Hyppää pääsisältöön

Charles Chaplin

 • J.P. Pulkkinen: Katselen tuntikausia sosiopaattien, narsistien ja addiktien touhuja – enkä tiedä miksi

  17.06.2019 Kulttuuricocktail

  Katsoja haistaa näissä hahmoissa voiman ja vapauden.

  Tv-sarjojen katsominen on seurustelua sosiopaattien, narsistien ja addiktien kanssa. Tony Sopranon, Walter Whiten ja Don Draperin rinnalle ovat tulleet Patrick Melrose, Camille Preaker ja Gereon Rath.

 • "The Kid" eli Chaplinin poika saa mykkäelokuvien ystävän edelleen kyyneliin

  01.09.2018 Yle Uutiset

  Pikkupoikana kauhusta kiinnostunut Kari Glödstaf hurahti historian kiinnostuksen kautta mykkäelokuviin. "1000 Mykkäelokuvaa" -kirja kahlaa läpi mykkäelokuvien tuotantoa 40 vuoden ajalta.

 • Lahjapaketti: Jouluelokuvia

  21.12.2016 Yle Teema

  Joulupäivänä E.T., kaksi vanhaa jouluklassikkoa ja Chaplinia

  Joulupäivän elokuvapaketissa naurua ja kyyneliä. Jouluklassikot Ihme 34. kadulla ja Ihmeellinen on elämä, Kolme Chaplinin lyhyttä ja päätteeksi E.T.

 • Suomalaisten hatut ovat vaatimattomia — hatuntekijä kannustaa irrottelemaan

  19.10.2016 Kulttuuricocktail

  Suomalainen hattukulttuuri on vaatimatonta

  Kun ilmat kylmenevät, on aika kaivaa esiin hattu pääparan suojaksi. Sikäli kun sellainen omista kätköistä löytyy. Suomalainen hattukulttuuri on vaatimatontä ja järkevää vaikka toisinkin voisi olla. Hatuntekijä, modisti Memmu Lankilan hyllystä löytyy monta räyhäkkää lakkimallia, joilla voisi puhaltaa uuden hengen pipovoittoiseen hattukulttuuriimme.

 • Kulkurin synty ja Chaplinin vuosisata Teemalauantaissa 1.10.

  26.09.2016 Yle Teema

  Kaksi dokumenttia ja kolme lyhytelokuvaa kello 20 alkaen.

  Neljä tuntia Chaplinia! Teemalauantai kertoo, miten legendaarinen kulkurihahmo syntyi, esittää kolme varhaista mestariteosta sekä seuraa Charles Chaplinin monivaiheista matkaa läpi 1900-luvun. Ilta alkaa jo kello 20.

 • Max Linder Kino Klassikossa

  01.07.2016 Yle Teema

  Elokuvakomedian ensimmäisen tähden kolme filmiä

  Kaikki vanhojen elokuvien ystävät tuntevat mykkäelokuvan koomikkonerot, kuten Charles Chaplinin, Buster Keatonin tai Harold Lloydin. Mutta ennen kuin yksikään heistä oli edes aloittanut filmiuraansa, oli jo Max Linder valloittanut koko maailman.

 • Chaplinin poika

  08.04.2016 Yle Teema

  Tunteikas klassikko kulkurista ja pikkupojasta

  Tunteisiin vetoava klassikko kulkurista, joka ottaa huostaansa kodittoman pikkupojan, oli Chaplinin uran ehdottomia huippuhetkiä.

 • Roskasakki

  07.04.2016 Kulttuuri

  Vastaus on Kanada!

  Jos tulemme rikkaiksi, voimme ostaa saaren, ehdottaa Ricky. Ei, jos rikastumme, ostamme tämän parakkikylän, sanoo Julian. Roskasakki eli Trailer Park Boys kuvaa Sunnyvale Trailer Parkin ja sen dropoutien elämää. Kanadan Nova Scotian provinssissa sijaitsevassa Sunnyvalessa on aina kesä eivätkä tapahtumat juuri ulotu kylän ulkopuolelle, kuin satunnaisia lähikaupungissa ja ostoskeskuksessa poikkeamisia lukuunottamatta. Roskasakki on tilannekomedia, jossa ei istuta sisällä. Se on rikossarja, jossa rikokset ovat lähinnä rikkomuksia ja pikkurikoksia.

 • Lapset pääosassa Teeman elokuvakeväässä

  17.03.2016 Yle Teema

  Parhaita lapsikuvauksia Chaplinista Moonrise Kingdomiin.

  Teeman keväässä esitetään sikermä elokuvahistorian parhaita lapsikuvauksia Chaplinin pojasta (1921) Wes Andersonin Moonrise Kingdomiin (2012). Lapsiteeman avaa pääsiäisen Teemalauantai, jossa nähdään lasten – ja ulkoavaruuden olioiden – näkökulmasta maailmaa tarkkaileva iki-ihana E.T. sekä Mark Cousinsin elokuvaessee Elokuvan ja lasten tarina.

 • Parrasvalot

  28.10.2015 Yle Teema

  Chaplinin surumieliset jäähyväiset teatterille ja elokuvalle

  Lontoon teatterimaailmaan sijoittuva elokuva, jossa Chaplin jätti haikean surumielisiä jäähyväisiä koomikon elämäntyölleen.

 • Kuningas New Yorkissa

  16.10.2015 Yle Teema

  Chaplinin satiirissa tyhjätasku kuningas seikkailee USA:ssa

  Chaplinin pistävä satiiri amerikkalaisesta elämäntavasta, jonka kanssa tyhjätasku eurooppalainen kuningas joutuu tekemisiin.

 • Penkkaripäivä villitsi abit Mikkelissä – "Tärkeintä on olla iloksi muille"

  12.02.2015 Yle Uutiset

  Mikkelin lukion pihaan saapui kymmenkunta kuorma-autoa noukkimaan abiturientit kyytiin penkkariajelua varten.

 • Isäksi vanhoilla päivillä? – Psykologi: Kauanko on elinaikaa jäljellä eli aikaa lapsen kanssa

  28.01.2015 Yle Uutiset

  Asiantuntija muistuttaa, että isän korkeasta iästä ei voida tehdä suoria johtopäätöksiä lapsen henkiseen ja psyykkiseen kehitykseen.

 • Chaplin

  07.01.2015 Yle Teema

  Pieni viiksiniekka, knallihattu ja kävelykeppi. Ei epäilystä kenestä on kyse. Saksalaiskoreografi Mario Schröderiä kuitenkin mietitytti, millainen on oikea Charles Chaplin.

 • Kulkuri, herrasmies ja ikoni

  17.12.2014 Kulttuuri

  Charles Chaplinin kulkurihahmo nähtiin elokuvassa ensimmäistä kertaa sata vuotta sitten, vuonna 1914. "Uskon vapauteen. Olen ihmisen puolella", sanoi Chaplin. Charles Chaplinista ja hänen kulkurihahmostaan keskustelevat Filmiryhmässä 25.12. teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Katja Krohn sekä toimittaja Jukka Mikkola.

 • RSO:n Chaplin-konsertissa kolme lyhyt elokuvaa

  11.12.2014 RSO

  RSO:n elokuvakonsertissa 10.1. esitetään kolme Charles Chaplinin lyhyt elokuvaa vuosilta 1917–1918. Konsertin johtaa Frank Strobel.

 • 20.12. Teemalauantai: Chaplinin kulkuri sata vuotta

  10.12.2014 Yle Teema

  Vuonna 2014 on kulunut sata vuotta Charles Chaplinin kulkurihahmon synnystä. Juhlavuoden päätökseksi Teemalauantai esittää maailman kuuluisimpiin kuuluvan hahmon synnystä kertovan uuden ranskalaisdokumentin Kulkurin synty. Lisäksi nähdään kolme restauroitua lyhytelokuvaa Chaplinin uran onnellisimpiin ja parhaisiin kuuluvalta Mutual-kaudelta: Siirtolainen, Hiljainen katu ja Kahlekarkuri valmistuivat vuonna 1917, jolloin kulkurin hahmo oli kehittynyt huippuunsa.

 • Kun elokuva on mykkä, siinä ei ole ääntä? Musiikki on ääntä!

  27.11.2014 Yle Teema

  Säveltäjä Yari kirjoittaa mykkäelokuvien esityshistoriasta.

  Mykkäelokuvat menestyvät 2010-luvulla: The Artist voitti tärkeimmät Oscarit, Blancanieves eli Lumikki keräsi Espanjan tärkeimmät elokuvapalkinnot Goyat. Mutta hetkinen: mykkäelokuvat? Eiväthän ne mykkiä ole! Säveltäjä Yari kirjoittaa mykkäelokuvien esityshistoriasta.

 • Talot jotka heräsivät eloon

  12.11.2014 Kulttuuri

  ”Arkkitehtuurilla on keskeinen osa melkein kaikissa elokuvissa”, kirjoittaa arkkitehti Helmi Kajaste, jonka diplomityö on nimeltään Eloton herää – arkkitehtuuri hahmona elokuvissa. ”Elokuvaohjaajat luovat jopa tietämättään arkkitehtuuria ja tuovat esille arkkitehtuuria koskevia haaveita ja pelkoja.” Diplomityössä vilisee elokuvia, joissa rakennukset tai tilat tuntuvat eläviltä.Filmiryhmä lähti Kajasteen kanssa tutkimaan dvd-hyllyjä. Yle Radio 1 torstaina 20.11. kello 17.20.

 • Lahjapaketti: Charles Chaplin

  29.10.2014 Yle Teema

  Joulupäivän Chaplin-paketissa huumori ja tragedia kietoutuvat yhteen nykien silmäkulmista niin naurua kuin kyyneliäkin. Luvassa on kaksi elokuvaa, Chaplinin poika ja Parrasvalot, sekä tv-ensi-illassa kaksiosainen dokumenttielokuva Charles Chaplinin vuosisata.

Sivut