Hyppää pääsisältöön

Dmitri Šostakovitš

 • Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren, Korvaton Hoichi? – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  19.01.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 19. tammikuuta.

  Tammikuun 19. päivänä syntynyt säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944-2008) oli 26-vuotias filosofian maisteri, kun hän matkusti Tokioon vuonna 1970 opiskelemaan sävellystä ja perinteistä japanilaista musiikkia. Kolme vuotta myöhemmin palatessaan Nordgrenilla oli tuliaisina japanilainen nuorikko ja pianotaiteilija Izumi Tatenon tilaama pianoteos Korvaton Hoichi.

 • Saksalaisen laulutaiteen mestari Matthias Goerne RSO:n solistina

  23.10.2018 RSO

  Konsertin johtaa Manfred Honeck

  Hienovaraisen liedlaulun mestarina tunnettu baritoni Matthias Goerne tulkitsee Šostakovitšin laulusarjan Michelangelon runoihin RSO:n solistina 31.10.–1.11. Musiikkitalossa. Konsertin kapellimestarina on Yhdysvaltojen ykkösorkestereihin kuuluvan Pittsburghin sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja Manfred Honeck, jonka johdolla ohjelmassa on myös Mahlerin 1. sinfonia "Titaani".

 • Matthias Goerne: ”Ääni on sielun ja persoonallisuuden peili”

  28.09.2018 RSO

  Saksalaisen laulutaiteen mestari RSO:n solistina 31.10.–1.11

  Resitaali Lontoon Wigmore Hall’ssa, Bergin Wozzeckin nimirooli New Yorkin Metropolitanissa, Schubertin An Sylvia Berliinin filharmonikkojen solistina – tällaista baritoni Matthias Goernen arki on ollut jo parikymmentä vuotta. Lokakuun lopussa hän tulkitsee Šostakovitšin vavahduttavan laulusarjan RSO:n solistina.

 • Ashkenazy ja Lidström tekevät perusvarmaa jälkeä

  22.05.2018 Klassinen

  Ashkenazy ja Lidström tekevät perusvarmaa jälkeä

  Ashkenazy ja Lidström tekevät perusvarmaa jälkeä

 • 5.4. Perjantaisarja 12

  06.04.2018 RSO

  Gustavo Gimeno, kapellimestari Tomas Nuñez-Garcés, sello Benjamin Britten: Sinfonia sellolle ja orkesterille op. 68 Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 5 d-molli op. 47 OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa 5.4. klo 19.

 • 4.4. Rastit hukassa – RSO:n koululaiskonsertti

  06.04.2018 RSO

  Gustavo Gimeno, kapellimestari Rooleissa Sari Kallioranta ja Tarja Luoma Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 5 d-molli op. 47

 • 31.10. Keskiviikkosarja 4

  05.04.2018 RSO

  Manfred Honeck, kapellimestari Matthias Goerne, baritoni Dmitri Šostakovitš: Sarja Michelangelo Buonarrotin runoihin op. 145a Gustav Mahler: Sinfonia nro 1 D-duuri “Titaani” OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa 31.10. klo 19.

 • Hemsingin debyyttialbumi vakuuttaa

  02.04.2018 Klassinen

  Hemsingin debyyttialbumi vakuuttaa

  Hemsingin debyyttialbumi vakuuttaa

 • Hannu Lintu ja RSO esittävät Šostakovitšin 8. sinfonian

  27.03.2018 RSO

  Konsertin solistina on viulisti Vadim Gluzman.

  RSO esittää Dmitri Šostakovitšin sinfonian nro 8 ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 4.4. Musiikkitalossa. Lisäksi ohjelmassa on latvialaisen Peteris Vasksin viulukonsertto Distant Light, jonka solistina esiintyy Vadim Gluzman.

 • Šostakovitšin kevyt kuutonen ja se huonompi sovitus

  05.03.2018 Klassinen

  Šostakovitšin kevyt kuutonen ja se huonompi sovitus

  Šostakovitšin kevyt kuutonen ja se huonompi sovitus

 • RSO kantaesittää Olli Virtaperkon orkesteriteoksen

  19.10.2017 RSO

  Sibelius-kilpailuvoittaja Sergei Hatšatrjan RSO:n solistina.

  RSO:n 90-vuotisjuhlakaudella kuullaan yhdeksän kantaesitystä, joista 27.10. on vuorossa Olli Virtaperkon orkesteriteos Usvapatsas. Pietari Inkisen johtamassa konsertissa on ohjelmassa myös Dvořákin sinfonia nro 8 ja Šostakovitšin viulukonsertto, jonka solistina soittaa Sibelius-viulukilpailun 2000 voittanut Sergei Hatšatrjan.

 • Kakkoskonsertot ansaitusti etualalla

  03.10.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Dmitri Shostakovitsh ja Bohuslav Martinů sävelsivät kumpainenkin kaksi Sellokonserttoa, ja kummallakin Ensimmäinen konsertto on se, jota yleensä kuulee esitettävän ja levytettävän. Toiset, myöhäisemmät konsertot pääsevät levylle yleensä ensin tulleen kylkiäisenä.

 • Kamarimusiikkifinaali tulvi romanttista tunnetta

  27.08.2017 Klassinen

  Maj Lind -pianokilpailun kamarimusiikkifinaali.

  Kamarimusiikkifinaalin romanttiseen tunneaaltoiluun eläytyessään unohti viimeistään, että Maj Lindeissä on kysymys ankaran kansainvälisen pianokilpailun loppusuorasta. Ylen asiantuntija pianopedagogi Niklas Pokki arvioi kamarimusiikkifinaalin esitykset.

 • Juonittelua, happohyökkäyksiä, itsemurhia – nämä skandaalit ovat värittäneet Suomessa vierailevaa venäläistä Bolshoi-teatteria

  25.07.2017 Yle Uutiset

  Yksi maailman johtavista baletti- ja oopperataloista tunnetaan myös kulissien takaisista kohuista.

 • Shostakovitshin ehdoton selittämättömyys

  21.04.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Pianisti-säveltäjä Lera Auerbach on löytänyt alttoviulussa oivallisen soittimen ilmaisemaan Shostakovitshin varhaisten Preludien vaihtelevia ja syvälle käyviä tunnelmia. Ja vieläkin enemmän: alttoviulun mystisen sointimaailman läpikotaisin hallitsevalle Kim Kashkashianille Auerbachin sovitukset sopivat kuin hanska käteen. Auerbach teki Preludit-sovituksensa kumppaniksi Shostakovitshin Sonaatille alttoviululle ja pianolle; tällä levyllä Preludeja kuitenkin seuraa Auerbachin oma sonaatti, Arcanum, joka ei aivan yllä Shostakovitshin tasolle tietystä sukulaisuudesta huolimatta.

 • Venäläinen runoilija Jevgeni Jevtušenko on kuollut

  01.04.2017 Yle Uutiset

  Runoilija kuoli 84 vuoden iässä Yhdysvalloissa.

 • Uusi suomalainen pianomusiikki kiinnostavassa kontekstissa

  31.03.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Pianisti Kirill Kozlovskyn tohtorintutkinnon sivutuotteena syntynyt Shostakovich in context -levy vastaa pariinkin tarpeeseen. Ensinnäkään Shostakovitshin Preludeja ja fuugia ei ole täällä juuri levytetty – Olli Mustosen kokonaissarjan ja vuoden 2003 jälkeen. Toiseksi levy sisältää kolme uutta suomalaista pianosävellystä, eikä niitäkään liikaa julkaistavaksi asti äänitellä.

 • 4.4. Keskiviikkosarja 13

  30.03.2017 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Vadim Gluzman, viulu Pēteris Vasks: Distant Light Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 8 op. 65 OSTA LIPPU Katso ja kuuntele suora lähetys 4.4. klo 19.

 • 27.10. Perjantaisarja 4

  28.03.2017 RSO

  Pietari Inkinen, kapellimestari Sergei Hatšatrjan, viulu Olli Virtaperko: Usvapatsas, kantaesitys (Ylen tilaus) Dmitri Šostakovitš: Viulukonsertto nro 1 op. 99 Antonin Dvořák: Sinfonia nro 8 op. 88 Myöhäisillan kamarimusiikki: Dmitri Šostakovitš: Sonaatti alttoviululle ja pianolle LOPPUUNMYYTY Katso ja kuuntele suora lähetys 27.10. klo 19.

 • Upeasti soiva trumpettilevy Norjasta

  24.02.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Kun asialla on norjalainen 2L, soinnikasta lopputulosta sopii odottaa niinkin vaikeasta yhdistelmästä kuin pianosta ja trumpetista. Ja kun muusikkoina on luovan työstämisen duo trumpetisti Ole Edvard Antonsen ja pianisti Wolfgang Plagge, saadaan tylsän torvensoiton sijaan tuoreita, puhuttelevia versiointeja tutunpuoleisista kappaleista.

Sivut