Yhtye oli nimeltään Nemesis.
Se oli naputeltu mekaanisella kirjoituskoneella kanarialinnunkeltaiselle paperille. Kirjeen mukana oli c-kasetti. Oli vuosi 1993. Kirje esitteli kasetilla esiintyvän yhtyeen. Siinä kuvailtiin, kuinka yhtyeen toisen jäsenen taustana oli muutaman vuoden pituinen ura basistina sekopsykedeliaprogeyhtyeessä ja toisen taustana pitkäaikainen vanhojen radioiden tuhoaminen erilaisia virhekytkentöjä käyttäen, kummallisten avaruusäänien aikaansaamiseksi. Yhtye oli nimeltään Nemesis. Toimittajana Jukka Mikkola.
Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.
Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.
Laurie Anderson teki omituisen laulun.
1980-luvun alussa New Yorkin downtownissa elettiin jännittäviä aikoja. Performanssitaide ja monenlaiset poikkitaiteelliset kokeilut olivat alkaneet kerätä yhä suurempia yleisöjä, ja saada myös taiteellista tunnustusta. Eräs nuorista poikkitaiteilijoista oli Laurie Anderson. 1980-luvun alussa hän teki erään omituisen laulun, joka elää edelleen, hieman muotoaan muuttaneena. Toimittajana Jukka Mikkola.
Kuka minä olen? Mikä on elämän tarkoitus?
Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö ei tarjoa ainoastaan yhtä tunnin mittaista esitystä, vaan kaksi! Puolituntisia on luvassa useampikin. Pyhäinpäivän yönä Avaruusromun erikoislähetys tarjoaa yhtäjaksoisen viisituntisen matkan rauhallisen musiikin ja mietiskelevien ajatusten seurassa. Kuka minä olen? Mitä minun pitäisi tehdä elämässä? Mikä on elämän tarkoitus? Pitkässä ja hiljaisessa yössä ei ole kiire. Toimittajana Jukka Mikkola.
Koneoppiminen, tekoäly, IoT, lisätty todellisuus.
Koneoppiminen. Tekoäly. Kasvo- ja äänitunnistus. Puettava ja ihonalainen teknologia. Ääniohjaus. Esineiden Internet. Lisätty todellisuus. Virtuaalitodellisuus. Sekoitettu todellisuus. Geeniteknologia. Kehoa uusintava lääketiede. Robotiikka. Muutokset työnkuvassa. Ilmastonmuutos. Älykodit. Tätä on luvassa. Jo tänä vuonna, vuonna 2018. Avaruusromussa nykyhetken musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.
Vuonna 1987 Kokkolassa päätettin tehdä uutta musiikkia.
On vuosi 1987. Tammikuun ensimmäinen päivä. Juuri päättyneen vuoden suurimpia hittejä olivat olleet Europen Final Countdown, Samantha Foxin Touch Me ja Jean-Pierre Kuselan Naurava kulkuri. Kokkolassa päätetään tehdä hieman toisenlaista musiikkia. Avaruusromussa kuunnellaan Nemesistä 30 vuoden takaa. Tarjolla myös 20-vuotiaan Sigman, Lakeuz-kaksikon ja Virta-yhtyeen uutta musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.
Lavalla Juha-Matti Rautiainen Soundscapes ja Ashen Simian.
Turkuun perustettiin 1700-luvun lopulla Suomen vanhin yhdistys. Se liittyy musiikkiin. Se on yhä toimiva Turun Soitannollinen Seura. Se keksi perustaa Ruisrock-festivaalin vuonna 1970. Sitä kautta Suomeen saatiin paljon ennenkuulumatonta musiikkia. Turussa oli myös Suomen ensimmäinen kaupunkipuisto, Kupittaan puisto, jossa järjestettiin ensimmäinen Koneisto-festivaali vuonna 2000. Myös sitä kautta Suomeen saatiin paljon ennenkuulumatonta, kokeellista ja elektronista musiikkia. Turussa järjestetyssä Avaruusromua Live -konsertissa lavalla Juha-Matti Rautiainen Soundscapes ja Ashen Simian. Toimittajana Jukka Mikkola.
Suomalaisten äänien seurassa, paljon uutta ja yllättävää.
”Minua kiinnostavat äänet ja niiden muokkaaminen, äänenvärit ja (dis)harmoniat”. Näin kirjoittaa eräs suomalainen musiikintekijä. Samalla hän tulee kiteyttäneeksi aika monen musiikintekijän ajatuksen siitä, mikä musiikissa on kiinnostavaa, mikä tekee siitä kiinnostavaa. Tai oikeammin: mikä tekee musiikin tekemisestä kiinnostavaa? Avaruusromussa ollaan suomalaisten äänien seurassa. Paljon uutta ja yllättävää musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.
Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö on viiden tunnin matka.
”Uskon, että ihmisluonto on mutkikkaampi asia kuin yleensä oletetaan”, kirjoittaa antropologi Richard Leakey. Hän sanoo, että maapallolla elävän noin kahden miljoonan lajin joukossa ihminen on ainoa, jonka tiedetään kantavan huolta perimmäisestä kysymyksestä. Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö tarjoaa Pyhäinpäivän yönä harvinaisen tapahtuman: yhtäjaksoisen viisituntisen matkan Avaruusromusta tutun rauhallisen musiikin ja pohdiskelevien ajatusten seurassa. Ohjelman erikoisuutena kuullaan Esa Kotilaisen julkaisematon elektroninen sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.
Musiikkia Karelian Skies 2016 -tapahtumasta.
”Yhdessä musiikkia tekevät ihmiset ovat tottuneet kuuntelemaan kanssasoittajiaan ja vastaamaan heille”, sanoo amerikkalainen musiikintekijä Jim Combs. ”Se on kuin keskustelua”. Combs oli mukana Karelian Skies 2016 -tapahtumassa, joka järjestettiin Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa jo kolmatta kertaa. Vanhoille laulumaille kokoontui seitsenhenkinen muusikkoryhmä, joka työskenteli yhdessä viikon verran ja esitti lopuksi konsertissa yhteistyönsä tuloksia. Avaruusromussa kuunnellaan ainutkertaista musiikkia konsertista. Toimittajana Jukka Mikkola.
Avaruusromun loppukesän toiveuusinnat tarjoavat vaihtelua.
Avaruusromun loppukesän toiveuusinnat tarjoavat monia musiikillisia maailmoja. Elo- ja syyskuun ohjelmista hahmottuu useita teemoja: arkkitehtuuria, tähtitiedettä, runoutta, kuvataidetta, kirjallisuutta, elokuvaa ja filosofiaa. Aiheina muiden muassa Gaudi, Kopernikus, El Greco, Raamattu, kasvien salatut äänet, hiljaisuuden filosofia, elokuvamusiikki ja ihmeellinen soitin nimeltä Mellotron. Toimittajana Jukka Mikkola.
Motivaatiota, inspiraatiota ja suhdetta todellisuuteen.
”Koska se on siellä”. Näin vastasi englantilainen vuorikiipeilijä George Mallory, kun häneltä kysyttiin, miksi hän halusi kiivetä Mount Everestin huipulle. George Mallory halusi 1920-luvulla valloittaa Mount Everestin vain siksi, että haaste oli olemassa. Koska se vuori oli siellä. Hänellä oli motivaatio. Onko musiikki paikka, jossa kaikki on mahdollista? Avaruusromussa motivaatiota, inspiraatiota ja suhdetta todelliseen maailmaan. Mukana Haraamo, Koho/Numminen, Janne Nummela ja Nemesistä vuodelta 1990! Toimittajana Jukka Mikkola.
Suomalaista ja ruotsalaista, ambientia ja äänimaisemaa.
Päivän pituus on viisi ja puoli tuntia. Yön pituus on 18 ja puoli tuntia. Olemme Suomessa, Seinäjoella, joulukuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2015. Elämme vuoden lähes pimeintä aikaa. Eteläisen Pohjanmaan lakeuksille on kokoontunut outo ryhmä muusikoita. He kaikki tekevät kokeellista tai elektronista musiikkia. Pimeyden keskellä soi vahvoja ääniä. Tarjolla on suomalaista ja ruotsalaista ambientia ja äänimaisemaa, kokeellista ja elektronista musiikkia. Musiikkia Avaruusromua Live -konsertista, jossa esiintyivät Juha-Matti Rautiainen Soundscapes ja Nemesis Suomesta, sekä Den Arkaiska Rösten ja Johan Zetterquist Ruotsista. Toimittajana Jukka Mikkola.
Avaruusromun 25-vuotisjuhlavuosi on innostanut tekijöitä.
Avaruusromun 25-vuotisjuhlavuosi on innostanut muutamia musiikin tekijöitä, jotka ovat tehneet uutta musiikkia Avaruusromun kunniaksi. Muutenkin kotimaista musiikkia on tarjolla runsaasti: hienoa, ainutkertaista ja persoonallista musiikkia. Ohjelmassa ovat mukana Jasse Kesti, Nemesis, Ashen Simian, Jamy Stankirk, Janne Lappalainen & Matti Ahopelto, Snackdel, Utu Lautturi sekä Hannu Salama & Hepa Halme.
Legendaarinen radio-ohjelma Avaruusromua täyttää 25 vuotta.
Mitä mieltä on tarjota kuuntelijoille musiikkia, joka ei ole tavanomaista? Avaruusromua on jo neljännesvuosisadan ajan tarjonnut musiikkia, joka rytmiltään, kestoltaan ja tunnelmaltaan on poikennut hyvinkin paljon siitä musiikista, jota radiosta yleensä kuullaan. Avaruusromua kuljettaa ajatuksia, luo tunnelmia ja herättää muistikuvia.
Toimittajana Jukka Mikkola.
”Yhdellä tasolla taide tietysti heijastaa aikakauttaan ja sen problematiikkaa”, sanoi säveltäjä ja musiikkikirjoittaja Erkki Salmenhaara vuonna 1983. Vuoden viimeinen Avaruusromua tarjoaa subjektiivisen ja impressionistisen valikoiman vuoden 2014 suomalaista musiikkia. Kyseessä ei ole aukoton ja kattava katsaus, vaan käsinpoimittu otanta kinnostavaa, innovativista ja uhkarohkeaakin musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.
Airsoft-taistelupelissä jäljitellään oikeaa sotaa, mutta harrastajien mukaan sillä ei silti ole mitään tekemistä tosimaailman sodankäynnin kanssa: "Siisteintä on, ettei pelin lopussa kukaan ole kuollut."