Hyppää pääsisältöön

György Ligeti

 • Psykologisia draamoja ja yöllisiä muodonmuutoksia

  24.09.2019 Klassinen

  Levyarvio

  Leoš Janáčekin jousikvartettoja en ainakaan minä ole liiaksi asti aiemmin päässyt kuuntelemaan, ja vain siksikin innostuin tästä suuresti arvostamani Belcea-kvartetin uudesta levystä. Janáčekin musiikki on helposti vähän outoa ja kömpelöä – paitsi jos sen soittaa näin paneutuneesti ja eläytyneesti. Hyvän 1920-luvun musiikin levyn täydentää erinomainen esitys György Ligetin Ensimmäisestä jousikvartetosta ”Métamorphoses nocturnes”.

 • Radikaalit ystävät, säveltäjä Erkki Salmenhaara ja runoilija Pentti Saarikoski – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  12.03.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 12. maaliskuuta.

  Erkki Salmenhaara oli radikaali nuori säveltäjä 1960-luvun alun kulttuuripoliittisesti kiihkeinä vuosina. Kansainvälisen avantgarden kuumat nimet, Stockhausen, Nono ja Ligeti vierailivat Suomessa ja Jyväskylän kesäyössä väiteltiin taiteesta. Salmenhaaran läheinen ystävä ja hengenheimolainen runoilija Pentti Saarikoski vaikutti monella tapaa hänen elämäänsä.

 • Kamus-kvartetti - viisitoista vuotta ja edelleen paranee!

  13.09.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Kun Kamus-jousikvartetti voitti Yleisradion vuoden levy 2016 -palkinnon, yhtenä kriteerinä oli loistelias ohjelmistosuunnittelu, jonka avulla näennäisen erilaiset teokset punoutuivat tiheäksi merkitysverkoksi. Samaa oivallusta on kvartetin uutuuslevyllä, kun Esa-Pekka Salosen Homunculus kohtaa Ligetin ensimmäisen ja Brittenin viimeisen jousikvarteton.

 • Kun ensi kertaa kuulin avaruusmusiikkia… Avaruusromua 29.1.2017

  26.01.2017 Musiikki

  Avaruusromua nykymusiikillisissa Musica Nova -tunnelmissa!

  Se ei ollut elektronista musiikkia. Se oli kuoromusiikkia, vaikka ei se siltä kuulostanut. Se kuulosti elektroniselta musiikilta. Se kuulosti avaruusmusiikilta. Se oli ääntä, joka ympäröi kuulijansa ja täytti koko tilan. Se oli suggestiivista, jollakin tapaa inhimillistä ja elävää äänimattoa. Se soi Kuun pinnalla. Se soi Stanley Kubrickin elokuvassa 2001 Avaruusseikkailu. Avaruusromussa ollaan nykymusiikillisissa Musica Nova -tunnelmissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Patricia Kopatchinskaja soittaa Ligetin viulukonserton RSO:n solistina

  19.01.2017 RSO

  Patricia Kopatchinskaja RSO:n solistina

  Patricia Kopatchinskaja soittaa György Ligetin viulukonserton RSO:n solistina 27.1. Musiikkitalossa. Ennakkotiedoista poiketen konsertin johtaa Jukka-Pekka Saraste Teodor Currentzisin sijaan. Kapellimestarivaihdoksen myötä ohjelma vaihtuu siten, että Ligetin konserton lisäksi RSO esittää Beethovenin Leonore I alkusoiton sekä Beethovenin sinfonian nro 7.

 • Soolosellolevy koskettaa syvältä

  13.01.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Pianisteilta on tottunut odottamaan soololevyjä, mutta aivan osattomia tällä saralla eivät ole viulistit ja sellistitkään. Voisi ajatella, että parasta kokonaisuutta voisi rakentaa hieman tunnelmia ja tyylejä vaihtelemalla, mutta tehdä voi myös niin kuin Natalie Clein: hän rakentaa runsaan tunnin mittaisen ohjelman 1940- ja 50-luvuilla sävelletyistä sooloselloteoksista, joissa on tyylillisesti enemmän yhteisiä kuin eriäviä piirteitä. Erinomainen soolosoitto ja onnistunut äänitys tuovat esiin teosten omaperäisyyden ja ainutlaatuisuuden, ja kokonaisuus on kaikkiaan onnistunut.

 • Erinomainen norjalainen Ligeti-levy

  13.01.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Unkarilaissyntyinen György Ligeti on kiistatta yksi länsimaisen taidemusiikin kiinnostavimpia ja omaperäisimpiä säveltäjiä. Hänen kykynsä löytää aina uusia ja tuoreita näkökulmia sekä ajan virtauksiin että omaan materiaalinsa oli ainutlaatuinen jopa 1900-luvun mittakaavassa—puhutaan sitten modernismista tai postmodernimista. Norjalainen BIT20 Ensemble esittää uudella levyllään Ligetin konserttoja ja yhtyeteoksia verrattomasti partnereinaan maailmanluokan tekijät, sellisti Christian Poltéra ja pianisti Joonas Ahonen.

 • Säveltäjä Joe Davidow: Minulle sanottiin great you are here!

  23.09.2016 Klassinen

  Säveltäjä tuli New Yorkista Moskovan kautta Suomeen.

  Säveltäjä tuli New Yorkista Moskovan kautta Suomeen.

 • Musiikkia ajalta ennen… Avaruusromua 5.6.2016

  31.05.2016 Musiikki

  26-vuotisjuhlan kunniaksi erilaista musiikkia

  Minulta on monesti kysytty, mikä sai minut aikoinaan innostumaan kokeellisesta ja elektronisesta musiikista. Mikä sai minut kuuntelemaan kummallista musiikkia, nykymusiikkia, elektronista musiikkia, kokeellista musiikkia, marginaalista musiikkia? Mikä sai minut etsimään ja kuuntelemaan sellaista musiikkia, jota Avaruusromussa kuullaan? 26-vuotisjuhlan kunniaksi Avaruusromussa kuunnellaan musiikkia ajalta ennen Avaruusromua. Musiikkia, joka on vaikuttanut siihen miksi Avaruusromua on sellainen ohjelma kuin on. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • 27.1. Perjantaisarja 8

  05.04.2016 RSO

  Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari Patricia Kopatchinskaja, viulu Ludwig van Beethoven: Leonore I, alkusoitto György Ligeti: Viulukonsertto Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 7 LOPPUUNMYYTY Katso ja kuuntele suora lähetys klo 19 alkaen.

 • Ensemble Intercontemporain loistaa Bartókin ja Ligetin parissa

  15.01.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Pierre Boulezin perustama Ensemble Intercontemporain on kyennyt säilyttämään elinvoimaisuuteensa niin uusimman musiikin kuin 1900-luvun klassikoiden tulkkina. Yhtyeen nykyinen taiteellinen johtaja Matthias Pintscher kuuluu ehdottomiin lemppareihini, ja uusi levy Bartókin ja Ligetin teoksista suorastaan häikäisee—niin musisoinnin kuin äänityksen puolesta.

 • Perjantaisarja 1

  18.03.2015 RSO

  Pianistilegenda Murray Perahia saapuu RSO:n vieraaksi pitkän tauon jälkeen ja esiintyy ensimmäistä kerta Musiikkitalossa. Tarjolla on Beethovenin lisäksi Mozartia, jonka pianokonsertoista Perahia on tehnyt legendaarisen kokonaislevytyksen. Katsele ja kuuntele suora lähetys klo 19 alkaen.

 • Thomas Zehetmair soittaa Schumannin viulukonserton RSO:n solistina

  19.09.2014 RSO

  Thomas Zehetmair on kaksoisroolissa RSO:n konsertissa 26.9., kun hän sekä johtaa konsertin että soittaa Robert Schumannin viulukonserton solistina.

 • Friday series 2

  22.04.2014 RSO in English

  Thomas Zehetmair is the conductor and soloist in Schumann’s violin concerto.

 • Perjantaisarja 2

  11.04.2014 RSO
 • Kamarimusiikkiviikonloppu "Vierailla mailla"

  12.04.2013 RSO
 • Friday series 5

  29.03.2012 RSO in English
 • Thursday series 7

  28.03.2012 RSO in English
 • Wednesday series 8

  27.03.2012 RSO in English
 • Perjantaisarja 5

  22.03.2012 RSO

Sivut