Hyppää pääsisältöön

Karlheinz Stockhausen

 • Säveltäjä Magnus Lindbergin orkesteriteos Kraft on kulttimaineessa – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  27.06.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. kesäkuuta!

  Magnus Lindberg oli jo lukiopoikana kiinnostunut modernismista musiikissa ja tietokoneista. Sävellysdiplomin jälkeen 1981 hän matkusti ensin Pariisiin ja sitten Berliiniin ja sävelsi kulttimaineeseen kohonneen läpimurtoteoksensa Kraft.

 • Radikaalit ystävät, säveltäjä Erkki Salmenhaara ja runoilija Pentti Saarikoski – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  12.03.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 12. maaliskuuta.

  Erkki Salmenhaara oli radikaali nuori säveltäjä 1960-luvun alun kulttuuripoliittisesti kiihkeinä vuosina. Kansainvälisen avantgarden kuumat nimet, Stockhausen, Nono ja Ligeti vierailivat Suomessa ja Jyväskylän kesäyössä väiteltiin taiteesta. Salmenhaaran läheinen ystävä ja hengenheimolainen runoilija Pentti Saarikoski vaikutti monella tapaa hänen elämäänsä.

 • Ylpeä Darmstadtin kävijä – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Darmstadtin nykymusiikkikurssi 1957.

  Keskustelu kävi kuumana, kun uuden musiikin tärkeimmät kansainväliset nimet Karlheinz Stockhausen ja Luigi Nono kohtasivat Darmstadtissa. Suomesta olivat mukana Ilkka Kuusisto, Seppo Heikinheimo, Martti Viherjuuri ja Meri Louhos. Meri kertoo Darmstadtin nykymusiikkikurssista kesällä 1957.

 • Kuoro, joka tekee sen mitä monet yrittävät

  03.10.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Norjalainen Ensemble 96 on miellyttävä tuttavuus, parhaiden lauluyhtyeiden tasolle yltävä kokoonpano, jonka levyissä korkealuokkainen äänitys lyö kättä taidokkaasti kirjoitetun kuoromusiikin kanssa. Blu-ray-levyltä monikanavakuunteluna parhaimmillaan avautuva sointi on häkellyttävän pehmeä ja silkkinen mutta samalla selväpiirteinen ja läpikuultava. Norjalainen uusi kuoromusiikki elää tällä levyllä aivan parhaita aikojaan.

 • Stockhausenin järkyttävä Donnerstag aus "Licht" Baselin oopperassa

  07.07.2016 Klassinen

  Sopraano Anu Komsi teki huikean roolityön.

  Sopraano Anu Komsi teki huikean roolityön.

 • Tänne ei sitten tuoda kaiutinkaappeja!

  01.11.2015 Musiikki

  Karlheinz Stockhausenin Gesang der Jünglinge on klassikko.

  Harras katolilainen säveltäjä Karlheinz Stockhausen alkaa vuonna 1954 säveltää messua elektronisille äänille. Teos on tarkoitus kantaesittää Kölnin tuomiokirkossa, mutta kirkolliset piirit pitävät sähköisiä äänentoistolaitteita täysin sopimattomina Herran huoneeseen. Teoksen esittämisestä kirkossa luovutaan. Teos on nimeltään Gesang der Jünglinge ja se on ehkä musiikinhistorian tunnetuin elektronisen musiikin sävellys.

 • Organisoitua melua tulevaisuudesta

  30.10.2015 Kulttuuri

  Atomien laulu -radiosarjan ensimmäinen osa

  Se oli sisältä kuin lehmän vatsalaukku, ulkoapäin se näytti painajaismaisesti venyneeltä ja osittain kasaan romahtaneelta teltalta. Rakennuksen seiniin oli asbestilla muurattu yli 400 kaiutinta, joista kaikui outoja ja pelottavia ääniä. Atomien laulu -radiosarjan ensimmäinen osa liikkuu Brysselin Expo 58 -maailmannäyttelystä Päijänteen saareen ja uljaaseen uuteen maailmaan. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Säveltäjänä Suomessa - Johan Tallgrenin puheenvuoro

  04.03.2015 Klassinen

  Säveltäjänä Suomessa - Johan Tallgrenin puheenvuoro

  Kantapöytä-ohjelman suorassa lähetyksessä Musiikkitalon lämpiössä saamme kuulla, mitä suomalaiset säveltäjät tänään ajattelevat. Puheenvuorojen sarjassa keskiviikkona 4. maaliskuuta 2015 vuorossa oli säveltäjä Johan Tallgren.

 • Can-yhtyeen Jaki Liebezeit Suomeen

  05.05.2011 Yle Uutiset

  Legendaarisen krautrock-yhtyeen rumpalina ja perustajajäsenenä tunnettu Liebezeit esiintyy lauantaina Helsingissä. Liebezeit tunnetaan tarkasta, lähes konemaisesta soittotyylistään.

 • M. A. Numminen kelpasi viimein nykymusiikkifestivaalille

  02.02.2011 Yle Uutiset

  30-vuotias nykymusiikin festivaali Musica nova Helsinki viettää juhlavuottaan saksalaisteemalla. Musica nova on vuosikymmenien aikana esitellyt ajankohtaisia säveltäjiä eri puolilta maailmaa. Tällä kertaa mukana on myös M. A. Numminen, joka on odottanut vuoroaan jo vuosikymmenten ajan.

 • Viitasaaren Musiikin ajassa kuullaan elektroakustiikkaa

  08.07.2010 Yle Uutiset

  Perinteisten taideinstrumenttien ääni-ilmaisua on pyritty viime aikoina laajentamaan elektroniikan avulla. Viitasaarella järjestettävä Musiikin aika -festivaali esittelee tänä kesänä elektroakustista musiikkia. Tyylilajin ideana on, että elektroniikka toimii jatkeena klassisille soittimille tai päinvastoin.

 • Stockhausen ja Saariaho soivat RSO:n kaudella 2008 - 2009

  08.05.2008 Yle Uutiset

  Radion sinfoniaorkesteri tarjoaa ensi kaudella kantaesityksiä ja kulttiteoksia. Kauden 2008 - 2009 aikana orkesteri soittaa paljon 1900-luvulla vaikuttaneiden säveltäjien teoksia aina vastikään edesmenneestä Karlheinz Stockhausenista tämän hetken suosituimpaan kotimaiseen säveltäjään Kaija Saariahoon.

 • Stockhausen oli avantgarden kiistelty guru

  10.04.2008 Elävä arkisto

  Nykysäveltäjä Karlheinz Stockhausen ihastui Suomeen

  Uuden musiikin tunnetuin hahmo Karlheinz Stockhausen vieraili 1960-luvun Suomessa moneen otteeseen modernismin lähettiläänä. Hän hankki jopa mökin Korpilahdelta.

 • Säveltäjä Karlheinz Stockhausen oli kokeilevan musiikin pioneeri

  10.12.2007 Yle Uutiset

  Viime keskiviikkona kuollut saksalainen Karlheinz Stockhausen kuuluu viime vuosisadan merkittävimpiin säveltäjiin. Stockhausen yhdisti ensimmäisenä ihmisääntä ja elektronisesti luotua ääntä teoksissaan jo 1950-luvulla.

 • Säveltäjä Karlheinz Stockhausen kuollut

  07.12.2007 Yle Uutiset

  Viime vuosisadan jälkipuoliskon merkittävimpiin säveltäjiin kuuluva saksalainen Karlheinz Stockhausen on kuollut 79 vuoden ikäisenä. Säveltäjän entinen puoliso Mary Bauermeister vahvisti Stockhausen-säätiön ilmoituksen Stockhausenin kuolemasta perjantai-iltana.