Hyppää pääsisältöön

Päivänsäde ja menninkäinen

 • Sota “itkelmiä” ja kulttuuriherroja vastaan – sanataituri Reino Helismaa hauskuutti kansaa ja irvaili eliitille

  04.10.2019 Kulttuuricocktail

  Helismaa kirjoitti tuhansia lauluja ja kymmeniä elokuvia.

  Reino Helismaa (1913–1965) oli tuhansien laulujen ja kymmenien elokuvien mies. Hän lauloi ja näytteli, mutta ennen kaikkea kirjoitti – nopeammin kuin kukaan muu. Helismaa tunsi kaikki 1950-luvun kirkkaimmat tähdet, niin näyttelijät kuin muusikotkin. Siitä todistavat ne yli 160 nimikirjoitusta, jotka hän on kerännyt kitaraansa.

 • Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen: Oscarin metsästys oli surullista ja järkyttävää

  26.02.2018 Kulttuuricocktail

  Cannes-voittaja Juho Kuosmasta kosiskellaan Hollywoodiin.

  Cannes-voiton jälkeen amerikkalaiset agentit alkoivat pommittaa Juho Kuosmasta huonoilla käsikirjoituksilla. Hänen ohjaamastaan Hymyilevästä miehestä (2016) odotettiin myös Oscar-ehdokasta, mutta niin ei käynyt ja kampanjointikin paljastui inhottavaksi. Seuraavaksi Kuosmanen aikoo tehdä neuvostotyylisen scifielokuvan, jossa yhdistyvät Päivänsäde ja menninkäinen sekä Ziggy Stardust.

 • 3.3. Teeman Elävä arkisto: Tapio Rautavaara 100 vuotta

  21.06.2014 Yle Teema

  Tapio Rautavaara oli tuttu viihdyttäjä.

  Tapio Rautavaara oli elokuvista, televisiosta ja levyiltä tuttu viihdyttäjä, joka viljeli rennon ja reilun reissumiehen imagoaan myös keikkamatkoilla. Hänen olemuksessaan ja äänessään oli ulkoilmaelämän karheaa maskuliinisuutta ja työläisromantiikkaa vastapainoksi aikansa salonkikelpoisille viihdelaulajille.