Hyppää pääsisältöön

Brian Eno

 • Poptähdestä avantgardistiksi: Scott Walker oli oman tien kulkija

  28.03.2019 Yle Teema

  1960-luvun poptähdestä tuli rockin avantgardisti.

  Scott Walker, oman tien kulkija on kiehtova muotokuva laajaa kulttimainetta nauttivasta, arvoituksellisesta musiikintekijästä. Dokumenttielokuva on nyt katsottavissa Areenassa 22. maaliskuuta 2019 kuolleen Scott Walkerin muistoksi.

 • Avaruusromua: Virtuaalista matkailua, itsenäistä musiikkia ja sattuman kauneutta

  07.06.2018 Kulttuuri

  Avaruusromun kesäuusinnat tarjoavat yllätyksiä!

  Mitä Einstein sanoi baarimikolle? Voiko elokuvaa remiksata? Miltä kuulostaa musiikki, joka tekee itse itseään? Kuka oli Tomita? Miltä kuulostaa Kalifornian helteinen päivä? Avaruusromun kesäuusinnat tarjoavat monenkirjavia näkökulmia musiikkiin, elämään ja maailman ihmeisiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Säveltäjälegenda Philip Glass Suomeen

  22.05.2017 Yle Uutiset

  Vaikutusvaltaisimpiin nykymuusikoihin lukeutuva säveltäjä Philip Glass palaa Suomeen. Glass esiintyy marraskuussa Helsingin Musiikkitalossa.

 • Rentoudu kerrankin kunnolla! Pyhäinpäivän yönä: Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö

  02.11.2016 Musiikki

  Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö on viiden tunnin matka.

  ”Uskon, että ihmisluonto on mutkikkaampi asia kuin yleensä oletetaan”, kirjoittaa antropologi Richard Leakey. Hän sanoo, että maapallolla elävän noin kahden miljoonan lajin joukossa ihminen on ainoa, jonka tiedetään kantavan huolta perimmäisestä kysymyksestä. Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö tarjoaa Pyhäinpäivän yönä harvinaisen tapahtuman: yhtäjaksoisen viisituntisen matkan Avaruusromusta tutun rauhallisen musiikin ja pohdiskelevien ajatusten seurassa. Ohjelman erikoisuutena kuullaan Esa Kotilaisen julkaisematon elektroninen sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Sen ei pitänyt upota! Avaruusromua 26.6.2016

  23.06.2016 Musiikki

  Titanic-aiheista musiikkia: Gavin Bryars ja Brian Eno

  Se upposi kuitenkin. Höyrylaiva Titanicin tuho oli siihenastisen historian suurin merionnettomuus. Titanicin hylky makaa Pohjois-Atlantilla, meren pohjassa liki neljän kilometrin syvyydessä. Titanic upposi vuonna 1912, mutta sen hylky löydettiin vasta vuonna 1985, noin 73 vuotta onnettomuuden jälkeen. Titanicin tuho on ollut aiheena monissa elokuvissa, näytelmissä, tv-sarjoissa, kirjoissa, runoissa ja sävellyksissä. Titanic-aiheista musiikkia ovat tehneet muiden muassa Gavin Bryars vuonna 1975 ja Brian Eno vuonna 2016. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Musiikkia, joka tekee itse itsensä. Avaruusromua 22.5.2016

  19.05.2016 Musiikki

  Mitä ihmettä on generatiivinen musiikki?

  ”Olen tehnyt tämän kunnioittaakseni jokaisen ohikiitävän hetken haurasta kauneutta”. Näin sanoo muusikko ja säveltäjä Marsen Jules. Se, mitä hän on tehnyt ei ole aivan tavanomaista. Hänen albuminsa musiikista on tarjolla yli 300 erilaista versiota. Eikä siinä kaikki: teoriassa albumin musiikista voisi olla tarjolla loputtomasti erilaisia versioita. Kyse on generatiivisesta musiikista. Musiikista joka ei toistu koskaan täysin samanlaisena. Musiikista, joka säveltää itse itseään kaiken aikaa. Avaruusromussa Generatiivista musiikkia esittävät Marsen Jules, Brian Eno, Richard Garrett ja Ian Boddy. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Teemalauantai David Bowien (1947–2016) muistoksi

  11.01.2016 Yle Teema

  Suurta taiteilijaa muistellaan pitkässä teemaillassa 23.1.

  Katse tähtiin. David Bowien muistoillassa 23.1. esitetään kolme ohjelmaa: hieno dokumentti David Bowien viisi vuotta (2013), A Reality Tourin konsertti (2003) sekä D.A. Pennebakerin dokumenttielokuva Ziggy Stardust & The Spiders from Marsin viimeisestä konsertista (1973). Illan aluksi ja lopuksi nähdään Bowien uusimmat – viimeisiksi jääneet – musiikkivideot Lazarus ja Blackstar.

 • Musiikkia lentokentille ja kylpyhuoneisiin

  25.11.2015 Musiikki

  Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille?

  Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille? Tätä kysyi itseltään englantilainen Brian Eno 1970-luvulla. Tuloksena oli rauhallista instrumentaalimusiikkia, jota tekijä itse kutsui nimellä "ambient". Ambient oli musiikkia, jonka oli tarkoitus soida hiljaa taustalla. Se oli tarkoitus kuulla, mutta sitä ei ollut tarkoitus kuunnella. Ambientin historia johtaa Erik Satien ja John Cagen musiikkiin, mutta mitä ovat muzak ja new age? Atomien laulu -sarjan viides osa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Näin keksitään uutta musiikkia!

  01.08.2015 Musiikki

  Brian Enon Music for Airports oli uutta musiikkia.

  On sateinen tammikuun ilta Lontoossa vuonna 1975. Brian Eno on poistumassa myöhäisestä studiosessiosta, kun eräs Lontoon mustista takseista töytäisee hänet katuun suojatiellä. Tämä onnettomuus synnyttää uuden musiikin. Brian Enon Music for Airports on Avaruusromun kuukauden valinta elokuussa 2015.

 • Avaruusromua 25 vuotta radiossa ja kerran televisiossa!

  30.04.2015 Musiikki

  Legendaarinen radio-ohjelma Avaruusromua täyttää 25 vuotta.

  Mitä mieltä on tarjota kuuntelijoille musiikkia, joka ei ole tavanomaista? Avaruusromua on jo neljännesvuosisadan ajan tarjonnut musiikkia, joka rytmiltään, kestoltaan ja tunnelmaltaan on poikennut hyvinkin paljon siitä musiikista, jota radiosta yleensä kuullaan. Avaruusromua kuljettaa ajatuksia, luo tunnelmia ja herättää muistikuvia.

 • Prosessimusiikkia! Avaruusromua 8.3.2015

  06.03.2015 Musiikki

  Se oli aika yksinkertainen idea: asetetaan kaksi kelanauhuria rinnakkain ja laitetaan niihin vain yksi nauha, siten että vasemmanpuoleinen nauhuri äänittää tuolle nauhalle ja oikeanpuoleinen nauhuri toistaa nauhalle tallentuneet äänet. Näin syntyy prosessimusiikkia. Avaruusromussa sitä esittävät Robert Fripp ja Brian Eno, jotka aloittivat yhteistyönsä jo vuonna 1972. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • David Bowien viisi vuotta

  14.08.2014 Yle Teema

  Dokumenttielokuva kameleontin viidestä keskeisestä vuodesta.

  Dokumenttielokuva rockin kameleontin pitkän uran viidestä keskeisestä vuodesta, jotka liittyvät muun muassa Ziggy Stardustiin, Thin White Dukeen sekä levyihin Heroes ja Let's Dance. Mukana runsaasti upeaa musiikkia.

 • Roedelius - oman tiensä kulkija. Avaruusromua 20.7.2014

  07.08.2014 Musiikki

  Toimittajana Jukka Mikkola.

  "Minun musiikkini vaatii elämänkokemusta", sanoo eräs musiikin suurista tuntemattomista, saksalaissyntyinen Hans-Joachim Roedelius.

 • Megabändi kokeili hypnoosia uutta levyä varten

  27.10.2011 YleX

  Coldplay kokeili uutuuslevyä tehdessään erikoisia asioita saadakseen luovuuden kukat kukkimaan.

 • Chris Martin: Uusi levy saattaa jäädä Coldplayn viimeiseksi

  15.08.2011 YleX

  Tämä on ensimmäinen kerta, kun Chris Martinista todella tuntuu, että takki on tyhjä.

 • U2 julkaisee uuden albumin maaliskuussa

  19.12.2008 Yle Uutiset

  Irlantilainen rockbändi U2 julkaisee uuden albumin maaliskuussa. Yhtyeen 12. studioalbumi on nimeltään No Line On The Horizon.

 • Coldplayn singleä ladattiin ilmaiseksi kaksi miljoonaa kertaa

  07.05.2008 Yle Uutiset

  Coldplayn uutta Violet Hill -singleä ladattiin yhtyeen nettisivuilta kaksi miljoonaa kertaa, kun se laitettiin ilmaiseksi jakoon viikon ajaksi. Kappale on julkaistu nyt myös maksullisena versiona verkkokaupoissa.

 • U2 aikoo luoda mestariteoksen

  20.02.2008 Yle Uutiset

  Irlantilainen rock-jätti U2 on palannut studioon äänittämään uutta levyä. Yhtye tekee levyn yhteistyössä vanhojen kumppaniensa Brian Enon ja Daniel Lanois'n kanssa, joiden kanssa yhtye teki aikoinaan muun muassa klassikoiksi muodostuneet albumit The Unforgettable Fire ja The Joshua Tree.

 • U2 taas studiossa

  20.02.2008 Yle Uutiset

  Irlantilainen rock-jätti U2 on palannut studioon äänittämään uutta levyä.

 • The Crashille soppari USA:han

  14.02.2007 Yle Uutiset

Sivut