Hyppää pääsisältöön

Esa Pakarinen

 • Sota “itkelmiä” ja kulttuuriherroja vastaan – sanataituri Reino Helismaa hauskuutti kansaa ja irvaili eliitille

  04.10.2019 Kulttuuricocktail

  Helismaa kirjoitti tuhansia lauluja ja kymmeniä elokuvia.

  Reino Helismaa (1913–1965) oli tuhansien laulujen ja kymmenien elokuvien mies. Hän lauloi ja näytteli, mutta ennen kaikkea kirjoitti – nopeammin kuin kukaan muu. Helismaa tunsi kaikki 1950-luvun kirkkaimmat tähdet, niin näyttelijät kuin muusikotkin. Siitä todistavat ne yli 160 nimikirjoitusta, jotka hän on kerännyt kitaraansa.

 • Juha Hurme: Typeryyden viholliset

  12.10.2016 Kulttuuricocktail

  Tiede on ihmiskunnan aivot.

  Tiede on jatkuvaa, järjestelmällistä virheiden korjailua ja pyrkimystä yhä täsmällisempään tietoon. Ohjaaja Juha Hurmeen kolumni tieteellisen tiedon puolesta.

 • "Ihminen aina keskiössä" – konkarikuvaajan juttukeikoilta jäi käteen todella vakuuttava henkilögalleria

  01.10.2015 Yle Uutiset

  Ossi Walliuksen valokuvanäyttelyssä on esillä yli sata valokuvaa Remu Aaltosesta Sirpa Kähköseen ja Väinö Linnasta Viktoria Mullovaan.

 • Esa "Puupää" Pakarinen jammaili jazzin tahdissa ja nauroi omille vitseilleen

  25.04.2015 Yle Uutiset

  Pekka Puupään näyttelijällä Esa Pakarisella oli rytmi veressä. Musiikki raikasi jazz-jameissa, kun Pakarinen antoi haitarille kyytiä. Varkauden jazz-piireissä Pakarinen tunnettiin hyvänä haitaristina.

 • Matkalla Marokkoon Rantasalmen sulttaanin perässä

  19.11.2013 Elävä arkisto

  Ohjaaja Eddie Stenbergin kuvausryhmän matka Espanjaan ja Marokkoon 1950-luvun alussa teki suomalaista elokuvatuotantohistoriaa. Matkalla oli tarkoitus kuvata kaksi kokopitkää elokuvaa. Lopulta reissusta jäi käteen vain oheinen, kymmenminuuttinen matkakuvaus Matkalla Marokkoon 1 ja osia myöhemmin valmistuneesta ja kovin parjatusta Rantasalmen sulttaani -elokuvasta.

 • Halauksia ja lentosuukkoja hauskalla Runoviikolla

  02.07.2013 Yle Uutiset

  37. Kajaanin Runoviikko järjestetään 3. - 7.7.2013 ja otsikkotasolla teemaksi on sattumalta noussut hauskuus. Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto arvelee, että ilman ilakointia olisi sodan jälkeinen Suomikin näyttänyt erilaiselta.

 • Vexi Salmi: Laulu eurokriisistä ei voi olla slaavilainen ja hidas

  13.06.2013 Yle Uutiset

  Veteraanisanoittajan nuoruudessa ei vielä kesähittejä tehtailtu.

 • Historian vaaliminen on pienen kunnan valtti

  16.08.2012 Yle Uutiset

  Puu-Juuka tuo tuulahduksen menneiltä ajoilta. Kuntalaisten ylpeys on Juuan vanha keskusta, jossa on noin 50 vanhaa puutaloa. Keskustaa on elvytetty ja vanhaan keskustaan on tullut uutta elämää.

 • Rovaniemen markkinat rantautuu Rääkkylään

  27.10.2011 Yle Uutiset

  Rovaniemen markkinoilla -rillumareikiertue aloittaa taipaleensa Rääkkylästä. Esa Pakarisen ja Reino Helismaan hengessä syntynyt musikaali saa torstaina ensi-iltansa Rääkkylän auditoriossa.

 • Kihaus tuo kattauksen nuoren polven folkia

  08.07.2011 Yle Uutiset

  Perjantaina alkava kansanmusiikkifestivaali Kihaus Folk luottaa Esa Pakariseen ja nuoren polven folkiin. Lauantain Pakafolk-konsertissa kuullaan nykymuusikoiden tulkintoja sata vuotta sitten syntyneen kuplettimestarin lauluista. Perjantaina nousee lavalle kirjava joukko tämän päivän kansanmusiikoita.

 • Rillumarein mestarille museo Rääkkylään

  07.07.2011 Yle Uutiset

  Rääkkylä on saanut Esa Pakarinen -museon. Pakarisen syntymän satavuotisjuhlaan liittyvä materiaali saapui alun perin Rääkkylään kiertonäyttelynä.

 • Esa Pakarisella on suuri merkitys Varkaudelle

  01.07.2011 Yle Uutiset

  Esa Pakarisen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Pekasta Esaan –juhlatapahtuma huipentuu viikonloppuna Varkaudessa. Tapahtumajärjestäjä Juse Venäläisen mielestä nykypäivä kaipaa Esa Pakarisen kaltaisia komiikan tekijöitä.

 • Esa Pakariselle suunnitellaan muistomerkkiä Varkauteen

  17.05.2011 Yle Uutiset

  Edesmenneelle näyttelijä-muusikko Esa Pakariselle suunnitellaan muistomerkkiä Varkauteen. Kaupunginjohtaja Hannu Tsuparin mukaan vielä on kuitenkin auki kuka teoksen tekee ja millainen siitä tulee.

 • Esa Pakariselle muistomerkki Varkauteen?

  17.05.2011 Yle Uutiset

  Edesmenneelle näyttelijä-muusikko Esa Pakariselle suunnitellaan muistomerkkiä Varkauteen. Kaupunginjohtaja Hannu Tsuparin mukaan vielä on kuitenkin auki kuka teoksen tekee ja millainen siitä tulee.

 • Esa Pakarinen: Joensuun Elli

  17.02.2011 Elävä arkisto

  Rakastetun Joensuun Ellin levytti ensimmäisenä kappaleen säveltäjä Jorma Ikävalko. Romanttinen kupletti on tullut tunnetuksi myös Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen versioina.

 • Esa Pakarinen: Poranek-valssi

  14.02.2011 Elävä arkisto

  Esa Pakarinen haaveili harmonikkataiteilijan urasta, mutta koulutuksen puute esti tien taidemuusikoksi. Itseoppineesta haitaristista kehittyi kuitenkin taitava soittaja, kuten leike vuodelta 1967 todistaa.

 • Matti Muhonen Esa Pakarisen roolihahmoissa

  11.02.2011 Yle Uutiset

  Taiteilija Esa Pakarisen syntymästä tuli 9. helmikuuta kuluneeksi sata vuotta. 100-vuotisjuhlan kunniaksi Suomea lähtee kiertämään Rillumarei revyy. Esa Pakarisen roolihahmoja revyyssä esittää savonlinnalainen taiteilija Matti Muhonen.

 • Pakarisen savolaisuus oli pelkkä rooli

  09.02.2011 Yle Uutiset

  Suomalaisen rillumarein mestarin, Esa Pakarisen syntymästä on kulunut tänään tasan sata vuotta. Itäsuomalaisille Pakarisella on aina ollut aivan erityinen merkityksensä. Rääkkylässä syntynyt ja Varkaudessa pääosan elämästään asunutta taiteilijaa pidetään jopa savolaisuuden sanansaattajana. Mutta kuinka aitoa savolaisuus oli?

 • Pakarinen nousisi suosioon nykyäänkin

  09.02.2011 Yle Uutiset

  Jos Esa Pakarisen pitäisi luoda uransa uudelleen tänä päivänä, hän olisi yhä suosittu. Näin uskoo perinteentutkimuksen professori Seppo Knuuttila, jolla on Pakarisen tuotantoon elämänmittainen suhde.

 • Koululaiset muistivat oman kylän poikaa

  09.02.2011 Yle Uutiset

  Rääkkylän koululaiset kokoontuivat keskiviikkoaamuna päivänavaukseen taiteilija Esa Pakarisen muistomerkille. Tilaisuudessa muisteltiin 9.2. 1911 Rääkkylän Hernevaarassa syntynyttä monipuolista viihdyttäjää.

Sivut