Hyppää pääsisältöön

Erik Satie

 • Teema tanssii talvella 2019

  09.01.2019 Yle Teema

  Teeman jokavuotinen tanssifestivaali 20.1.–17.2.

  Teema tanssii taas! Tanssia ruudussa sunnuntai-iltapäivisin 20.1.–17.2.

 • Duanduan Hao ja Satie eivät kohtaa

  08.01.2019 Klassinen

  Duanduan Hao ja Satie eivät kohtaa

  Duanduan Hao ja Satie eivät kohtaa

 • Ei elektronista, vaan… Avaruusromua 4.6.2017

  01.06.2017 Musiikki

  Musiikkia Avaruusromun 27. syntymäpäivän hengessä.

  Olen muutaman kerran joutunut pohtimaan sitä, mikä sai minut innostumaan kokeellisesta ja elektronisesta musiikista. Mikä sai minut kuuntelemaan tietynlaista musiikkia: nykymusiikkia, elektronista musiikkia, kokeellista musiikkia, marginaalista musiikkia? Mikä sai minut etsimään ja kuuntelemaan sellaista musiikkia, jota Avaruusromua-ohjelmissa on kuultu jo 27 vuoden ajan? Avaruusromun syntymäpäivän kunniaksi Jukka Mikkola miettii musiikillista historiaa. Nyt ei kuitenkaan kuulla elektronista musiikkia, vaan jotakin muuta.

 • Satie päivitettynä 2010-luvun salonkeihin

  25.04.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Erik Satien 150-vuotisjuhlia vietettiin viime vuonna, mutta vasta nyt Winter & Winter -yhtiön luottomuusikko, pianisti-säveltäjä Fumio Yasuda on saanut oman tribuuttinsa julkaistua. Levyllä ei ole ainuttakaan gymnopedietä tai gnossiennea eikä juuri laisinkaan yksinäistä outoilua pianon ääressä. Sen sijaan Yasuda on poiminut Satien tuntemattomimpia kappaleita ja kutsunut pari kaveria mukaan soittamaan, ettei olisi yhtä yksinäistä kuin Satiella.

 • Porin teatteri avaa uusitun pienen näyttämön seitsemällä ensi-illalla

  08.03.2016 Yle Uutiset

  Porin teatterissa rakastetaan, kaivataan, kiusataan, svengataan ja muistellaan syksyn aikana. Pienellä näyttämöllä nähdään muutaman kuukauden sisällä jopa seitsemän ensi-iltaa.

 • Houston, teillä on puhdassointinen sävelavaruus!

  26.11.2015 Klassinen

  Levyarvio.

  John Cage on hiljaisuuden mies, jonka innovaatiovoimasta osataan pitää julkisuudessa älämölöä. Erik Satie on tämän kulttihohtoinen oppi-isä, mutta Morton Feldmanista puhuvat vain "piirit". ECM-yhtiön pakkaus niputtaa nämä kolme dominanttisoinnun välttelemisen ylipappia. Jos musiikki olisi pelkkää datan ja viestin välittämistä, tämän uutuuslevyn formaatti olisi vanha kunnon savumerkin tupruttelu keskellä mölyistä Twitter-helvettiä

 • Musiikkia lentokentille ja kylpyhuoneisiin

  25.11.2015 Musiikki

  Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille?

  Millaista olisi musiikki, joka sopisi lentokentille? Tätä kysyi itseltään englantilainen Brian Eno 1970-luvulla. Tuloksena oli rauhallista instrumentaalimusiikkia, jota tekijä itse kutsui nimellä "ambient". Ambient oli musiikkia, jonka oli tarkoitus soida hiljaa taustalla. Se oli tarkoitus kuulla, mutta sitä ei ollut tarkoitus kuunnella. Ambientin historia johtaa Erik Satien ja John Cagen musiikkiin, mutta mitä ovat muzak ja new age? Atomien laulu -sarjan viides osa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Helppo hassuttelu piilottaa kauneusarvot

  24.04.2015 Klassinen

  Levyarvio

  Mihin musiikkikritiikkiä tarvitaan, on usein kuultu kysymys, johon ammattikuntani edustajat joutuvat vastailemaan. No ainakin ruotimaan auki niitä hullutuksia, joihin esimerkiksi aiemmin kunnianarvoisan Deutsche Grammophonin markkinointiosasto on puffitekstipäissään sortunut. Sopraano Patricia Petibonin uuden kuplettipläjäyksen nimeltään La Belle Excentrique takakansi pursuaa nimittäin sellaisia ylisanoja, joiden pelkkä kuuleminenkin saa nöyrimpien musiikinystävien posket punoittamaan.