Hyppää pääsisältöön

barokkimusiikki

 • Ääniraudan a on musiikin tärkein sävel, mutta sen taajuudesta kinataan jatkuvasti: 440 vai 432 hertsiä? – testaa, kuuletko eron

  25.01.2020 Yle Uutiset

  A-sävel on värähdellyt eri taajuuksilla vuosisadasta toiseen, eikä edes 65 vuotta sitten määritelty standardi hillitse sitä.

 • Huippusuosittu dekkaristi Donna Leon pitää suomalaisia maailman viimeisenä rehellisenä kansana – kotimaastaan Yhdysvalloista hänellä ei ole hyvää sanottavaa

  15.08.2018 Yle Uutiset

  Donna Leon rakastaa barokkimusiikkia, kritisoi turismia ja ihailee suomalaisia.

 • 15.11. Thursday series 4

  16.04.2018 RSO in English

  Kreeta-Maria Kentala, conductor and violin Laura Vikman, violin, Kaisa Kallinen, violin, Hannu Vasara, violin BUY TICKET

 • 14.11. Wednesday series 5

  13.04.2018 RSO in English

  Kreeta-Maria Kentala, conductor and violin Laura Vikman, violin, Kaisa Kallinen, violin, Hannu Vasara, violin BUY TICKET Watch and listen LIVE 14.11. at 7 pm EET.

 • 15.11. Torstaisarja 4

  05.04.2018 RSO

  Kreeta-Maria Kentala, kapellimestari ja viulu Laura Vikman, viulu Kaisa Kallinen, viulu Hannu Vasara, viulu OSTA LIPPU

 • 14.11. Keskiviikkosarja 5

  05.04.2018 RSO

  Kreeta-Maria Kentala, kapellimestari ja viulu Laura Vikman, viulu, Kaisa Kallinen, viulu, Hannu Vasara, viulu OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa 14.11. klo 19.

 • Tällä kertaa barokkiin yhdistetään mustalaismusiikkia

  23.03.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Barokkimusiikkiin ja periodityyliin on vuosien mittaan keksitty yhdistää ainakin kansanmusiikkia, nykymusiikkia ja jazzia. Nyt gambisti Vittorio Ghielmi yhtyeensä Il Suonar parlanten kanssa on keksinyt yhdistää siihen mustalaismusiikkia. Alpha Classicsin julkaisema levy ei yritäkään olla autenttinen tai kulttuurisesti puhdas, vaan tavoittaa musiikkien väleistä uusia sävyjä vapautuneella otteella.

 • Taiteentekijät rahojen uudelleenjaosta – turha veto ilman lisäpottia

  16.03.2018 Yle Uutiset

  Esitys valtion kulttuurirahoituksen uudistamiseksi poiki lähes 300 lausuntoa opetus- ja kulttuuriministeriöön. Suurin osa niiden antajista ei kannata koko uudistusta, ellei sen läpiviemiseen saada lisärahoitusta.

 • Mozartin varjoonsa jättänyt säveltäjä unohdettiin – nyt hänen kadonneeksi luultu teoksensa esitetään Suomessa

  02.03.2018 Yle Uutiset

  Taidemusiikin kaanonia alettiin luoda 1800-luvulla. Siinä pelissä Leopold Koželuch hävisi.

 • Kelpo barokkilevy onkin kiinnostava nykymusiikkilevy

  13.01.2018 Klassinen

  Levyarvio

  Mitään uutta ei luoda tyhjästä. Uusien sävelteosten aikaansaaminen vaatii väistämättä moninaisten, eri suunnista ja estetiikoista tulevien – yllättävienkin! – osasten yhdistelyä ja sekoittelua. Riippuu lähinnä hyvästä mausta ja konventioista sopiiko säveltäjän käyttämät osaset yhteen – toki komponoinnin voi tehdä taidokkaasti tai taitamattomasti. 1900-luvun modernistisessa estetiikassa oli hyve väistää mahdollisimman tarkasti kaikkea, mikä voisi muistuttaa vanhasta. Tätä jatkettiin niin pitkään, että modernismista itsestään tuli konventio ja traditio.

 • Soile Isokoski laulaa Bachia RSO:n solistina

  24.10.2017 RSO

  RSO esittää 1.–2.11. Bachin ja Händelin teoksia.

  RSO esittää konserteissaan 1.–2.11. barokkimusiikin mestarien, Bachin ja Händelin urku-, laulu-, ja orkesteriteoksia. Ohjelmassa on kaksi Händelin urkukonserttoa, joiden solistina esiintyy Aapo Häkkinen. Bachin kantaatin nro 82 tulkitsee Soile Isokoski.

 • Verraton herra Simpson

  05.05.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Klassisen musiikin Vuodenajoista tunnetuimmat ovat Antonio Vivaldin käsialaa, mutta Vuodenaikojen mukaan nimettyjä teoksia on ollut ennen ja jälkeen Vivaldin. Kiinnostavan kokonaisuuden muodostavat Christopher Simpsonin gamba-yhtyeelle säveltämät Vuodenajat. Oivallinen saksalainen gambayhtye Sirius Viols on levyttänyt Simpsonin teoskokonaisuuden soinnillisesti vaihtelevalla, rikkaalla continuoryhmällä luoden näin valoa yhteen musiikinhistorian kiinnostavimmista vaiheista.

 • 20.1. Beethoven-festivaali: ZEITGEIST

  12.04.2017 RSO

  Suomalainen barokkiorkesteri Meta4 Aleksei Ljubimov ja Olga Paštšenko, fortepiano Joseph Martin Kraus: Olympie, alkusoitto VB 33 Jan Ladislav Dussek: Konsertto kahdelle pianolle op. 63 Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 2 op. 36 OSTA LIPPU Kuuntele suora lähetys 20.1. klo 15. HUOM! Konsertti on Temppeliaukion kirkossa

 • 1.11. Wednesday series 5

  03.04.2017 RSO in English

  Erich Höbarth, conductor and violin Soile Isokoski, soprano Aapo Häkkinen, organ G. F. Handel: Concerto grosso Op. 3/5 in D Minor G. F. Handel: Organ Concerto in G Minor Op. 4/1 G. F. Handel: Organ Concerto in B Flat Major Op. 4/6 G. F. Handel: Concerto grosso in C major "Alexander’s Feast" J. S. Bach: Brandenburg Concerto No. 1 J. S. Bach: Cantata No. 82 “Ich habe genug” SOLD OUT Watch and listen LIVE Nov 1st at 7 pm EET.

 • 17.12. Kamarimusiikkikonsertti 4 / BOLOGNA GRASSA

  31.03.2017 RSO

  Miika Uuksulainen, taiteellinen suunnittelu ja sello Hannu Vasara, viulu Kaisa Kallinen, viulu Petteri Pitko, cembalo Eero Palviainen, luuttu ja kitara OSTA LIPPU

 • Rakkauden ja menetyksen sankarittaret

  10.03.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Laulut ovat aikojen alusta kuuluneet ihmiskulttuurin tärkeimpiin polttoaineisiin, ja ne ovat olleet sitä myös klassisen musiikin historiassa. Enkä puhu vain ooppera-aarioista tai romanttisista saksalaisista Liedeistä: laulettu musiikki ja laulelmat ovat toimineet inspiraationa kaikissa musiikinlajeissa ylipäätään. Sen vuoksi on mielenkiintoista tutustua sopraano Ruby Hughesin uuteen kamarimusiikkilevyyn, joka vie kuulijan 1600-luvulle, matkaan ajan laulukulttuuriin sekä naispuolisten musiikintekijöiden maailmaan.

 • Kulttuurirahastolta jättisumma koulukiusaamisen kitkemiseen

  27.02.2017 Yle Uutiset

  Yhteensä apurahoja myönnettiin noin 1 100 henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle.

 • Kuinka löytää rauha kaaoksen keskellä

  13.01.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Barokkihan on jo pitkään ollut klassisen musiikin kärkeä suuren yleisön tavoittamisessa. Viime vuosikymmeninä sen supertähdiksi ovat nousseet laulajat: aivan kuten kolmesataa vuotta sitten Händelin aikana, musiikin ensisijainen tarkoitus on yhä toimia laulajien itseilmaisun välineenä. Niinpä yhä isot levy-yhtiöt julkaisevat klassisen musiikin äänitteitä artisti edellä, pop-musiikin tapaan.

 • Venäläisvirtuoosi saa barokkimusiikin kuulostamaan trendikkäältä – "Lähempänä meitä kuin 1900-luvulla sävelletty musiikki"

  30.12.2016 Yle Uutiset

  Barokkimusiikin suosio kasvaa nuoren polven taiteilijoiden ansiosta. Yksi heistä on Dmitry Sinkovsky, joka esiintyy viikonloppuna Musiikkitalossa.

 • Barokkinen rekiretki

  16.12.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Folkbarokkia ennenkin tehnyt Kreeta-Maria Kentala panee nyt spelaten Vivaldin parissa. Pohjalaisten muusikoiden Barocco Boreale -yhtyen fraseerauksessa on merkkejä yhteisestä kansanperinteestä, ja mukana on niin kukkopillejä kuin kaksoislehdykköjen rosoisia urkuäänikertoja ja espanjalaista viuhelaa. Näin syntyy jälleen uusi, värikäs versio Vivaldin Vuodenajoista.

Sivut