Hyppää pääsisältöön

Jaan Kross

 • Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  14.02.2018 Elävä arkisto

  Kuunnelmat valottavat veljeskansan 100-vuotista historiaa

  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.

 • Historia: Syyskuu

  10.09.2014 Yle TV1

  Saksalaiset lähtivät ja puna-armeija lähestyi Tallinnaa.

  Dokumentti kertoo kuudesta raskaasta päivästä edesmenneen kirjailija Jaan Krossin muistelmien, arkistofilmien ja haastattelujen avulla.

 • Arctic Sean kaappaaja: Kirjailija Krossin poika ei ollut osallisena operaatiossa

  05.10.2012 Yle Uutiset

  Arctic Sea -aluksen kaappauksesta tuomittu sanoo, ettei virolaiskirjailija Jaan Krossin pojalla Eerik-Niilesillä ollut mitään osuutta laajaa huomiota vuonna 2009 herättäneeseen kaappaukseen. Venäjä on syyttänyt Krossia operaation suunnittelusta. Pietarsaaresta matkaan lähteneen aluksen kaappauksen todellinen syy ei ole koskaan selvinnyt.

 • Kaisu Lahikainen valittiin Vuoden lauritsalalaiseksi

  24.08.2012 Yle Uutiset

  Valinta tehtiin ensimmäistä kertaa. Lahikainen on toiminut aktiivisesti Lauritsalan hyväksi.

 • Lasten ymmärtäminen ja Viron taju toivat valtionpalkinnot

  07.05.2012 Yle Uutiset

  Valtion kirjallisuustoimikunta palkitsi tänä vuonna lasten- ja nuortenkirjoistaan tunnetun konkarin sekä virolaisen nykykirjallisuuden kääntäjän. Kirjailija Tuula Kallioniemi ja suomentaja Juhani Salokannel vastaanottivat 15 000 euron palkinnot kulttuuriministeri Paavo Arhinmäeltä.

 • Venäjä syyttää Jaan Krossin poikaa Arctic Sean kaappauksesta

  11.12.2011 Yle Uutiset

  Venäjän syyttäjäviranomaiset epäilevät virolaiskirjailija Jaan Krossin pojan Eerik-Niiles Krossin sekaantuneen venäläisen Arctic Sea -aluksen kaappaukseen. Venäjä on vaatinut Krossia saapumaan maanantaina Arkangeliin kuulustelua ja syytteen nostamista varten. Kross ei aio noudattaa venäläisviranomaisten kuulustelukutsua, kertoo virolainen Postimees-lehti.

 • Tallinna soi laajalla skaalalla

  24.03.2011 Yle Uutiset

  Euroopan toinen kulttuuripääkaupunki, Tallinna on tänä viikonloppuna tulvillaan musiikkia. Tarjontaa on kaikista musiikin genreistä. Tallinnan soinnit kuuluvat myös YLE Radio 1 -kanavan erikoisohjelmissa.

 • Puhdistuskeskustelua

  08.10.2010 Yle Uutiset

  Jos kirjasta on ilmestynyt pari artikkelia, joissa arvostellaan lopputulosta, onko kirjasta syntynyt kohu? Sofi Oksasen Puhdistus-romaanista ei käyty Viron lehdistössä vilkasta keskustelua. Sellainen syntyi vasta, kun Helsingin Sanomat julkaisi jutun virolaistoimittajan kirjoittamasta artikkelista, jossa nähtiin kirjan antavan väärän kuvan Virosta ja virolaisista.

 • Virolaiskirjailija Jaan Kross haudattiin koruttomasti

  05.01.2008 Yle Uutiset

  Pidetty ja arvostettu virolaiskirjailija Jaan Kross haudattiin lauantaina koruttomin menoin. Siunaus toimitettiin Tallinnan Kaarlen kirkossa.

 • Kirjailija Jaan Kross kuollut

  27.12.2007 Yle Uutiset

  Viron tunnetuimpiin kirjailijoihin kuulunut Jaan Kross on kuollut. Tänään Tallinnassa kuollut Kross oli 87-vuotias.

 • Jaan Krossin muistelmat suomennettiin

  11.02.2005 Yle Uutiset

  Viron tunnetuimman kirjailijan Jaan Krossin muistelmat on julkaistu suomeksi. Kross on julkaissut pitkän kirjailijanuransa aikana kymmeniä teoksia. Moneen otteeseen Nobel-ehdokkaanakin olleen 85-vuotiaan Krossin teosten keskeinen teema on vapaus.

 • nimetön

  13.05.2004 Yle Uutiset