Hyppää pääsisältöön

Fredrika Runeberg

 • Juha Hurme: "Kalevala oli lopullinen kuolinisku runolaulun ilmiölle"

  29.11.2019 Kulttuuri

  Elias Lönnrot muokkasi ja runoili viisi erilaista Kalevalaa

  Elias Lönnrot muokkasi ja runoili viisi erilaista Kalevalaa

 • Juha Hurmeen kolumni: Jos väität olevasi sivistynyt, sinun tulee tietää Reinhold von Becker

  23.03.2019 Kulttuuricocktail

  Pääset sivistyksen jäljille tutkimalla Beckerin toimintaa.

  Suomessa pärjättiin kevyesti ilman sivistystä vuoteen 1820. Reinhold von Becker (1788–1858) keksi silloin sanan sivistys suomen kieleen. Kolumnisti Juha Hurme suomen kielen, sivistyksen ja aatteiden alkulähteillä.

 • Runebergin kotipihassa kasvaa salaa harvinainen raparperi, ja nyt se sai nimen

  16.05.2018 Yle Uutiset

  Kansallisrunoilijan kotimuseon pihalla Porvoossa kasvava harvinainen raparperi on nimetty Fredrikan raparperiksi. Sen geenit poikkeavat huomattavasti muista Suomen raparpereista.

 • 10 kysymystä J.L. Runebergistä

  02.02.2018 Oppiminen

  Mitä tiedät Suomen kansallisrunoilijasta?

  Oliko J.L.Runeberg a) sokerileipuri b) puhetaidon opettaja vaiko c) runoilija? No, tämä oli aika helppo, mutta mitä muuta tiedät kansallisrunoilijastamme. Testaa tietosi ja vastaa 10 kysymykseen!

 • Lauantai 4.2.2017 (radio)

  04.02.2017 Yle Selkouutiset

  Antti Rinne jatkaa SDP:n puoluejohtajana. USA:ssa tuomari päätti, että muslimimaiden matkustuskieltoa ei väliaikaisesti noudateta. Finlandia-hiihdossa on mukana hiihtäjiä melkein 30 maasta. Nyt syödään Runebergin torttuja. Ensi viikolla on kylmää.

 • Winter treat sales season extended

  04.02.2017 Yle News

  Classic seasonal pastries go on sale in early January and mark Finland's long winter with a long-running tradition. Bakeries expect Runeberg tortes to make record sales this year.

 • Runebergin sisko jäi kirjailijana täysin veljensä varjoon – "Elämässähän naisen osana on vain kodin maailmaan vaikuttaa"

  03.02.2017 Puoli seitsemän

  Naisten kirjoittamista ei 1800-luvulla pidetty minään.

  Kansallisrunoilija J.L. Runeberg nousi jo omana aikanaan kuuluisaksi ja jätti varjoonsa muut kirjailijat – varsinkin ympärillään olevat naiset. Fredrika-vaimo onnistui sentään huushollin hoidon keskellä kunnostautumaan historiallisten romaanien kirjoittajana. Sen sijaan harva tietää, että Runebergilla oli myös kirjoittava sisko, Carolina Runeberg. Hän oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka julkaisi runokokoelman omalla nimellään.

 • Runebergintorttu ei ollutkaan Fredrikan keksintö

  03.02.2016 Kulttuuri

  Runebergintorttu ja suomalaisen kahvilakulttuurin alku

  Runebergintorttu ja suomalaisen kahvilakulttuurin alku

 • Kuinka syödä leivosmaailman paella, runebergintorttu?

  05.02.2015 Yle Uutiset

  Tarinan mukaan Johan Ludvig oli varsinainen pullahiiri ja makean perso. Niinpä hän pyysi Fredrika-rouvaansa leipaisemaan jotain suussasulavaa. Kaapeissa ei ollut kuin murusia ja niitä kostuttamalla rouva sai sidottua tortuntekeleen. Ehkä, sillä tortun syntyhistoriasta on monta eri versioita. Yksi runebergintorttuun liittyvä ongelma on sen muoto; kuinka sen saa syötyä sivistyneesti?

 • Perinteistä runebergintorttua voi tuunata monella tapaa

  05.02.2015 Yle Uutiset

  Runebergintortulla on pitkät perinteet ja yhä se myös pitää pintansa uusien leivonnaisten rinnalla. Klassikkoherkun maku saattaa vaihdella leipojan ja reseptin mukaan, mutta ulkonäkö on pysynyt samana - tosin sitäkin voi tarvittaessa hieman tuunata. Koulutuskeskus Sedun talouskoulussa torttuja tehdään aina Runebergin päivänä.

 • Vanhat huonekasvit ovat taas arvossaan - nyt etsitään vanhinta

  02.04.2014 Yle Uutiset

  Kasvaako kotonasi vehreä kasvi, joka saattaisi jopa olla Suomen vanhin huonekasvi? Perinnekasvit kiinnostavat nyt kaikenikäisiä. Yle Turku kerää niistä tietoja ja tarinoita.

 • 700 000 runebergintortun mies tietää salaisen reseptin

  05.02.2014 Yle Uutiset

  Runebergintortun marmeladilla ja pomadalla kuorrutettu ulkonäkö kätkee sisäänsä alkoholilla kostutetun makuelämyksen. Maukas leivonnainen on samalla kertaa laihduttajien kauhu ja herkkusuiden suosikki. Sesonkituotteena se ottaa osansa kaikkien kauppojen hyllyiltä. Jokioisilla toimiva Leipurin Tuoteapu tekee sesonkiin 700 000 runebergintorttua, joita nautitaan ympäri Suomen.  

 • Suuri runebergintorttutesti paljasti hajonnan – kuivan kesän oravasta extremetorttuun

  05.02.2014 Yle Uutiset

  Yle Hämeen toimituksen lahjomaton testiryhmä pani eri valmistajien runebergintortut paremmuusjärjestykseen ulkonäön ja maun perusteella. Näissä kausileivonnaisten kuningattarissa on hajontaa: myynnissä on varsin vaisuja esityksiä, mutta myös suurenmoisia extremetorttuja.

 • Laskiaispulla voittaa runebergintortun

  05.02.2013 Yle Uutiset

  Runebergin torttu on parin päivän pistotuote, mutta laskiaispulla myy monta päivää, kertoo kyselykierros pirkanmaalaisiin leipomoihin. Laskiaispullien sisäisen kamppailun voittaa taas selkeästi hillopulla.

 • Sydäntalvi on hiilariherkkujen aikaa

  03.02.2012 Yle Uutiset

  Monen hiilihydraatteja karttavan itsekuri joutuu koetukselle helmikuussa. Sydäntalven perinteisiin houkutuksiin kuuluvat Runebergin tortut ja laskiaspullat saavat varmasti veden kielelle kovimmallekin karppajalle. Ruokatrendit eivät juurikaan vaikuta kausiherkkujen myyntiin.

 • Porvoo tarjoaa kaupunkilaisille tuhansia Runebergin torttuja

  03.02.2012 Yle Uutiset

  Laman katkaisema Runebergin torttu -perinne saa Porvoossa jatkoa tänä vuonna. Kaupunki tarjoaa liki 11 000 Runebergin torttua lapsille ja vanhuksille.

 • Oikea runebergintorttu on korkea ja maistuu punssille

  04.02.2011 Yle Uutiset

  Oikea runebergintortun malli on korkea, matalat eivät kaupaksi mene. Runebergintortuistaan ylpeä luotolainen leipurimestari on kokeillut matalampaakin versiota huonolla menestyksellä. Vuosikymmeniä vanhasta reseptiä ei juuri muutella. Korkean herkkuleivonnaisen syöntitapoja on monia, kaikki yhtä oikeita.

 • Tuleeko Runebergistä mieleen runot vai runebergin torttu?

  04.02.2011 Yle Uutiset
 • Runebergintortut eivät vaadi runoilijan lahjoja

  03.02.2011 Yle Uutiset

  Tänä torstaina Etelä-Karjalan Radion koekeittiössä valmistettiin runebergintorttuja. Koekeittiössä myös todettiin, että torttujen teko on helpompaa kuin mitä moni luulee. Toimituksen tekemien laskujen mukaan yhden itse tehdyn tortun hinnaksi tuli vain 24 senttiä.

 • Kommentoi kysymystä

  25.11.2010 Yle Uutiset

  Runebergintorttu, öljysäiliö, tiilikasa. Rakkaalla, torstaina 25.11. 20 vuotta täyttävällä Turkuhallilla on monta nimeä. Minkälaisia ajatuksia monitoimiareena sinussa herättää? Kerro mielipiteesi Kommentoi-lomakkeella. Kommenttejasi luetaan myös lähetyksessä.

Sivut