Hyppää pääsisältöön

Turun palo

 • Miksi Matti Pohto sai kirveen ohimoonsa – ja 6 muuta kysymystä unohdetusta kirjasankarista

  21.09.2017 Kulttuuricocktail

  7 avainkysymystä kirjallisuuden pelastajasta, Matti Pohdosta

  Matti Pohto syntyi 200 vuotta sitten. Hän oli todellinen outolintu sen ajan Suomessa. Pohto kiersi maata ja keräsi kirjoja. Yhdessä kirjastonhoitaja Fredrik Wilhelm Pippingin kanssa hän pelasti vanhimman suomalaisen kirjallisuuden. Tässä artikkelissa vastataan seitsemään avainkysymykseen Kirja-Matista.

 • Onko kirja kertakäyttö- vai kestokulutustuote?

  14.09.2017 Kulttuuri

  Kirjan lyhyt elinkaari huolestuttaa

  Moni kaltaiseni lukutoukka huomaa tilan loppuvan kirjahyllyissään. Viimeistään muuttolaatikoita raahatessa sadattelee vuosikymmenten aikana kertynyttä pölyistä ja painavaa kirjakokoelmaa. Jos päättää luopua rakkaista kirjoistaan, törmää toiseen pulmaan: kukaan ei halua ottaa kirjoja vastaan, tai ei ainakaan maksaa niistä. Kuinka jokin niin tärkeä ja arvostettu voi muuttua niin turhaksi ja arvottomaksi?

 • Turun suurpalo vuonna 1827 mullisti Suomen – kirjailija Mike Pohjola epäilee tsaarin juonineen taustalla

  05.09.2017 Kulttuuricocktail

  Turku paloi vuonna 1827.

  Suomen suurin kaupunki Turku paloi melkein kokonaan vuonna 1827. Palo käänsi koko Suomen suunnan. Kirjoittaessaan palosta kertovaa romaaniaan Mike Pohjola luki aiheesta kaiken mahdollisen. Varmaa tietoa on niin vähän, että kirjailija arvelee tutkijoiden karttelevan aihetta.

 • Matti Pohdossa kiteytyvät suomalaisuuden parhaat puolet

  05.09.2017 Kulttuuricocktail

  Kirjoja kerännyt kulkuri Matti Pohto pitää tuntea!

  On ihme, jos tiedät, kuka on Matti Pohto. Häntä ei tunne juuri kukaan, vaikka kaikkien pitäisi. Minulle tämä kirjoja kerännyt maankiertäjä on parasta Suomessa.

 • Juha Hurme: Kirja-Matti

  10.03.2017 Kulttuuricocktail

  Matti Pohto pelasti suomalaisen kulttuurin.

  Turku paloi vuonna 1827 ja liekit nielivät yliopiston kirjaston kirjaluetteloineen. Sitten tuli kirjastonhoitaja Pipping, kirkkoherra Hällfors ja lopulta Matti Pohto - suomalaisen kirjallisuuden pelastaja. Juha Hurmeen Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumni uudelleenjulkaistuna.

 • Kirja-Matti on Suomen Robin Hood

  06.05.2014 Kulttuuricocktail

  Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri

  Matti Pohto on suomalaisen kulttuurin suuri tuntematon. Köyhä kulkuri, jonka kirjakokoelma korvasi Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneen kansalliskokoelman. Kirjailija Juha Hurmeen mielestä Pohdon tarina on suuri suomalainen kertomus ja mies ansaitsisi oman liputuspäivän. Sisäministeri Päivi Räsänen lupaa harkita asiaa huolellisesti, mutta muistuttaa, että liputuspäiviä ei myönnetä kevyin perustein.

 • Kirja-Matti ansaitsee liputuspäivän

  29.04.2014 Kulttuuri

  Eräs suomalaisen kulttuurin suurimmista sankareista on jäänyt tuntemattomaksi. Matti Pohto -nimisen köyhän kulkurin ansiosta suomenkielinen kirjallisuus saatiin pelastettua Turun palon jälkeen 1800-luvulla. Jotta suomalaiset oppisivat tuntemaan miehen paremmin, kirjailija Juha Hurme, Kansalliskirjasto, Suomen kirjastoseura ja Ylen kulttuuriohjelmat Kultakuume ja Strada ovat jättäneet sisäministeri Päivi Räsäselle ehdotuksen uudesta liputuspäivästä.