Hyppää pääsisältöön

Stevie Wonder

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  09.10.2019 Kulttuuri

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Soultähti Aretha Franklinin hautajaisten esiintyjälista oli hengästyttävä tähtikattaus

  31.08.2018 Yle Uutiset

  Hautajaiset vilisevät politiikan ja musiikin supertähtiä.

 • Chisoran valmentaja täynnä uhoa Helenius-ottelun alla: "Stevie Wonderkin olisi nähnyt oikean voittajan"

  15.04.2017 Yle Urheilu

  Robert Helenius ja Derek Chisora kohtaavat odotetussa raskaan sarjan uusintaottelussa toukokuun lopussa.

 • Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

  21.03.2017 Elävä arkisto

  Tv-klassikko palasi 1980-luvulla kotvaksi aikaa ruutuun.

  Tv-klassikko palasi 1980-luvulla kotvaksi aikaa ruutuun.

 • Video: Stevie Wonder hiljennettiin, tuttu nimi voitti kouluratsastuksen

  15.08.2016 Yle Urheilu

  Britannian Charlotte Dujardin ratsasti kolmannen olympiakultansa huippuhevosella, joka saa nyt jäädä eläkkeelle. Ruotsalaisratsastajalta kiellettiin valitsemansa musiikki oikeussyytteen uhalla.

 • Hevilaulajakin tarvitsee hyvää laulutekniikkaa

  04.07.2016 Yle Uutiset

  Nilsiän musiikkileirillä opeteltiin laulamaan kovaa ja korkealta. Pop- ja rock-laulun työpaja keräsi jo toista kertaa innokkaita osallistujia.

 • Michael Jackson ja Off the Wall

  07.04.2016 Yle Teema

  Spike Leen dokumenttielokuva su 13.11. klo 21.

  Spike Leen dokumenttielokuva kertoo Michael Jacksonin matkasta kohti ensimmäistä suurta menestystä sooloartistina, Quincy Jonesin tuottamaa albumia Off the Wall. Teema sunnuntaina 13.11. klo 21.

 • Missä olit, kun kuulit Palmen murhasta? Tukholmalaiset kertovat

  27.02.2016 Yle Uutiset

  Olof Palmen murha järkytti syvästi koko Ruotsia. Jokseenkin kaikki aikalaiset Ruotsissa muistavat hetken, jona he asiasta kuulivat.

 • Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

  08.02.2016 Elävä arkisto

  Musiikkiohjelmalöytöjä Ylen arkistoista.

  Ylen kevyen musiikin lippulaiva Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset. Ohjelman toinen lähetyskausi oli muutenkin myllerrysten aikaa, kun juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Vain pieni osa nyt julkaistavasta materiaalista on esitetty tv-uusintoina. Kaikkea siitä ei koskaan ole nähty värillisenä Suomen televisiossa.

 • Maailman suurin ja kaunein soitin?

  01.12.2015 Musiikki

  Tonto on soitinmaailman elektroninen erikoisuus.

  1960-luvun lopulla New Yorkin kaduilla kuljeskelee toiveikas nuori mies. Aikaisemmin jazzia soitellut ja elektroniikasta kiinnostunut Malcolm Cecil suunnittelee rakentavansa maailman suurimman syntesoijan. Hänen mielestään tarjolla on paljon hyviä laitteita, mutta ne ovat kaikki eri valmistajien ja eri tarkoituksiin tekemiä – ja liian rajoittuneita. Hän haluaa tehdä soittimen, jolla voi soittaa kaikki maailman äänet. Hän ryhtyy puuhaan yhdessä tuottajakollegansa Robert Margouleffin kanssa. Ajatuksena on koota saatavilla olevista elektronisista instrumenteista ennen näkemätön ja toiminnaltaan ylivertainen kokonaisuus. Yhdessä he luonnostelevat laitteen rakenteen kiinalaisen ravintolan paperiseen pöytäliinaan.

 • Popcorn - synteettinen megahitti

  12.11.2015 Musiikki

  Popcorn oli synteettinen ykköshitti vuonna 1972.

  ”Minä tein sen parissa minuutissa, koko sävellyksen”, paljasti Gershon Kingsley suurimman hittinsä synnystä. Hitti oli Popcorn. Pomppiva elektroninen hitti, joka vuonna 1972 soi radioissa ja diskoissa ympäri maailman. Se oli se ”jännä soundi, kiva melodia, jota ei voinut vastustaa”, tai ärsyttävä elektroninen renkutus, jota ei päässyt pakoon.

 • Rockstopin kolmas vuosi

  02.11.2015 Elävä arkisto

  Musiikkiohjelmasarjan kolmas kausi vuosilta 1989–1990.

  Musiikkiohjelmasarjan kolmannella kaudella vuosina 1989–1990 nähtiin peräti 21 ohjelmaa. Erikoisimmat jaksot olivat hard rock -yhtye Skid Row'lle räätälöity yleisötoivejakso sekä tunnin mittainen videoteatteri ranskalaislaulaja Édith Piafin elämästä. Heli Nevakare jatkoi tuttuun tyyliinsä sarjan juontajana, toimittajana ja välillä ohjaajanakin. Hän myös näytteli nimiroolin Piafin elämänkertajaksossa.

 • Yle Live marraskuussa: Cheekin paluu ja Olavi Uusivirran polttarikeikka

  02.11.2015 Musiikki

  Marraskuussa Mopo, Cheek, Olavi Uusivirta ja Pimeys.

  Marraskuussa ulos putkahtaa tuoreita kotimaisia taltiointeja laidasta laitaan. Ensimmäistä kertaa katsottavissa Mopo M1-studiossa, Cheek Blockfestissä sekä Olavi Uusivirta ja Pimeys Ruisrockissa.

 • Yle Live syyskuussa: Legendat ja tulokkaat

  04.09.2015 Musiikki

  Yle Live muistaa B.B. Kingiä ja juhlii Stevie Wonderia.

  Yle Live muistaa toukokuussa menehtynyttä bluesmuusikko B.B. Kingiä ja juhlii 65-vuotiasta laulaja-lauluntekijä Stevie Wonderia. Kahden järkälemäisen legendan välissä tapaamme yhden aikamme nimekkäimmistä pariskunnista sekä gaalailemme Alankomaissa.

 • Special Olympics -maailmankisat avattiin näyttävästi Los Angelesissa – katso kuvagalleria

  26.07.2015 Yle Urheilu

  Vuoden 2015 suurimmat urheilukilpailut maailmassa, kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisat avattiin paikallista aikaa lauantaina komeissa puitteissa, Los Angelesin historiallisella Memorial Coliseumilla.

 • 20 Feet from Stardom

  11.02.2015 Yle Teema

  Parhaan dokumenttielokuvan Oscarin voittaja vuodelta 2014.

  Parhaan dokumenttielokuvan Oscarin vuonna 2014 voittanut liikuttava ja svengaava kertomus rockin suurista tuntemattomista sankareista: taustalaulajista. Merry Clayton, Darlene Love, Claudia Lennear, Lisa Fischer ja Judith Hill ovat tehneet pitkän uran kuuden metrin (eli 20 jalan) päässä tähteydestä ja astuvat nyt itse esiin.

 • Hittimittari äänesti joulun 1984 ajanvietemusan hitit

  13.01.2015 Elävä arkisto

  Timo T. A. Mikkonen juontaa ensimmäisen joulu-Hittimittarin.

  "Aatonaatonaaton iltaa jokaiseen savuun, taloon ja tupaan", toivottaa Hittimittari-ohjelman juontaja Timo T. A. Mikkonen vuonna 1984. Välkkyvien valojen hehkussa katsastetaan ”uutta ulkomaista ajanvietemusiikkia”, josta alueraadit ympäri Suomen äänestävät suosikkinsa.

 • Kasvien salatut äänet - Avaruusromua 30.11.2014

  28.11.2014 Musiikki

  "Kasvit puhuvat. Ne huutavat."

  "Kasvit puhuvat. Ne huutavat", kirjoitti Pravda vuonna 1970. Kasveilla esiintyy samanlaisia sähköisiä hermoimpulsseja kuin ihmisellä, sanovat tutkijat. Kasvit tuntevat ja reagoivat, mutta ajattelevatko ne? Kasvit ovat paljon kekseliäämpiä kuin insinöörit, sanovat Peter Tompkins ja Christopher Bird kirjassaan The Secret Life of Plants. Miltä kasvit kuulostavat? Miltä kuulostaa oopiumunikko? Entä peruna? Kasvimusiikkia esittävät Lauri Ainala & Kalle Hamm, The Vegetable Orchestra, Stevie Wonder, Robert Rich ja Rihmasto. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Saako keikkoja kuvata? Kyllä ja ei

  17.07.2014 YleX

  Suosikkikappale alkaa soida. Fanien kädet nousevat ilmaan. Kädessä on älypuhelin, joka alkaa taltioida keikkaelämystä.

 • Tiesitkö: Konsertin videokuvaaminen on lähes aina kiellettyä

  17.07.2014 Yle Uutiset

  Tänään alkavat jälleen Pori Jazzin suuret ulkoilmakonsertit. Mutta miten on saako kännykällä tai muilla laitteilla ottaa kuvaa itse konsertista ja esiintyjistä?

Sivut