Hyppää pääsisältöön

Bohuslav Martinů

 • Kakkoskonsertot ansaitusti etualalla

  03.10.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Levyarvio

 • Sol Gabettan ja berliiniläisten kohtaamisessa on sitä jotain

  05.05.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Lempisellisteihini lukeutuva argentiinalais-ranskalainen sellisti Sol Gabetta teki pari vuotta sitten Berliinin filharmonikkojen kanssa debyyttinsä ensin Edward Elgarin, sitten kuukautta myöhemmin Bohuslav Martinun Sellokonsertoilla. Nyt konserteista on julkaistu livelevy, joka vangitsee esitysten ainutkertaisuuden – monellakin tasolla. Intensiivisen paatoksellinen Elgar soi live-äänitteenä jokseenkin paksusti ja heikkolaatuisesti; huomattavasti paremmin äänitetty ja tarkemmin soitettu Martinun Konsertto lunastaa odotukseni paremmin.

 • Sellokonsertoissa myös hienot orkesteriosuudet

  26.02.2016 Klassinen

  Levyarvio

  BIS on julkaissut uuden sellokonserttolevyn, jonka myyntinumerona on—jälleen kerran—Dvořákin Sellokonsertto. Onneksi sen parina on hieman vähemmän kulunut teos, Dvořákin maanmiehen ja nuoremman kollegan Bohuslav Martinůn Ensimmäinen sellokonsertto. Martinůn konsertto on Dvořákin tapaan helposti lähestyttävää musiikkia, mutta ammentaa sitä voimakkaammin melodiikkansa tsekkiläisestä kansanmusiikista ja keventää romanttista paloa uusklassismin tapaan ohennetulla ja värikkäälläkin orkestroinnilla.

 • Martinun sointuisa huumori toimii alttoviululla

  07.04.2015 Klassinen

  Levyarvostelu.

  Bohuslav Martinulla oli lahja kirjoittaa sointuisaa, huumorintajuista musiikkia, joka kuitenkin yllättää kuulijan noin joka toisessa tahdissa. Suosikkialttoviulistillani Maxim Rysanovilla puolestaan on lahja soittaa alttoviulua kantavalla, fokusoidulla äänellä, joka ei ole nasaali tai römeä. Nämä lahjat yhdistyvät BIS-yhtiön uudella levyllä, joka on riemastuttava katsaus Martinun alttoviulupainotteiseen kamarimusiikkiin.

 • Perjantaisarja 13

  15.04.2013 RSO

  RSO:n konsertissa on tänään tšekkiläisen musiikin ilta. Kapellimestari Jakub Hrůšan johdolla kuullaan teoksia Janáčekilta, Martinůlta ja Kabeláčilta. Solistina soittaa sellisti Sol Gabetta.

 • Kamarimusiikkiviikonloppu "Vierailla mailla"

  12.04.2013 RSO