Hyppää pääsisältöön

Suomalainen barokkiorkesteri

 • Musikanttia Dussekia on hauska kuunnella

  09.09.2019 Klassinen

  Levyarvio

  Jan Ladislav Dussek oli fortepianon virtuoosi, ensimmäisiä kiertäviä pianovirtuooseja jo Mozartin elinaikana, ensimmäisiä varhaisen romantiikan – tai myöhäisen klassismin pianovirtuooseja. Hän oli Beethovenin esikuva, jonka pianotekstuuri ennakoi Chopinia, jopa Schumannia ja Brahmsia. Dussek ei ollut näiden tapaan järjestelmällinen sävellystyönsä suhteen, ja hänen verraten laajaan tuotantoonsa on ollut melko vaikea päästä kiinni puutteellisten editioiden vuoksi.

 • Uutta muttei kokonaan uutta periodisoittimilla

  12.02.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Tunnetuista suomalaisista barokkiorkestereista vain toinen on nimeltään Suomalainen barokkiorkesteri. Se on päättänyt erottautua erikoistumalla periodisoittimilla toteutettuun nykymusiikkiin. Suomalaisen barokkiorkesterin ensimmäinen itse julkaistu levy sekoitti Tiensuuta barokkiin, ja viime viikolla julkaistu toinen levy Helsinki Window sisältää lähes pelkästään orkesterin tilaussävellyksiä. Motivaatio uudistamiseen on siis korkealla.

 • Kelpo barokkilevy onkin kiinnostava nykymusiikkilevy

  13.01.2018 Klassinen

  Levyarvio

  Mitään uutta ei luoda tyhjästä. Uusien sävelteosten aikaansaaminen vaatii väistämättä moninaisten, eri suunnista ja estetiikoista tulevien – yllättävienkin! – osasten yhdistelyä ja sekoittelua. Riippuu lähinnä hyvästä mausta ja konventioista sopiiko säveltäjän käyttämät osaset yhteen – toki komponoinnin voi tehdä taidokkaasti tai taitamattomasti. 1900-luvun modernistisessa estetiikassa oli hyve väistää mahdollisimman tarkasti kaikkea, mikä voisi muistuttaa vanhasta. Tätä jatkettiin niin pitkään, että modernismista itsestään tuli konventio ja traditio.

 • RSO esittelee radikaalin Beethovenin

  11.01.2018 RSO

  Suomalainen barokkiorkesteri vierailee RSO-festivaalilla.

  RSO:n Beethoven-festivaalin toinen viikko esittelee säveltäjän radikaalina musiikin uudistajana yhdessä 1900-luvulla samaan pyrkineen Bernd Alois Zimmermannin kanssa.

 • 20.1. Beethoven-festivaali: ZEITGEIST

  12.04.2017 RSO

  Suomalainen barokkiorkesteri Meta4 Aleksei Ljubimov ja Olga Paštšenko, fortepiano Joseph Martin Kraus: Olympie, alkusoitto VB 33 Jan Ladislav Dussek: Konsertto kahdelle pianolle op. 63 Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 2 op. 36 OSTA LIPPU Kuuntele suora lähetys 20.1. klo 15. HUOM! Konsertti on Temppeliaukion kirkossa

 • RSO:n ensimmäinen oma festivaali alkaa tammikuussa

  14.03.2017 RSO

  RSO perustaa festivaalin

  Sinfoniakonsertteja, oopperaa, kamarimusiikkia, klassismia, lastenkonsertti, elokuva ja keskustelutilaisuuksia - tätä kaikkea on kolmiviikkoinen RSO:n ensimmäinen oma festivaali, jonka teema on Beethoven. LIPUT kaikkiin tilaisuuksiin ovat myynnissä Ticketmasterissa. Lue LISÄÄ

 • Matias Häkkinen – haavettaan todeksi elävä cembalisti

  07.12.2016 Klassinen

  Tämä cembalisti on hullu heittäytyjä ja tilastojen tekijä.

  Tiesittekö, että Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla on luultavasti enemmän cembalisteja asukaslukua kohden kuin missään muualla maailmassa? Entä tiesittekö, että cembaloita arvellaan olevan noin 500 kappaletta Suomessa? Ettekö? Cembalisti Matias Häkkinen tietää.

 • Concerto Sporty

  14.12.2015 Klassinen

  Concerto Sportyssä on kyse taide- ja urheilulajin yllättävästä kohtaamisesta. Musiikin johdosta ja ohjauksesta vastaa Minna Kangas ja FiBO Collegium. Konsertin koreografian on tehnyt Antton Laine ja voimisteluseurat ja ohjannut Minna Vainikainen. Konsertin ohjelmassa soi Georg Händelin Vesimusiikkia sarjoista II D-duuri ja III G-duuri, Georg Muffatin Sonata IV (Armonico Tributo), Johann Smelzerin Fechtschule ja Jean-Philippe Rameaun Sarja oopperoista Lea Indes Galantes ja Les Fêtes d'Hébé.

 • Vastakohtaiset veljekset Mikko-Ville ja Markku Luolajan-Mikkola

  27.11.2014 Klassinen

  Kantapöydän jatkoilla tavataan keskiviikkona 3. joulukuuta töölöläisessä kulttuurikodissa kasvaneet Mikko-Ville ja Markku Luolajan-Mikkola. Säveltäjä Vilho Luolajan-Mikkolan pojista vanhempi, Mikko-Ville on viulisti, jonka kiinnostus on ulottuu klassisesta jazziin. Pikkuveli Markku vaihtoi jo vuosia sitten sellon gambaan ja on toiminut mm. Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana. Veljekset kertovat olevansa monella tapaa vastakohtia toisilleen mm. vaikka elämänfilosofian suhteen.