajankäyttöään.

 • Riina Katajavuori: Mistä olen kotoisin?

  08.03.2017 Kulttuuricocktail

  Ihminen tahtoo olla siellä, missä hän on osa porukkaa.

  Kulttuuri ja historia eivät tule verenperintönä. Ei myöskään identiteetti. Ihminen löytää kulttuurinsa, historiansa ja identiteettinsä sen kautta, mikä tulee hänelle tutuksi, ja siitä, mihin hän kiintyy. Mistä ihminen on kotoisin, pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori.

 • Riina Katajavuori: Nuoriso kulttuurin asiakkaaksi?

  08.02.2017 Kulttuuricocktail

  Onko korkeakulttuuri pakko kokea?

  Miksi nuorten enemmistöä on vaikea saada niin sanotun korkeakulttuurin pariin, sen asiakkaaksi, kuten nykyään kuuluu sanoa? Ja miksi pitäisi? pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Riina Katajavuori

 • Putki-Paula putkiremontin kurimuksessa, Valentina avaruudessa

  12.02.2016 Draama

  Riina Katajavuori bloggaa Putki-Paulastaan.

  Radioteatteri tilaa suomalaisilta kirjoittajilta alkuperäisiä tekstejä Radio Suomen Pikkujutuiksi. Näistä niitä Mielensäpahoittajia syntyy. Putki-Paula alkaa 16.2.2016, ja sen takana on kirjailija Riina Katajavuori. Hän bloggaa hahmonsa taustoista: "Vein hänet vinttiin, sieltä löytyi suutelulista."

 • Seitsemän veljestä valitsevat naisten sijaan konsolipelit ja Netflixin

  07.10.2015 Kulttuuri

  Impivaarassa eivät naiset uhkaa

  Impivaarassa eivät naiset uhkaa

 • Seksiä ja löysäilyä Kumpulassa

  19.02.2015 Kulttuuri

  Riina Katajavuoren hulvaton versio Aleksis Kiven klassikosta

  Laiskat ja veltot luuserijätkät ryyppäävät kotonaan Helsingin Kumpulan idyllissä. Perinnöksi saatu suuri punamultainen talo on rappiolla ja homehtuu. Kun vielä muutama tihutyö on tehty, nuorten miesten ei auta kuin lähteä pakosalle Lammassaareen.

 • Wenla pistää seitsemän veljestä sekaisin

  15.01.2015 Yle Uutiset

  Riina Katajavuoren romaanin veljekset ovat täynnä testosteronia kuten Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessäkin. Mutta nyt he ovat hämmentyneitä seksiä tihkuvasta Männistön Wenlasta, joka ottaa eikä antaudu.

Sivut