Hyppää pääsisältöön

Janna Rantala

 • Kun vanhemman on vain pysyttävä hengissä – Psykoterapeutti Janna Rantalan ajatuksia Karppi-sarjan lapsista ja vanhemmista

  06.04.2018 Draama

  Miten tragediasta selviää?

  Karppi-sarjassa yhdestä murhasta seuraa monta kohtaloa. Päällimmäisenä vanhemmat menettävät puolisonsa, lapset vanhemman. Psykoterapeutti ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala katsoi sarjan ja havainnoi sen teemoja ammatillisesta näkökulmasta. Miten lapset käsittelevät lapsuuden pahimpia mahdollisia traumoja: vanhemman kuolemaa? Millaisia keinoja vanhemmilla on selvitä traagisesta menetyksestä ja jatkaa arkeaan – pysyä edes hengissä?

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Hyvä itsetunto syntyy siitä että kelpaa

  27.04.2015 Vanhemmuus

  Hyvä itsetunto syntyy yhdessä jaetuista hetkistä.

  Lapsen itsetunnon tukeminen mietityttää. Kaveripiirin kilpailu, somejulmuus ja ulkonäköpaineet tuntuvat ylivoimaisilta vanhempien kehujen mitätöijiltä. Ja asiantuntijatkin vuoroin kehottavat kehumaan ja varoittavat kehumasta! Voiko lasta kehua liikaa? Tai liian vähän? Tietysti voi, kumpaakin, mutta se ei ehkä ole tässä oleellisinta.

 • Janna Rantala: Rieslingiä hiekkalaatikolla

  04.03.2015 Vanhemmuus

  Alkoholin kohtuu- ja liikakäyttö on paljon monimutkaisempaa kuin neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa rutiinisti täyttämämme AUDIT-testi antaa ymmärtää. Itsearviokysely mittaa juotujen annosten ohella alkoholinkäytön haittoja, kuten tapaturmia, töiden väliin jättämistä, lähipiirin huolta ja omaa morkkista. Mutta se on aika avuton pohtimaan, onko alkoholinkäytöstäni haittaa lapsilleni.

 • Janna Rantala: Kunnon pariskunta

  02.02.2015 Vanhemmuus

  "Sohvaluuserin osa vaatii kanttia. Hän joutuu kestämään tervehenkisen, itsensä hallitsevan ja hoikan ihannetta kantavaa kumppaniaan, joka armollisesti suvaitsee kumppaninsa retkahduksia." Onko teillä salainen karkkihylly?

 • Janna Rantala: Parintaju

  11.12.2014 Vanhemmuus

  "Tuntuu ihan perjantailta, vaikka on vasta torstai!" Parintajulla on valtava rooli parinvalinnassamme, vaikka kutsummekin sitä kemiaksi, kohtaloksi, rakastumiseksi tai miksi milloinkin. Valitsemme – sitä tajuamatta – kumppaneita, joiden parintaju vastaa omaamme. Perjantaita ja torstaita vertaava kumppani ei sykähdytä, jos oma ajantaju on muodostunut vuorotyön rytmistä. Tai selitäpä lumentajua beduiinille, joka selittää sinulle hiekantajua…

 • Janna Rantala: Impit ja illut

  04.12.2014 Vanhemmuus

  Miten olla yhtä aikaa hoivaava äiti ja seksuaalinen nainen? Joskus roolien yhdistäminen tuntuu niin mahdottomalta, että vanhempi luopuu seksuaalisuutensa ilmaisusta vanhemmuuden hyväksi. Seksi loppuu - ainakin kotona parisängyssä - kun omat vanhemmat kummittelevat vuoteen päädyssä.

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Kolmen sukupolven perhe

  19.11.2014 Vanhemmuus

  Aina ei tiedä kenen kanssa on juuri tänään naimisissa. Lapsuuden kodissa kesken jääneet ikuisuuskiistat, lapsena mahdottomilta tuntuneet rajanvedot tai puolustautumiset tulevat aikuisena mahdollisiksi suhteessa kumppaniin. Et ehkä voinut sanoa isällesi ei, mutta vaimollesi voit. Et voinut jättää perhettäsi, mutta kumppanisi voit.

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Me kaksi vain

  30.10.2014 Vanhemmuus

  "Minä ja mieheni olemme pari, jolle tämän hetkinen perheemme rakentuu. Jos meidän suhteemme katkeaa, jakautuu perheemmekin. Minkä suhteen siis tulisi olla perheessä ensisijainen? Lapsen ja vanhemman vai vanhempien välisen? Ja monilapsisessa perheessä: kenen lapsen ja kenen vanhemman?"

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Peilikuva

  14.10.2014 Näkökulmat

  Jokainen merkittävä, pitkäkestoinen suhde etsii yhteenkuulumisen ja erilleen pyrkimisen tasapainoa, oli kyse sitten ystävyydestä, parisuhteesta tai lapsen ja vanhemman suhteesta.

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Harjoitusprinssi

  06.12.2013 Näkökulmat

  Aikuisten rakkauksien, liittojen ja erojen valtakunnassa eivät klassikkosadut enää riitä. Puolen valtakunnan lisäksi prinsessan mukana voi tulla bonusprinssi tai pari. Aina ei äitipuoli ole ihan noita. Miten kertoa lapselle todellisista prinsessatarinoista?

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Maksamme velkaa

  29.11.2013 Näkökulmat

  Kuinka paljon vanhemman kannattaa uhrautua lapsensa eteen? Entä omien vanhempiensa? Ja kuinka ruuhkavuosien kaksinkertaisesta hoivataakasta selviää järjissään?

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Muista aina liikenteessä

  22.11.2013 Näkökulmat

  Liikennesäännöt ovat ihan selkeät: punaisella ei mennä, vihreällä mennään. Suojatien eteen pysähdytään. Lapsikin sen tietää! Silti homma vain ei tunnu sujuvan, ei Jalankulkijoilta eikä Autoilijoilta.

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Vain isä osaa oikein!

  08.11.2013 Näkökulmat

  Mies kolmatta päivää työmatkalla, märät pyykit toista päivää koneessa ja kiukuttelevat lapset juuri nyt ruokapöydässä. Miksi kaikki jää aina minun vastuulleni?

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Mainoksia

  01.11.2013 Näkökulmat

  Tyttökalenteri, pornokaupan ikkunasomistus, bikimainokset... Miten opettaa lapsilleen ihmisen arvoa ja arvostusta, kun aikuisten mainosmaailma kaatuu silmille?

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Ihmisenpoika sairastaa

  25.10.2013 Näkökulmat

  Syksyn nuhakierre on alkanut. Nyt arvotaan kuka jää kotiin hoitamaan. Vai pärjäisikö lapsi sittenkin hoidossa...

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Minusta tulee isona

  18.10.2013 Näkökulmat

  Lapsemme ovat sitä, mitä me määrittelemme hänen olevan. Vai mitä sanotte kaiken käteen saamansa heittävästä pikkuvauvasta: onko hän kiusankappale vai tuleva urheilusankari?

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Vartti lapsiperheessä

  11.10.2013 Näkökulmat

  Pikkulapsiperheen varttituntiin mahtuu koko elämän kirjo. Miten äiti kestää kolmen lapsen yhtäaikaista tarvitsevuutta, omaa nälkäänsä ja miehen taas venynyttä työpäivää? Inhimillisyyden voimalla.

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Piilosilla

  04.10.2013 Näkökulmat

  Piilosleikin idea ei ole olla piilossa, vaan tulla löydetyksi. Siksipä se on erinomaista puuhaa erossa olon jälkeen.

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Kuka minut haluaa omakseen?

  27.09.2013 Näkökulmat

  Pienen lapsen on tunnettava kuuluvansa jollekin. Mieluiten rakastavalle, huolehtivalle, arvostavalle vanhemmalle. Valitettavasti vanhemman rakkaudelle on muitakin ottajia…

 • Lastenpsykiatri Janna Rantala: Punk-bändin matkassa

  20.09.2013 Näkökulmat

  "En koskaan tullut perustaneeksi punk-bändiä, jonka kanssa olisin voinut kiertää keikkaillen. Perustin kuitenkin perheen, jonka kanssa yritän matkailla edes johonkin. Ero ei liene kovin suuri."

Sivut