Hyppää pääsisältöön

Olli Kortekangas

 • Säveltäjä Olli Kortekangas hurahti oopperaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  16.05.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 16. toukokuuta!

  Olli Kortekankaan surrealistinen esikoisooppera Short Story vuonna 1980 oli nuoren vihaisen Korvat auki –säveltäjän vastaveto Suomen viralliselle Karvalakki-oopperakulttuurille. Short Storyn jälkeen Kortekangas on säveltänyt lukuisia oopperoita. Hän kutsuu oopperaa fantastiseksi taidemuodoksi ja nauttii oopperoista myös vapaa-ajallaan.

 • Tampereen Oopperan suurtuotanto Veljeni vartija suorana Yle Areenasta

  19.02.2018 Ohjelmat

  Tampereen Oopperan Veljeni vartija Yle Areena 21.2.2018

  Tampereen Oopperan Veljeni vartija Yle Areena 21.2.2018

 • "Jokainen ajatteli tekevänsä oikein" – Suomen sisällissodasta kertovan uutuusoopperan tekijät pilkkoivat aiheen palasiksi ja löysivät ihmisen

  16.02.2018 Yle Uutiset

  Olli Kortekankaan säveltämä Veljeni vartija -ooppera saa ensi-iltansa Tampere-talossa perjantaina.

 • Säveltäjä Olli Kortekangas sai rohkaisua säveltämisen ensi askelissa itse maestro Rautavaaralta

  06.02.2018 Elämä

  Ihmisääni inspiroi oopperasäveltäjää säveltämään uutta

  Säveltäjä Olli Kortekangasta kiehtoo tekstin, kielen ja ihmisäänen yhdistelmä. Rakkaudesta tähän yhdistelmään on syntynyt niin oopperoita kuin kuoro- ja sooloteoksia. Tuoreimpana sävellyksenä valmistuu helmikuussa kanta-esityksensä Tampereella saava Veljeni vartija – ooppera

 • Nuorisokuoro Candomino ylsi nopeasti musiikilliseksi tavaramerkiksi

  13.02.2017 Elävä arkisto

  Kiitetty espoolaiskuoro perustettiin vuonna 1967

  Kun espoolainen kanttori Tauno Satomaa vuonna 1967 perusti nuorisokuoro Candominon, onnistui hän valamaan kuorolaisiinsa poikkeuksellisen vahvan motivaation. Herkällä korvalla kasvatettu kuoro nousi kansainväliseen maineeseen 1980-luvulla. Puoli vuosisataa perustamisensa jälkeen Candomino on yksi arvostetuimmista kuoroistamme.

 • Minnesotan live-Kullervo on kiihkeä ja ajankohtainen

  31.01.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Osmo Vänskän ja Minnesotan orkesterin uusi tuplalevy sisältää Sibeliuksen Kullervon, mutta voi sentään: Levyn julkaisu myöhästyi Sibelius-juhlavuodesta ja levy tehtiin ennen Suomi 100 -juhlavuotta. Oikeasti levy juhlistaakin suomalaisen Pohjois-Amerikan siirtolaisuuden 150-vuotismuistoa, mitä juhlittiin viime vuonna. Siihen liittyy levyn toinen teos, Olli Kortekankaalta tilattu juhlakantaatti Migrations. Olipa juhlavuosi mikä hyvänsä, siirtolaisuusteeman takia levy on nyt ajankohtaisempi kuin kukaan olisi toivonut, ja sisältää niin komeaa suomalaista musiikkia, että sitä sai viedä jopa Yhdysvaltoihin ainakin viime vuonna.

 • Kun gamba kohtaa urut

  15.11.2016 Klassinen

  Levyarvostelu

  Gambisti Varpu Haavisto on tuttu näky vaativissa continuo-tehtävissä, mutta soololevyn hän on saanut aikaiseksi vasta nyt, yhdessä urkuri Kari Vuolan kanssa. Levyn ohjelmisto koostuu uudesta gambamusiikista, jota Haavisto on tilannut sekä soolona että urkujen kanssa esitettäväksi.

 • "Näkemyksellisyys oli hänen oppinsa" – Kollegat muistelevat Einojuhani Rautavaaraa

  28.07.2016 Yle Uutiset

  Säveltäjät Olli Kortekangas ja Kalevi Aho sekä oopperaulaja Jorma Hynninen muistavat Einojuhani Rautavaaran suurena visionistina.

 • Nuoret musiikkiradikaalit aukaisivat korvia hiljaisuuden äänillä ja töminällä

  14.03.2016 Elävä arkisto

  Nykymusiikin kauhukakaran John Cagen äänten jäljillä

  Äänetön soitinkvartetti, ruuveilla preparoitu piano ja puhelinluetteloiden tömistely kuuluivat asiaan, kun kulttuuriohjelma Levottomat palat esitteli John Cagen estetiikkaa vuonna 1983. Nykymusiikin kauhukakaran jalanjäljillä olivat Esa-Pekka Salonen, Jukka Tiensuu, Kari Kriikku, Olli Kortekangas, Tuija Hakkila ja muut nuoret lupaukset.

 • Tyttären itsemurha oopperan aiheena – isä laulaa roolin

  28.10.2015 Yle Uutiset

  Sairaus ja kuolema on karkoitettu laitoksiin, pois elämästä, toteaa baritoni Sauli Tiilikainen. Laulaja antoi oopperan aiheeksi päiväkirjansa, jossa hän käy läpi tuntemuksiaan tyttärensä itsemurhasta.

 • Urkujen pauhu kiehtoo Kortekangasta

  09.09.2015 Klassinen

  Levyarvostelu

  Taajaan levyttävä urkutohtori Jan Lehtola on tällä kertaa tarttunut Olli Kortekankaan urkutuotantoon. Mikäs on tarttuessa, koska Kortekankaan urkutuotanto on viime vuosina karttunut kiihtyvää tahtia, ja tarjolla on yllättävänkin muhevasti pauhaavaa satsia.

 • Tampereen Oopperalle suurtuotanto – Sisällissodasta kertovan teoksen ensi-ilta tasan sata vuotta sodan päätyttyä

  15.04.2015 Yle Uutiset

  Veljeni vartija -niminen tilausteos kuvaa vuoden 1918 sisällissodan tapahtumia. Tampereen Oopperan merkittävin tuotanto saa kantaesityksensä tasan sata vuotta sodan päättymisen jälkeen helmikuussa 2018.

 • Isän tyttö -ooppera

  09.06.2014 Yle Teema

  Isän tyttö kertoo tavallisten suomalaisten tarinan viime vuosisadan muutoksissa. Oopperan on säveltänyt Olli Kortekangas, libreton Kortekangas on kirjoittanut yhdessä Michael Baranin kanssa.

 • Lasten sävellykset valtaavat Musiikkitalon

  07.11.2011 Yle Uutiset

  Pääkaupunkiseudun lapset pääsevät luomaan musiikkia ammattisäveltäjien ja -muusikoiden kanssa. Kuule minä sävellän! -hankkeen satoa esitetään Musiikkitalossa tämän viikon torstaina.

 • Takaisin kissakahvilaan

  27.10.2011 Klassinen

  Yle striimasi Sibelius-Akatemian Yhden yön juttu.

  Yle striimasi Sibelius-Akatemian ooppera- ja laulukoulutuksen oopperaproduktion Yhden yön juttu lauantai-iltana 22. lokakuuta 2011 Musiikkitalon Sonore-salissa. Olli Kortekankaan säveltämä, Michael Branin kirjoittama ja ohjaama ooppera on katsottavissa Yle Areenassa kuukauden päivät. Rooleissa laulavat Sibelius-Akatemian ooppera- ja laulukoulutuksen opiskelijat ja orkesteria johtaa Markus Lehtinen.

 • Jukka Linkolalle ja Kari Kriikulle taiteilijaprofessorin apuraha

  11.08.2011 Yle Uutiset

  Valtion säveltaidetoimikunta on jakanut vuoden 2012 alusta alkavat taiteilija-apurahat. Hakemuksia saapui 261 ja apurahoja myönnettiin 47 taiteilijalle.

 • Säveltäjä Olli Kortekangas

  05.08.2011 Klassinen

  Olli Kortekankaalle on koittanut sadonkorjuun aika.

  Säveltäjä Olli Kortekankaalle on koittanut sadonkorjuun aika. Muutaman kuukauden sisällä saavat kantaesityksensä pianokonsertto, oratorio, kantaatti ja uusi ooppera.

 • Yhden yön juttu

  05.08.2011 Klassinen

  Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen ensimmäinen voimannäyte Musiikkitalon Sonore-salissa on säveltäjä Olli Kortekankaalta tilattu uusi ooppera Yhden yön juttu.

 • Ralf Sundberg on Kristiinankaupungin unikeko

  27.07.2011 Yle Uutiset

  Kristiinankaupungin unikeoksi on valittu Ralf Sundberg. Hänet heitettiin veteen keskiviikkona aamulla kello seitsemältä. Kristiinankaupungissa valittiin nyt unikeko toista kertaa. Tapahtuma on osa kaupungin Cittaslow-viikkoa.

 • Unikeon kylvyn sai säveltäjä Olli Kortekangas

  27.07.2011 Yle Uutiset

  Vuoden 2011 Valtakunnan viralliseksi Unikeoksi on valittu säveltäjä Olli Kortekangas. Vanhan perinteen mukaisesti juhlakalu kylvetettiin heittämällä hänet mereen Unikeonpäivänä aamuseitsemältä Naantalin vierassatamassa.

Sivut