Hyppää pääsisältöön

Savo

 • Yle vastaa: Etelä-Savon aiheet pääsevät nyt Ylen alueuutisissa paremmin esille

  03.07.2019 Yleisradio

  Yle lähettää alueuutisia Suomessa 10 alueelta.

  Valtaosa Ylen alueellisista tv-uutisista kautta maan tehdään kahden maakunnan asioista ja pääosin kahden toimituksen voimin.

 • Suomen kielen virstanpylväät

  12.01.2018 Kulttuuri

  Suomen kieli elää ja voi hyvin vastakin

  Pelottaako suomen kielen puolesta? Nuoriso puhuu mitä sattuu, uusia sanoja tulee sellaista vauhtia, ettei perässä pysy ja kielioppisääntöjäkin muutetaan vähän väliä.

 • Kiersimme isänmaata – tällaisia ovat Suomen heimot vuonna 2017

  25.12.2017 Kulttuuricocktail

  Jakke Holvas etsii maakunnista Topeliuksen suosikkeja.

  Sakari Topeliuksen Maamme kirja kertoo, mikä on parasta Suomessa. Kirjaa on luettu liki yhtä paljon kuin Raamattua. Toimittaja Jakke Holvas lähti maakuntiin etsimään Topeliuksen suosikkeja.

 • "Tule onkeen ottamaan" – tarinoita savolaisista kalataioista

  21.07.2016 Elävä arkisto

  Tapio Kautovaara kertoo savolaisesta kalamiehestä Hermosta.

  Vanhan kansan oppien mukaan uutta ongenkoukkua tuli pitää muutaman päivän ajan vainajan suussa. Alkukesästä järveen oli hyvä vuolla hieman hopeaa onnea tuottamaan. Kalavarkaita ja lapamatoja rankaistiin niin ikään taikakeinoilla. Toimittaja Tapio Kautovaara muistelee vuoden 1956 radio-ohjelmassaan Savossa elänyttä Hermo-nimistä miestä. Hermo tunsi kalaonnen ja tiesi oikeat kalastusvälineet. Näitä hän höysti erilaisilla taikaloruilla ja -tavoilla.

 • Astianpesukone oli tuorein uutuus Savon messuilla 1962

  15.10.2015 Elävä arkisto

  Savon messut Kuopion Myllykalliolla 1962

  Savon messut Kuopion Myllykalliolla 1962

 • Marita Taavitsaisen näkkileipä

  08.10.2015 Puoli seitsemän

  Näkkileipä on iskelmätähti Marita Taavitsaisen lempileipä.

  Näkkileipä on iskelmätähti Marita Taavitsaisen lempileipä.

 • Kuusi kuvaa Jaana Hallamaan elämästä

  14.01.2015 Elämä

  Jaana Hallamaan kuuluu kirkon tienraivaajasukupolveen.

  Tiedättekö te mitä olette mennyt tekemään? Yksi jos toinenkin arvovaltainen setä on kovistellut Jaana Hallamaata teologian tiellä. Nykyinen professori opiskeli aikana, jolloin teologineidon arveltiin tulleen tiedekuntaan pappispuolisoa etsimään. Palkittu ja arvostettu opettaja ei itse usko kovisteluun ja mylvimiseen, vaan näkee yliopiston paikkana, jossa tehdään ja ajatellaan yhdessä. Rakas yliopisto on hänelle ihana paikka, mutta myös raadollinen ja vaativa. Katso kuusi kuvaa sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaan elämän varrelta!

 • Kyläkauppiaiden kylähulluus kumpusi suomalaisesta itsepäisyydestä

  02.09.2014 Elävä arkisto

  Kotimaan katsaus esitteli kaksi kyläkauppiasta 1993.

  Vuonna 1975 Mikkelin läänissä oli 273 kyläkauppaa. Vuonna 1993 jäljellä oli 153 sitkeintä yrittäjää. Kotimaan katsaus esitteli heistä kaksi, Enonkosken Ihamaniemen kylässä toimivat "kaksi kylähullua". Oliko katoavan ammatin harjoittajien elämässä vielä valoisia hetkiä jäljellä?

 • Kesäkeittiö: Savolaisia kalaherkkuja

  15.08.2014 Elävä arkisto

  Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat savolaisia kansallisruokia kalasta. Kiertelevän ja kaartelevan jupinan ja juoruilun ohessa valmistetaan savolaista rantakalaa, perinteistä kuivakalaa ja vielä muikkukukkoa savusaunan uunissa.

 • Eija-Kaisa oli Suomen nuorin tyttöisäntä

  29.07.2014 Elävä arkisto

  Henkilökuva vuodelta 1982.

  Eija-Kaija Niskanen otti isänsä kuoleman jälkeen tämän 100 hehtaarin maatilan isännöitäväkseen. Maatilan hoidon ohessa hän kävi emäntäkoulun ja vuoden 1982 henkilökuvassa Tyttöisäntä näemme vasta 19-vuotiaan Niskasen valmistuvan maatalouskoulusta kurssinsa priimuksena ja stipendiaattina.

 • Postiautojen kyydissä Savossa ja Karjalassa

  15.07.2014 Elävä arkisto

  Tapio Hämäläinen selostaa.

  Postiautojen kyyditseminä kierrämme Savoa ja Karjalaa, Suomen kaakkoisimpia maakuntia, talvesta kesään. Näemme muun muassa vasta rakenteilla olevan Saimaan uuden kanavan ja seuraamme uittotukkien lajittelua Tolvajärven Ristisalmessa. Postiautot kyyditsivät alueilla jopa kymmenkunta miljoonaa matkustajaa vuosittain. Filmi on valmistunut vuonna 1966. Tapio Hämäläinen selostaa.

 • Keikka-näytelmä karisti hohdon tanssimuusikkojen taiteilijaelämästä

  25.03.2013 Elävä arkisto

  Tanssiorkesteri lähtee viikonloppukiertueelle Savon maaseutulavoille. Jazzia rakastavat muusikot joutuvat tienaamaan leipänsä tangoilla ja valsseilla, ja raskasta työtä kompensoidaan raskailla huveilla. Huonokin keikka voittaa silti kotiolot.

 • Marjat markoiksi Suonenjoen kauppalassa

  15.02.2013 Elävä arkisto

  Suonenjoki tunnettiin mansikkapitäjänä jo 1970-luvulla. Suonenjoen kauppala kelpasi malliksi muullekin Suomelle, sillä mansikan ympärillä pyöri rahaa vuosittain yli neljä miljoonaa markkaa. Kauppalaksi Suonenjoki oli muuttunut vuoden 1967 alusta. Asukkaat kannattivat kauppalaksi pyrkimistä innokkaasti, kun heiltä kyseltiin aiheesta muutama vuosi aiemmin.

 • Kuntakarttaa leikataan ja liimataan

  25.09.2012 Elävä arkisto

  Kuntien määrä on laskenut Suomessa sadoilla.

  Kuntaliitos on sana, joka herättää kuulijassaan yleensä voimakkaan reaktion. Hallitukselle kuntaliitos on kuin taikasana, jolla luodaan metropoleja ja joka ratkaisee kestämättömien kuntien ongelmia. Osalle kunnista se on taas kirosana, joka uhkaa palveluja, vaikutusmahdollisuuksia ja kuntalaisten identiteettejä. Suurin sanahirviö taitaa olla pakkoliitos.

 • Rahat takaisin, jos luonnonrauha puuttuu

  20.07.2012 Elävä arkisto

  Voiko turisti saada korvausta, jos vuokramökillä ei olekaan matkailumainoksen lupaamaa luonnonrauhaa? Se onnistui ainakin saksalaiselle matkailijalle vuonna 1993.

 • Linnankosken Pakolaiset oli avainromaani Lapinlahdelta

  24.11.2011 Elävä arkisto

  Pakolaiset julkaistiin 1908.

  Lapinlahtelaiset kiirehtivät vuonna 1908 hankkimaan käsiinsä Johannes Linnankosken Pakolaiset, joka kertoi arkaluontoisista asioista paikkakunnalle muuttaneen hämäläisperheen menneisyydessä.

 • Teijan tie missistä tv-julkkikseksi

  04.10.2011 Elävä arkisto

  Ruotsissa sotalapsena ollut Teija Sopanen valittiin Suomen kauneimmaksi vuonna 1953. Hänestä tuli Ylen ensimmäinen tv-kuuluttaja ja lehtitoimittaja, joka nousi uudelleen ruutujulkkikseksi vielä eläkeiän kynnyksellä.

 • Maakuntaruokaa

  29.11.2010 Elävä arkisto

  Esittelyssä maakuntien erikoisherkut.

  Esittelyssä ovat maakuntien erikoisherkut: tutustumme muun muassa karjalaisiin keitinpiiraisiin, savolaisiin kukkoihin, uusmaalaiseen munajuustoon ja Lapin poronkäristykseen.

 • Kolikkoinmäki - Savon Pispala

  18.11.2010 Elävä arkisto

  Liki sata vuotta sitten nousi Iisveden rannalle Suonenjoella sahatyöläisten rakennuttama omaleimainen asuinalue, Savon Pispalaksi kutsuttu Kolikkoinmäki.

 • Juice Leskisen patsas

  06.10.2010 Elävä arkisto

  Juice-patsas pystytettiin tähden kotipitäjään Juankoskelle.

  Vuonna 2006 edesmenneen kansantaiteilijan Juice Leskisen patsas pystytettiin syystalvella 1995 hänen kotipitäjäänsä Juankoskelle.

Sivut