Hyppää pääsisältöön

krautrock

 • “Olen viettänyt elämäni parhaat vuodet teippirulla kädessä pakkaamassa levyjä“ – Jussi Lehtisalon Ektro Records koluaa marginaalin käymättömiä korpimaita

  24.06.2020 Kulttuuricocktail

  Välillä marginaalisuus ahdistaa.

  Kotimaisen rockin undergroundkentän suurimpiin nimiin kuuluu kokeellinen rockbändi Circle, jonka kotipesä on Ektro Records/Full Contact. Kansainvälisesti tunnetun Circlen lisäksi Ektro julkaisee mitä erikoisinta marginaalista musiikkia. Välillä kuuntelijakunnan vähäisyys kuitenkin ahdistaa yhtiön omistajaa Jussi Lehtisaloa.

 • Avaruusromua: Laajoja, epätodellisia ja liikkuvia äänellisiä tiloja

  05.02.2020 Kulttuuri

  Mistä on kosminen musiikki tehty?

  Luodaan ääniä, jotka eivät muistuta minkään tunnetun akustisen soittimen ääntä. Muokataan noita ääniä monin tavoin, elektronisia keinoja käyttäen. Näin syntyy kosminen musiikki. Tai kuten käsitteen alkukielellä sanotaan: Kosmische Musik. Se syntyi 1960- ja 70-lukujen vaihteen Saksassa, ja se oli nimensä mukaista musiikkia. Sähkö ja avaruus ovat edelleen hedelmällinen yhdistelmä, onpa sitten kyseessä maapallon ulkoinen tai ihmisen sisäinen avaruus. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Maailman paras rockbändi? Opas kulttibändi Circlen maailmaan

  05.05.2017 Kulttuuricocktail

  Circleä aloittelijoille!

  Circleä aloittelijoille! Mika Rättö ja Jussi Lehtisalo opastavat vuonna 1991 perustetun Circle-yhtyeen maailmaan. Avantgardistinen rock-kokoonpano on seikkaillut kokeellisen musiikin käymättömillä korpimailla 26 vuotta, ja albumeita on kertynyt kymmenittäin.

 • Suomen vanhin ja kosmisin kaupunki? Avaruusromua 5.2.2017

  02.02.2017 Musiikki

  Avaruusromua Live: E-Musikgruppe Lux Ohr ja Esa Ruoho.

  Suomen vanhin kaupunki. Maan ensimmäinen pääkaupunki. Siellä oli myös Suomen ensimmäinen yliopisto ja siellä ilmestyi Suomen vanhin sanomalehti. Se on Turku. Turkua on usein pidetty myös Suomen porttina länteen. Mutta onko Turku myös Suomen kosmisin kaupunki? Avaruusromussa musiikkia Turussa järjestetystä Avaruusromua Live -konsertista. Lavalla E-Musikgruppe Lux Ohr ja Esa Ruoho. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Ei yhtään hassumpi vaihtoehto! Avaruusromua 13.3.2016

  10.03.2016 Musiikki

  Krautrockin ja avantgarden maisemissa.

  Meinaatko todellakin viettää koko elämäsi siellä kellarissa? Hans Joachim Irmler jäi pohtimaan asiaa ja oli sitä mieltä, ettei se ollut yhtään hassumpi vaihtoehto. Kellarissa nimittäin oli studio. Hans Joachim Irmler on krautrockin veteraani, legendaarisen Faust-yhtyeen perustajajäsen. Hän sanoo, ettei oikein tiedä kuinka asettuisi aloilleen. Hän haluaa yhä tehdä musiikkia, mutta ei edelleenkään popmusiikkia. Avaruusromussa ollaan muun muassa krautrockin maisemissa. Mukana myös FM Einheit, Robert Schroeder, E-Musikgruppe Lux Ohr, Kolmiotaajuus, Teehuone ja Neel. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miltä Berliini kuulostaa? Avaruusromua 4.10.2015

  02.10.2015 Musiikki

  Avaruusromussa kuunnellaan uutta musiikkia Berliinistä.

  Vaikka Berliini jo pitkään ollut uusien tyylien ja vaihtoehtoisen musiikin kehto, silti elektroninen musiikki elää sielläkin marginaalissa. Millaista musiikkia tekevät tänään krautrockareiden perilliset? Miltä kuulostaa Berliinissä 81 vuotta sitten syntyneen Hans Joachim Roedeliuksen uusi musiikki? Avaruusromussa kuunnellaan uutta musiikkia Berliinistä. Mukana Hanno Leichtmann, Roedelius & Muraglia, Aidan Baker & Idklang sekä Simon James Phillips ystävineen. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Krautrockia kivikautisen ihmisen kielellä – nämä sanoitukset vakuuttivat muusikko-toimittaja Perttu Häkkisen

  03.07.2015 YleX

  YleX Etusivun kesäsarjassa suomalaiset kulttuurihenkilöt esittelevät itselleen tärkeitä sanoituksia. Perttu Häkkisen mukaan suurin osa suomalaisesta rock-lyriikasta on tyhjänpäivästä huttua.

 • Trentemøllerin musiikissa kaikuvat ambient, post punk ja krautrock

  08.10.2014 Yle Uutiset

  Tanskalaisen elektroartistin Trentemøllerin Euroopan kiertue ulottui Suomeenkin saakka. Elektronisen musiikin rajoja venyttänyt multi-instrumentalisti on hyödyntänyt ilmaisussaan niin tietokoneita kuin vaihtoehtorockiakin. Trentemøllerin musiikki taas on inspiroinut tunnettuja elokuvaohjaajia ja muotisuunnittelijoita.

 • Kraftwerk palaa Helsinkiin 3D-showllaan

  13.02.2013 Yle Uutiset

  Elektronisen musiikin legenda Kraftwerk esiintyy jälleen ensi kesänä Helsingissä. Flow-festivaalien katsojat saavat keikan ajaksi päähänsä 3D-lasit.

 • Can-yhtyeen Jaki Liebezeit Suomeen

  05.05.2011 Yle Uutiset

  Legendaarisen krautrock-yhtyeen rumpalina ja perustajajäsenenä tunnettu Liebezeit esiintyy lauantaina Helsingissä. Liebezeit tunnetaan tarkasta, lähes konemaisesta soittotyylistään.

 • Porilainen Circle = "världens bästa rockband"

  05.07.2010 Yle Uutiset

  Porilaisen Circle -yhtyeen Roskilden festivaalikeikka on saanut hurmioituneen vastaanoton. Ruotsin suurimman aamulehti Dagens Nyheterin toimittaja Nils Hansson hehkuttaa yhtyettä puolen aukeaman verran sunnuntain kultuurisivuilla.

 • Mika Rättö: Tihkuluodon kuiskaajat

  08.01.2010 Yle Uutiset

  Kuvitteellisessa Tihkuluodossa asuu kummallinen joukko, päähenkilönä äitinsä nurkissa viruva poika, Hiili Hansson Kekäle. Kirja on kasvutarina pojasta mieheksi ja vätyksestä sankariksi. Mika Rättö on myös kuvittanut teoksen, ja niissä hän esittelee lukijalle ne hahmot, joihin Hiili Hansson öisillä retkillään tutustuu.

 • Aamun kirja 12.5. - Mika Rättö - Tihkuluodon kuiskaajat

  12.05.2009 Yle Uutiset

  Kuvitteellisessa Tihkuluodossa asuu kummallinen joukko, päähenkilönä äitinsä nurkissa viruva poika, Hiili Hansson Kekäle. Kirja on kasvutarina pojasta mieheksi ja vätyksestä sankariksi. Mika Rättö on myös kuvittanut teoksen, ja niissä hän esittelee lukijalle ne hahmot, joihin Hiili Hansson öisillä retkillään tutustuu.

 • Elektrolegenda Kraftwerk saapuu elokuussa Helsinkiin

  23.02.2009 Yle Uutiset

  Elektronisen musiikin saksalainen pioneeriyhtye Kraftwerk konsertoi elokuussa Helsingissä.

 • Kraftwerk esiintyy Helsingissä elokuussa

  23.02.2009 Yle Uutiset

  Elektronisen musiikin pioneeriyhtye Kraftwerk saapuu elokuussa konsertoimaan Suomeen. Kraftwerk esiintyy Helsingin Suvilahdessa Flow Festivalin päälavalla festivaalin aattona, torstaina 13. elokuuta.

 • Tyhjät Patterit: Jää-9

  16.05.2007 Elävä arkisto

  Tyhjät Patterit oli Vammalan punk-ylpeys, joka siirtyi pian futurockin suuntaan. Bändi esittelee ohjelmistoaan kotikaupungin seurantalolla syyskuussa 1981.