Hyppää pääsisältöön

Paavo Berglund, kapellimestari

 • Oboisti Aale Lindgren musisoi rennosti ja rakkaudella – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  17.11.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 17. marraskuuta!

  Aale Lindgren on tehnyt mittavan 43 vuoden uran Helsingin kaupunginorkesterin oboistina. Yleisön suosikki on opittu tuntemaan reiluna ja huumorintajuisena muusikkona sekä romanikulttuurin puolestapuhujana.

 • Maestro Sakari Oramo palaa kotiin kapellimestarien kouluttajaksi – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  26.10.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. lokakuuta!

  Kapellimestari Sakari Oramo aloittaa tammikuussa 2020 Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professorina. Akatemialla ollaan syystä onnellisia; on poikkeuksellista, että Oramon kaltainen kansainvälinen ja kysytty kapellimestari ottaa kutsun vastaan ja omistautuu viideksi vuodeksi koulutukselle.

 • Sibelius-kapellimestari Paavo Berglundin salaisuus – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  14.04.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 14. huhtikuuta.

  Kapellimestari Paavo Berglundin kausi Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 1960-luvulla aloitti Suomessa uudenlaisen orkesterikulttuurin. Berglund tutki tarkkaan partituureja, harjoitutti perusteellisesti orkesteria ja loi merkittävän kansainvälisen uran Sibelius-kapellimestarina.

 • Konserttimestarien konserttimestari Tero Latvala

  21.11.2015 Klassinen

  Tero Latvala on Ylen asiantuntija Sibelius-viulukilpailussa.

  Tero Latvala, viulutaiteilija ja -pedagogi on Ylen asiantuntija kaikissa Sibelius-viulukilpailun 2015 radiolähetyksissä. Latvala kuuntelee herkällä korvalla kaikki kilpailuesitykset Konservatorion alku- ja välieristä Musiikkitalon finaaleihin. Yle Radio 1:n suorissa lähetyksessä hän kertoo, mitä kuuli ja ketkä viulistit erottuvat joukosta.

 • Kullervo-sinfonia ja amerikkalaiset

  16.12.2014 Klassinen

  Polyteknikkojen kuoro halusi esittää Kullervon vuonna 1950.

  Ollakseen teos, jota esitettiin vielä harvakseen 1900-luvulla, Kullervolla, Jean Sibeliuksen ensimmäisellä ja ainoalla kuorosinfonialla on yllättävän monia amerikkalaisia kytkentöjä. Kuten hyvin tiedetään, Kullervolla on varsin rajallinen esityshistoria verrattuna säveltäjän muihin sinfonioihin. Säveltäjä itse johti sen ensiesityksen huhtikuun 28. päivänä 1892, ja esitys uusittiin seuraavana päivänä. Seuranneena vuonna 1893 teos kuultiin vielä kolme kertaa Helsingissä - kunnes Sibelius veti teoksensa pois julkisuudesta.

 • Suvereeni Sakari Oramo

  10.11.2014 Klassinen

  Suvereeni kapellimestari Sakari Oramo henkilökuvassa.

  Sakari Oramo palaa maailmalta Musiikkitaloon johtamaan kolmea eri orkesteria, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on vuorossa 16.11., Helsingin kaupunginorkesteri 17.-18.12. ja Radion sinfoniaorkesteri 29.1.2015. Miten Oramosta tuli kansainvälinen huippukapellimestari ja mitä hänelle kuuluu nyt?

 • Lintu signs on to lead RSO through 2018

  28.04.2014 Yle News

  The contract of Finnish Radio Symphony Orchestra's Chief Conductor Hannu Lintu has been extended by two years until 2018. Lintu has been hailed by his RSO colleagues as a top-flight musician and a charismatic media personality.

 • Hannu Lintu johtaa RSO:ta vuoteen 2018

  27.04.2014 Yle Uutiset

  Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu jatkaa tehtävässään vuoteen 2018. Lintua kehutaan talon sisällä sekä huippumuusikoksi että vahvaksi mediapersoonaksi.

 • Perinteet kunniassa Norssissa

  07.10.2013 Elävä arkisto

  Aikamatka perinteikkääseen kouluun Helsingin Ratakadulle

  Millaista on koulunkäynti "vanhassa koulussa, joka ei vanhene vanhetessaan"? Yksi maamme vanhimmista kouluista, ikinuori Helsingin normaalilyseo on uhmannut aikaa ja pitänyt klassillisen opinahjon perinteistä kiinni jo vuodesta 1867.

 • 10-vuotias Sakari Oramo katseli Paavoa telkkarissa pelonsekaisin tuntein

  25.04.2012 Klassinen

  Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarilla Sakari Oramolla on lukuisia muistoja Paavo Berglundista. Varhaisin on 1970-luvulta, jolloin kymmenvuotias Sakari katseli pelonsekaisin tuntein Paavon äärimmäisen tuimaa kasvokuvaa telkkarissa...

 • Ota nyt sitten ne kuvasi!

  25.04.2012 Klassinen

  Paavo Berglund ei voinut sietää kuvaajia.

  Musiikkitalon pääaulan valokuvanäyttelyssä 23.4.-25.5.2012 on esillä toinen toistaan hienompia muotokuvia kapellimestari Paavo Berglundista. Muusikkojen kertomusten mukaan on olemassa kuitenkin yksi ammattikunta, jota Berglund ei voinut sietää - kuvaajat!Paavo Berglundin vastenmielisyys kuvaajia kohtaan käy ilmi usemmastakin muusikon puheenvuorosta. Helsingin kaupunginorkesterin kontrabasisti Jorma Katrama ja viulisti Jaakko Santasalo muistavat, kuinka Paavo keskeytti koko orkesterin soiton, jotta "kuvaaja ottaisi nyt sitten ne kuvansa!". Radion sinfoniaorkesterin alttoviulisti Ilari Angervo muistaa, kuinka Paavo "ei kuvia kumarrellut" tehdessään yhteistyötä TV-kuvausryhmän kanssa. Millaista oli tehdä työtä kameran toisella puolella? Berglundista vuonna 1979 tv-dokumentin Yleisradiolle kuvannut Arto Kaivanto, henkilökuvan ja monien TV-konserttien ohjaaja Aarno Cronvall ja valokuvaaja Stefan Bremer muistelevat työskentelyään maestron kanssa. Viimeisenä työskentelystä kapellimestarilegendan kanssa kertoo kirjeessä australialainen valokuvaaja Philip Blenkinsop.

 • Perheenjäsenet muistelevat Paavo Berglundia

  23.04.2012 Klassinen

  Kirsti Berglund muistelee kapellimestaripuolisoaan.

  Rouva Kirsti Berglund muistelee kapellimestaripuolisoaan, Juha "Pokku" Berglund, Liisa Kylmänen ja Eeva Berglund kertovat isästään...

 • Pissahätäiset jänikset ja muita tarinoita Paavo Berglundista

  23.04.2012 Yle Uutiset

  Kapellimestari Paavo Berglundin muistoa kunnioitetaan valokuvanäyttelyllä sekä Yle Klassisen kokoamalla videosarjalla.

 • Juhlamokat omasta takaa, lentosuukkoja ja muita tarinoita

  21.04.2012 Klassinen

  Paavo Berglundista kerrotaan myös hauskoja tarinoita.

  Tuimana ja tiukkana tunnetusta kapellimestari Paavo Berglundista (1929-2012) kerrotaan myös hauskoja tarinoita. Kertojina kapellimestarit Jukka-Pekka Saraste ja Esa-Pekka Salonen, pianotaiteilija Olli Mustonen ja viulistit Heikki Hämäläinen ja Jaakko Santasalo.

 • Paavo Berglund muistoissamme 1980 - 2012

  20.04.2012 Klassinen

  Yleisradio ja Musiikkitalo kunniottavat kapellimestari Paavo Berglundin (1929-2012) muistoa järjestämällä valokuvanäyttelyn Musiikkitalon pääaulassa 23.4.-25.5.2012. Näyttely esittelee Paavo Berglundin taiteilijana, mutta myös yksityishenkilönä - pikkupoikana, perheenisänä ja isoisänä. Kuvat on kerätty Berglundin perhealbumista, yksittäisten valokuvaajien kokoelmista sekä Yleisradion ja Helsingin kaupungin arkistoista. Näyttelyyn liittyy yle.fi/klassisen sarja "Paavo Berglund muistoissamme", jossa sekä muusikot että yleisö kertovat muistojaan legendaarisesta kapellimestarista.

 • Paavo Berglund muistoissamme 1929 - 1980

  20.04.2012 Klassinen

  Yleisradio ja Musiikkitalo kunniottavat kapellimestari Paavo Berglundin (1929-2012) muistoa järjestämällä valokuvanäyttelyn Musiikkitalon pääaulassa 23.4.-25.5.2012. Näyttely esittelee Paavo Berglundin taiteilijana, mutta myös yksityishenkilönä - pikkupoikana, perheenisänä ja isoisänä. Kuvat on kerätty Berglundin perhealbumista, yksittäisten valokuvaajien kokoelmista sekä Yleisradion ja Helsingin kaupungin arkistoista. Näyttelyyn liittyy yle.fi/klassisen sarja "Paavo Berglund muistoissamme", jossa sekä muusikot että yleisö kertovat muistojaan legendaarisesta kapellimestarista. Kuvat 1929 -1980...

 • Pissahätäiset jänikset, lemmenkipeät kanat ja muita tarinoita

  16.04.2012 Klassinen

  Paavo Berglundista kerrotaan myös monia hauskoja tarinoita.

  Tuimana ja tiukkana tunnetusta kapellimestari Paavo Berglundista (1929 - 2012) kerrotaan myös monia hauskoja tarinoita. Kertojina viulistit Jari Valo, Erkki Palola, Erja Unkari, Pekka Kari, kontrabasisti Jorma Katrama, oboisti Aale Lindgren ja orkesterin järjestäjä Kari Kiiski.

 • Kapellimestarit

  22.03.2012 RSO
 • Turun filharmonikot kunnioittivat Berglundin muistoa

  27.01.2012 Yle Uutiset

  Turun filharmoninen orkesteri hiljentyi torstai-iltana kunnioittamaan kapellimestari Paavo Berglundin muistoa. Ennen hiljaista hetkeä soitettiin Sibeliuksen Valse Triste. Jousistossa sattui vielä olemaan Berglundin viulukin.

 • Kapellimestarien jättiläinen

  26.01.2012 Klassinen

Sivut