Hyppää pääsisältöön

Frédéric Chopin

 • Erik T. Tawaststjernan satutunti

  23.04.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Pianisti ja professori Erik T. Tawaststjerna on merkittävä hahmo Suomen musiikkielämässä, mutta levyltä hänet tunnetaan lähinnä Sibeliuksen pianotuotannon kokonaislevytyksestä. Toissa vuonna hän kuitenkin rakensi Chopinin balladien ympärille konserttiohjelman, jonka katsoi levyttämisen arvoiseksi. Tawaststjerna ympäröi Chopinin balladit suomalaisella nykymusiikilla, joka jatkaa balladien eli kertovien runojen perinnettä.

 • Musiikin supertähdet villitsivät 1800-luvun nuorisoa ja lietsoivat vallankumouksia

  22.01.2019 Yle Teema

  Dokumenttisarjassa nähdään, miten musiikki muutti maailmaa.

  Dokumenttisarjassa nähdään, miten musiikki muutti maailmaa.

 • Kuin Gogolin kuolleet sielut, minua ei ollut olemassa – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Opintomatka Moskovaan 1978-79.

  Moskovan rautatieasemalla ei ollut kukaan Meri Louhosta vastassa. Suomen lähetystön puhelinautomaatti kehotti soittamaan virka-aikana. Onneksi pianotaiteilija Elisabeth Leonskaja oli kotona, vastasi puhelimeen ja tarjosi Merille makuusijan flyygelinsä alla. Meri kertoo tulostaan tutkijastipendiaatiksi Moskovaan syksyllä 1978.

 • Mars Pariisiin ja Nizzaan! – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Opintomatkat Pariisiin ja Nizzaan 1960–70-luvuilla.

  Wienissä oltiin ylpeitä Wienistä ja arvosteltiin Pariisia. Pariisissa taas oltiin ylpeitä Pariisista ja arvosteltiin Wieniä. Lukuisten Wienin matkojen jälkeen Meri kiinnostui ranskalaisesta kulttuurista ja halusi Pariisiin. Pianisti Meri Louhos kertoo opintomatkoistaan Pariisiin ja Nizzaan 1960–1970-lukujen vaihteessa.

 • Musiikin pohjavirtoja Bergman-faneille

  20.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Ruotsissa on tänä vuonna juhlittu ohjaaja Ingmar Bergmania, jonka syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Bergman muokkasi merkittävästi paitsi elokuvan ja teatterin ilmaisua myös ruotsalaisten nykyistä identiteettiä. Bergmanin ilmaisu oli latautunutta ja moniselitteistä, mikä kuuluu myös BIS-yhtiön uutuuslevyllä, jolle pianisti Roland Pöntinen on koonnut taidemusiikkia Bergmanin elokuvista.

 • Griegin, Chopinin tai Tschaikowskyn sävelet yhtyivät lintusten lauluun — työväenmusiikkimies Väinö Pesolan päiväkirja 1918

  09.06.2018 Klassinen

  Silminnäkijänä sisällissodan Helsingissä.

  Kesäkuun 9. päivänä kuoronjohtaja, maisteri Väinö Pesola on matkustanut kesäksi pois Helsingistä, mutta muistelee vielä kävelyretkeään Alppilaan.

 • 13.12. Thursday series 5

  16.04.2018 RSO in English

  Hannu Lintu, conductor Seong-Jin Cho, piano Sergei Rahmaninov: Piano Concerto No. 2 Kimmo Hakola: Symphony No. 1 (Yle commission) BUY TICKET

 • 12.12. Wednesday series 6

  13.04.2018 RSO in English

  Hannu Lintu, conductor Seong-Jin Cho, piano SOLD OUT

 • Rakastan musiikkia — koulutyttö Katarina Sibeliuksen päiväkirja 1918

  21.03.2018 Klassinen

  Säveltäjän tytär silminnäkijänä sisällissodassa.

  Maaliskuun 21. päivänä 15-vuotias Katarina Sibelius joutuu yllättäen tilanteeseen, jossa hänen pyhimpiä arvojaan loukataan.

 • Nuori pianovirtuoosi Benjamin Grosvenor soittaa Chopinin konserton RSO:n solistina

  08.02.2018 RSO

  Ohjelmassa myös Stravinskya ja Lutoslawskia.

  Hämmästyttävää uraa jo varhaisteini-ikäisestä saakka tehnyt Benjamin Grosvenor esiintyy RSO:n solistina 16.-17.2. Musiikkitalossa. Hän tulkitsee Chopinin pianokonserton nro 2. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertin ohjelmassa on myös Stravinskyn Symhony in Three Movements ja Lutoslawskin 1. sinfonia. Kummatkin konsertit ovat loppuunmyytyjä.

 • Erik T. Tawaststjerna: "Taso vielä häikäisevämpi kuin osasin odottaa!"

  22.08.2017 Klassinen

  Maj Lind -pianokilpailun 5. alkueräpäivä

  Viidentenä ja viimeisenä alkueräpäivänä Maj Lind -hälinän keskellä seisoo onnellinen mies, prof. Erik T. Tawaststjerna. Kilpailutoimikunnan puheenjohtajalla on syytä todeta, että kisat ovat sujuneet vallan erinomaisesti. - Ylen asiantuntija pianopedagogi Niklas Pokki arvioi viidennen alkueräpäivän kilpailijat.

 • Romantiikan suuri pianovirtuoosi ansaitsee tulla soitetuksi

  19.05.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Adolph Henselt oli yksi 1800-luvun maineikkaimmista virtuoosipianisteista, ikätovereidensa Chopinin ja Lisztin rinnalla. Baijerilaissyntyisen Henseltin ”löysi” samainen kriitikko kuin Chopininkin eli Robert Schumann, joka kirjoitti hänen ensimmäisestä julkaisustaan, Lemmenjuoma-variaatioista ylistävän arvion. Vuonna 1837 valmistunut teos sai kantaesityksensä Clara Wieckin eli tulevan Schumannin toimesta, ja läpi vuosisadan Henselt nautti suurta arvostusta. Ja ennen kaikkea Henselt oli avittamassa venäläisen romanttisen pianokoulun huikeaa menestystarinaa.

 • 16.2. Perjantaisarja 9

  04.04.2017 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Benjamin Grosvenor, piano Igor Stravinsky: Symphony in Three Movements Frédérick Chopin: Pianokonsertto nro 2 op. 21 Witold Lutoslawski: Sinfonia nro 1 LOPPUUNMYYTY Katso ja kuuntele suora lähetys 16.2. klo 19.

 • Youtube-ajan lavatähden voittoisa Rachmaninov

  31.03.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Georgialainen Khatia Buniatishvili lukeutuu tämän ajan pianon supertähtiin, niihin, jotka soittavat häkellyttävän täydellisesti ja samalla myös näyttävät ja pukeutuvat kuin pop-tähdet. Buniatishvili teki 23-vuotiaana vuonna 2010 levytyssopimuksen Sonyn kanssa ja on sen jälkeen tehnyt levyjä romanttisella ohjelmistolla saaden vaihtelevia arvioita. On trendeistä mitä mieltä hyvänsä, uusimmassa julkaisussa Sergei Rachmaninovin Toisesta ja Kolmannesta pianokonsertosta on vastaansanomattomia musiikillisia hyveitä.

 • 17.2. Lauantaiuusinta

  30.03.2017 RSO

  Hannu Lintu, kapellimestari Benjamin Grosvenor, piano Jean Sibelius: Sinfonia nro 7 Frédérick Chopin: Pianokonsertto nro 2 op. 21 Jean Sibelius: Sinfonia nro 5 OSTA LIPPU

 • Humaani virtuoosi vuosikymmenten takaa

  11.12.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Historian muisti on valikoiva, ja välillä on syytä muistutella mieliin nimiä, jotka ansaitsevat tulla muistetuiksi. Pianotaiteilija Maire Halava opiskeli kotimaan konservatorio-opintojen jälkeen 1930-luvulla Keski-Euroopassa, muun muassa Pariisissa legendaarisen Nadia Boulangerin johdolla. Hänen humaani, lämmin virtuoosisuutensa sykähdyttää yhä, ja tuoreen kolmen CD:n kokoelman myötä pääsemme sukeltamaan 1950- ja 60-lukujen suomalaisen musiikkielämän huipulle.

 • Daniil Trifonov ja musiikin taika

  06.05.2016 Yle Teema

  Vaatimaton huippupianisti kertoo ajatuksiaan musiikista

  Henkilökuva 25-vuotiaasta venäläisestä pianotaiturista. Yksityiselämässään vaatimaton nuorukainen päästää loistavan tekniikkansa valloilleen pianon ääressä, herkästi tai demonisesti.

 • Yle luovuttaa radiokuuntelijoiden kirjeet 80 vuoden takaa musiikkiarkiston käyttöön

  26.11.2015 Yle Uutiset

  Lauantain toivottujen kuuntelijoiden postikortit on säästetty vuodesta 1934 saakka. Kirjeitä ja kortteja on kymmeniä pahvilaatikollisia. Musiikkiarkistolle ja tutkijoille aineisto on todellinen aarre.

 • Jouko Kyhälä ja jyrkät portaat Svängin soundiin

  30.04.2015 Musiikki

  Svängin perustajan, Jouko Kyhälän haastattelu

  Me kaikkihan tiedämme, minkälainen soitin huuliharppu on: puhallus ja sointu, ilmaa sisään, toinen sointu. Helppoa kuin heinän teko. Not. Jouko Kyhälä ja Sväng on vienyt huuliharpun soiton aivan toiselle planeetalle. Svängin matkaan pääsee kuuntelemalla Etnoillan huhtikuun konserttitaltion Yle Areenasta.

 • Sirkka Harjunmaa - pianistin värikäs elämä

  26.06.2014 Klassinen

  Musiikin voiman haastattelussa Sirkka Harjunmaa

  Pianisti Sirkka Harjunmaa on aina ollut erilainen nuori, hyvässä ja pahassa. Musiikki ja piano ovat kulkeneet mukana, sinäkin iltana Torniossa vuonna 1944, kun taivaanranta leimusi ja Sirkka soitti Chopinin Vallankumousetydiä.

Sivut