Hyppää pääsisältöön

Väinö Tanner

 • Lasse Lehtinen: Varttituntini kommunistina

  10.01.2020 Elävä arkisto

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

 • Taantumus tulee — työväenmusiikkimies Väinö Pesolan päiväkirja 1918

  26.04.2018 Klassinen

  Silminnäkijänä sisällissodan Helsingissä.

  Huhtikuun 26. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola odottaa uutta sosialistista sanomalehteä ja ymmärtää tasavallan kannattajia.

 • Laulua olenkin jo kovin kaivannut — työväenmusiikkimies Väinö Pesolan päiväkirja 1918

  25.04.2018 Klassinen

  Silminnäkijänä sisällissodan Helsingissä.

  Huhtikuun 25. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kokoaa Työväenyhdistyksen Mieskuoroa ensimmäisiin harjoituksiin sitten Helsingin valtauksen.

 • Olen hoippunut nälästä — työväenmusiikkimies Väinö Pesolan päiväkirja 1918

  23.04.2018 Klassinen

  Silminnäkijänä sisällissodan Helsingissä.

  Huhtikuun 23. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kertoo nälänhädästä, joka jatkuu, vaikka vallanpitäjät Helsingissä ovat vaihtuneet.

 • Väinö Pesola - musiikkielämän sillanrakentaja

  25.03.2018 Klassinen

  Säveltäjä Tapani Länsiö kertoo isoisästään.

  Keväällä 1918 Väinö Pesola, 32-vuotias poikamies, työväenkuorojen johtaja, sävellyksen ja filosofian opiskelija seurasi aitiopaikalla Helsingin Työväentalon naapurissa sisällissodan tapahtumia ja piti niistä päiväkirjaa. Mitä Väinölle sodan jälkeen tapahtui, millaisen elämän hän eli? Kuoronjohtaja ja säveltäjä Tapani Länsiö kertoo isoisästään. #musiikinkevät1918

 • Sodan ja rauhan miehet – faktaa vai fiktiota?

  09.11.2017 Elävä arkisto

  Dokumenttidraama talvisotaa edeltävistä neuvotteluista

  Matti Tapion kirjoittama ja ohjaama kymmenosainen Sodan ja rauhan miehet on vahvaan dokumenttipohjaan perustuva näytelmäsarja talvisotaa edeltävistä neuvotteluista, niiden kariutumisesta ja lopulta Suomen joutumisesta sotaan Neuvostoliiton kanssa. Sarja seuraa myös sodan kulkua ja Suomen yrityksiä päästä rauhaan, lopullisia rauhanneuvotteluita, välirauhan aikaa ja tietä uuteen sotaan. Sarjan ensimmäinen osa nähtiin joulukuussa 1978. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa.

 • Tanner teki ulkoministerinä olennaisen: saavutti rauhan

  23.12.2014 Historia

  Tannerin politiikonura alkoi jo ensimmäisessä eduskunnassa

  Tanner oli virkansa vuoksi eniten äänessä talvisodan hallituksen kokouksissa. Siitä huolimatta hänelle oli tyypillistä hoitaa ministerintoimiaan taustalta ja yksin. Hän piti kontaktinsa omina tietoinaan niin kauan kuin katsoi sen tarpeelliseksi.

 • Haastajatrolleja, historioitsijoita ja muokattu isoisä - twiittaajat tekivät omia talvisotatilejä

  18.12.2014 Historia

  #sota39 on mukana talvisodan vaiheissa päivä päivältä Twitterissä. Se käynnistyi marraskuun loppupuolella, kun Mainilan laukauksista tuli 75 vuotta. Yksi mielenkiintoisimmista piirteistä #sota39-projektissa on, että twitterin käyttäjät ovat perustaneet omia tilejään talvisotaan liittyen. Osa on perustanut ne #sota39 innoittamana, osa on aloittanut jo aiemmin.

 • Kauna seurasi Kekkosta

  13.10.2014 MOT

  Urho Kekkonen keräsi urallaan paljon niin ystäviä kuin vihollisiakin. Etenkin oikeiston ja armeijan piirissä Kekkosen toiminta herätti usein ärtymystä, kirjoittaa eversti evp. Pekka Visuri.

 • Kansan vihan ja ihastuksen kohde

  06.10.2014 MOT

  Kekkosen asema sotienjälkeisessä Suomessa vertaansa vailla.

  Urho Kekkosen asema sotienjälkeisen Suomen politiikassa on vertaansa vailla. Kekkonen oli kiistelty poliitikko, josta vähitellen tuli kansan laajan enemmistön tunnustama maan johtaja.

 • Aluevaatimuksia ja valelaukauksia - talvisota syttyi 30. marraskuuta 1939

  03.10.2014 Historia

  12-osainen Suomi talvisodassa -sarja

  Syksyllä 1939 Suomessa elettiin kireitä aikoja. Puolaan hyökänneet Hitler ja Stalin hämmästyttivät maailman solmimalla hyökkäämättömyyssopimuksen. Neuvostoliitto esitti Suomelle ankaria aluevaatimuksia. Kaiken lisäksi Suomi oli jäämässä kansainvälisessä poliittisessa kuviossa yksin. Sota syttyi marraskuun viimeisenä päivänä.

 • Väinö Tannerin hautajaiset

  12.09.2014 Elävä arkisto

  Tohtori Väinö Tanner haudattiin huhtikuussa 1966.

  Tohtori Väinö Tanner kuoli 85-vuotiaana huhtikuun 19. päivänä vuonna 1966. Lyhytfilmissä näemme otteita Helsingin Vanhassa kirkossa pidetystä siunaustilaisuudesta ja Tannerin viimeisestä matkasta kohti Hietaniemen hautausmaata koleana ja pilvisenä huhtikuun päivänä.

 • Hengen asein – tykin, jumalan ja haitarin voimalla!

  27.05.2014 Yle TV1

  Mikä oli propagandan ja viihteen osuus sotavuosina?

  Neliosainen dokumenttisarja kertoo propagandan ja viihteen osuudesta sotavuosina.

 • Keskuspankkimme on Suomen Pankki

  06.02.2014 Elävä arkisto

  Fennada-Filmi Juniorin lyhytelokuvassa vuodelta 1961 kerrotaan keskuspankkimme Suomen Pankin historiasta ja monivaiheisesta toiminnasta. Tutustumme myös rahan kiertokulkuun setelien ja kolikoiden syntyvaiheista aina kuluneiden rahavälineiden hävitykseen.

 • Koulunpenkiltä isänmaan palvelijaksi

  12.09.2013 Elävä arkisto

  Helsingin Ressussa oppilaisiin iskostuu vahva toveruuden ja yhteenkuuluvuuden henki, vakuutetaan vuonna 1951 tehdyssä reportaasissa.

 • Valtakunnanoikeuden tuomioita

  28.01.2010 Elävä arkisto

  Valtakunnanoikeus on tasavallan historian aikana kokoontunut vain neljästi käsittelemään valtioneuvoston jäsenten lainvastaista menettelyä virkatoimessa.

 • Sodanajan poliitikot Paasikivi ja Tanner

  25.11.2009 Oppiminen

  Sodanajan poliitikot Paasikivi ja Tanner

  Ulkoministeri Väinö Tanner ja valtioneuvos Juho Kusti Paasikivi saivat tärkeän roolin alueluovutus- ja rauhanneuvotteluissa Neuvostoliiton kanssa. Minkälaisia politiikkoja miehet olivat?

 • Suuri peli, korkeat panokset on elokuva neljästä miehestä, jotka neuvottelivat Suomelle rauhan

  13.10.2008 Elävä arkisto

  Elokuva neljästä miehestä ja Tarton rauhasta.

  Paavo Haavikon käsikirjoittama tv-elokuva Suuri peli, korkeat panokset on kertomus neljästä miehestä, jotka vuonna 1920 matkustivat Tarttoon solmimaan rauhaa Neuvosto-Venäjän kanssa.

 • Reikäkortit ja sähköaivot aloittivat tietokoneajan Suomessa

  13.02.2007 Elävä arkisto

  Varhaisimpia tietokoneita Suomessa 1950- ja 1960-luvuilla

  Ensimmäiset "elektroniaivot" vihittiin käyttöön Postipankissa vuonna 1958. Suuryritysten tietokoneistuminen, laitteiden välkkyvät valot ja nopea laskupää tarjosivat myös tv:n tekijöille kiintoisan aihepiirin.

 • Maaottelumarssilla vuonna 1941 nähtiin koko kansa

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Väinö Tanner marssi sikaria tuprutellen

  Kevään 1941 maaottelumarssilla Ruotsia vastaan nähtiin koko kansa. Näyttelijä Tauno Palo, presidentti Risto Ryti, pääministeri Jukka Rangell ja monet muut tuon ajan kuuluisuudet näyttivät kansalle esimerkkiä.

Sivut