Hyppää pääsisältöön

Wienin valtionooppera

 • Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  14.02.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

  Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.

 • Köyhän rotan onnellista elämää Wienissä – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Opintomatkat Wieniin 1950-1960-luvuilla.

  Rahat riittivät pianotunteihin ja konserttien seisomapaikoille, ei juuri muuhun. Ystävykset Meri Louhos ja Liisa Pohjola huvittelivat jakamalla oluttuopin ja katselemalla Mariahilfestrassen näyteikkunoita. Silti opiskelijaelämä kesäisessä Wienissä oli niin ihanaa, että sinne oli päästävä uudestaan. Meri kertoo opinnoistaan Wienissä 1950-1960 -lukujen vaihteessa.

 • Muutama aikalaismuisto Gustav Mahlerista

  01.11.2018 RSO

  Alfred Roller ja Otto Klemperer muistelevat Mahleria.

  Kuvataiteilija Alfred Roller ja kapellimestari Otto Klemperer muistelevat Gustav Mahleria Outi Paanasen artikkelissa.

 • Oopperailta Wienissä: Puccinin Tosca

  03.06.2016 Klassinen

  Tosca huippuesityksenä Wienin valtionoopperasta

  Angela Gheorghiu, Jonas Kaufmann ja Bryn Terfel tähdittävät yhden maailman suosituimman oopperan esitystä. Kuuntele Yle Radio 1 la 4.6. klo 19.03.

 • Oopperailta Wienissä: Maailman tunnetuin rakkaustarina

  09.03.2016 Klassinen

  Gounod'n Romeo ja Julia oopperaillassa

  Charles Gounod'n ooppera Romeo ja Julia kertoo maailman tunnetuimman rakkaustarinan rehellisen kauniilla ja suurten tunteiden musiikilla. Ooppera kuullaan Wienin valtionoopperan esityksenä Yle Radio 1:ssä lauantaina. Oopperasta ja esityksestä keskustelevat tuolloin toimittaja Risto Nordell sekä oopperalaulajat Anssi Hirvonen ja Eeva-Liisa Saarinen. Kuuntele Yle Radio 1 la 12.3. klo 19.03.

 • Verdin Macbeth on verta ja valtataisteluja

  20.01.2016 Klassinen

  Lue teoksen synnystä ja näytelmän tapahtumista.

  Macbeth on Giuseppe Verdin ensimmäinen William Shakespearen draamaan perustuva ooppera. Dramaattisen ja väkevän musiikkinsa lisäksi se pohtii vallanhimon ja syyllisyyden teemoja. Tänä vuonna juhlitaan 400 vuoden kulumista William Shakespearen kuolemasta.

 • Sopraano Soile Isokoski uuden edessä

  13.12.2014 Klassinen

  Viime kesänä maailmankuulu sopraanomme Soile Isokoski pudotti uutispommin: jätän oopperalavat ja siirryn laulunopettajaksi Ouluun! Mitä ihmettä? Isokoskihan oli uransa huipulla, ääni kunnossa ja isot oopperatalot kilpailivat hänestä! Laulajatar oli tullut elämässään käännekohtaan. Soile Isokoski kertoo syistä, jotka saivat hänet tekemään ratkaisunsa.

 • Wienin valtionooppera kriisissä

  16.09.2014 Yle Uutiset

  Jo toinen kapellimestari on ilmoittanut jättävänsä talon.

 • Kapellimestari Lorin Maazel on kuollut

  14.07.2014 Yle Uutiset

  Kapellimestari, viulisti ja säveltäjä menehtyi kotonaan Virginiassa 84-vuotiaana. Maazel ehti vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana esiintyä kaikkien maailman merkittävimpien orkestereiden kanssa.

 • Katkeransuloinen Ruusuritari ennakoi vanhan Euroopan katoamista

  13.06.2014 Klassinen

  Strauss-juhla jatkuu Wienin valtionoopperassa viime lokakuussa äänitetyllä Ruusuritarin esityksellä. Esitystä tähdittävät mm. sopraano Renée Fleming Marsalkattarena ja mezzosopraano Sophie Koch Octavianina. Studiossa Outi Paanasen vieraana ovat sopraano Soile Isokoski ja baritoni Hannu Niemelä. Kuuntele.

 • Harharetki muistojen Wieniin à La Bohème

  16.04.2014 Klassinen

  Toimittaja Paula Nurmentaus lähti Wieniin vierailulle ja totesi, ettei kaupungissa ole muuttunut mikään. Lämpimässä Wienissä hän törmäsi moniin suomalaisartisteihin ja nautti basso Mika Kareksen esiintymisestä Don Giovannin Masettona ja Komtuurina. Kapellimestari Mikko Franck taas johti Puccinin La Bohèmen, jossa lavastus oli sama kuin 20 vuotta sitten.

 • Italialainen kapellimestari Claudio Abbado on kuollut

  20.01.2014 Yle Uutiset

  Claudio Abbado johti uransa aikana muun muassa Berliinin filharmonikoita ja Lontoon sinfoniaorkesteria. Hän toimi myös sekä milanolaisen La Scalan että Wienin valtionoopperan musiikillisena johtajana.

 • Michael Güttler Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestariksi

  25.04.2013 Yle Uutiset

  Suomen Kansallisoopperan uusi ylikapellimestari on saksalainen Michael Güttler. Dresdenistä syntyisin oleva Güttler on vuodesta 2002 ollut Mariinski-teatterin vieraileva kapellimestari, lisäksi hän on vieraillut useissa suurissa oopperataloissa kuten Pariisin oopperassa, Wienin valtionoopperassa ja Bolšoi-teatterissa.

 • Michael Güttleristä tulossa Kansallisoopperan uusi ylikapellimestari

  04.04.2013 Yle Uutiset

  Saksalainen Güttler on viime vuodet työskennellyt Mariinski-teatterissa.

 • Salonen perui tärkeän ensiesiintymisen Wienissä

  15.10.2010 Yle Uutiset

  Kapellimestari Esa-Pekka Salonen on perunut ensiesiintymisensä Wienin filharmonikkojen kausikonsertissa. Salosen olisi pitänyt lauantaina ja sunnuntaina johtaa ensimmäistä kertaa orkesterin Abonnement-sarjan konsertit, joiden kapellimestareiksi pääsevät vain aniharvat. Peruuntumisen syyksi orkesteri ilmoittaa ”odottamattomat tapahtumat”.

 • Maailmankuulu maestro Ozawa esiintyi sairauden jälkeen

  05.09.2010 Yle Uutiset

  Euroopassakin pitkän uran tehnyt japanilainen kapellimestari Seiji Ozawa on esiintynyt ensi kertaa sairastumisensa jälkeen. Ozawa kertoi tämän vuoden tammikuussa sairastuneensa kurkkusyöpään. Kapellimestari esiintyi Matsumoton kaupungin musiikkifestivaaleilla kotimaassaan.

 • Saarenmaan oopperapäivät suomalaisten suosiossa

  27.07.2010 Yle Uutiset

  Yhä useamman suomalaisen oopperanystävän kesäohjelmaan kuuluu myös Saarenmaan oopperajuhla. Sen yleisöstä puolet on suomalaisia. Tänä kesänä Saarenmaan oopperapäivien vetonaula oli Moskovan akateeminen musiikkiteatteri oopperaesityksineen.

 • Soile Isokoski laulaa Wienin valtionoopperan syntymäpäivillä

  25.05.2009 Yle Uutiset

  Sopraano Soile Isokoski esiintyy maanantai-iltana Wienin valtionoopperassa, kun oopperatalo juhlii 140. syntymäpäiväänä. Ooppera on sama kuin tasan 140 vuotta sitten. Tällä kertaa siitä kuitenkin pääsevät nauttimaan muutkin kuin salissa istuvat, sillä juhlavuoden kunniaksi oopperoita aletaan välittää säännöllisesti ulkosalle.

 • Oopperalaulaja Anna Netrebkolle arvonimi Venäjältä

  28.02.2008 Yle Uutiset

  Venäläissyntyinen oopperalaulaja Anna Netrebko on saanut Venäjän kansantaiteilijan arvonimen. Presidentti Vladimir Putin luovutti arvonimeen liittyvän diplomin Netrebkolle keskiviikkoiltana Pietarin Marinski-teatterin 225-vuotisjuhlassa.

 • Oopperan tummaääninen tulkki Martti Talvela

  16.04.2007 Elävä arkisto

  Martti Talvela oli kansainvälisesti tunnettu oopperalaulaja.

  Martti Talvela oli yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia oopperalaulajia. Vuonna 1970 valmistuneessa ohjelmassa seurataan Talvelan arkipäivää ja kulissien takaista elämämää Saksassa, Itävallassa, Italiassa ja Suomessa.