Hyppää pääsisältöön

Ondine

 • Neljä konsertollista fagottilumoa

  26.03.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Tapiola Sinfoniettan levyistä tulee usein hyvä mieli, etenkin niistä joissa solisti on orkesterin omista riveistä ja saa siksi orkesterilta tavallistakin kollegiaalisempaa tukea. Sellainen levy on Ondine-yhtiön uutuus, jolla Jaakko Luoma soittaa neljä klassismin ajan fagottikonserttoa. Yhteisöllisyyttä ei riko edes kapellimestari, koska Tapiola Sinfoniettaa luotsaa konserttimestarin paikalta Janne Nisonen.

 • Pluralistinen katarsis Zimmermannin tapaan

  26.02.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Bernd Alois Zimmermannin ilmaisu säveltäjänä kehittyi kohti yhä tehokkaampaa pessimismin ja väkivallan ilmaisua yhä moninaisemmin keinoin. Juuri moninaisuus oli Zimmermannin taiteen ydin. Hän koki toivottomuutta, kun taide oli lipsahtamassa menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden kaikkien keinovarojen vapaaksi mutta merkityksettömäksi sekoitteluksi - ja juuri sillä sekoittelulla hän kävi toivottomuuden kimppuun.

 • Arnold Schönberg - kuuluisa sovittaja

  26.02.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Viimeaikaisen levy- ja konserttitarjonnan perusteella vaikuttaa siltä, että Arnold Schönberg tullaan muistamaan sovittajana, joka orkestroi barokin ja romantiikan teoksia 1900-luvun vaatimusten mukaisiksi, ja siinä ohessa erehtyi säveltämään nykymusiikin pilalle. Trendin harjalla seilaa myös Ondine-yhtiön uutuus, jolla Gävlen sinfoniaorkesteri soittaa Schönbergin orkestroinnin Brahmsin pianokvartetosta. Mutta kuuntelisinko sittenkin mieluummin dodekafoniaa?

 • Kulttuuriteko Järnefeltin elokuvamusiikista

  15.01.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Kun ruotsalainen mykkäelokuvapioneeri Mauritz Stiller työsti suurteostaan Laulu tulipunaisesta kukasta, säveltäjäksi pyydettiin Tukholman kuninkaallisen oopperan kapellimestari Armas Järnefelt, eikä ihme. Järnefeltillä oli kokemusta paitsi näyttämömusiikista myös Suomesta, johon elokuvan tapahtumat sijoittuvat. Elokuvan ensiesityksestä tulee kuluneeksi sata vuotta, minkä kunniaksi Järnefeltin elokuvamusiikki on nyt restauroitu ja levytetty.

 • Perusohjelmiston levyttämisen motiivit haussa

  04.12.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Antonin Dvorakin pianotriot ovat kamarimusiikin perusohjelmistoa, jota Kuhmossa veivataan joka kesä ja Sibelius-Akatemian tutkinnoissa joka kevät. Perusohjelmiston levyttäminen on syystäkin laantunut - jo Ylen levystössä on parikymmentä versiota Dumky-triosta. Nyt viulisti Christian Tetzlaff, sellisti Tanja Tetzlaff ja pianisti Lars Vogt ovat rohjenneet levyttää Ondinelle Dvorakin pianotriot nro 3 ja nro 4 "Dumky", ja on kysyttävä miksi.

 • Lutoslawski sopii RSO:lle kuin nappi nenään

  04.12.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Uskolliset radionkuuntelijat ovat ehkä huomanneet, että RSO ja Hannu Lintu ovat soittaneet paljon Witold Lutoslawskia. Tämä johtuu siitä, että tekeillä on Lutoslawskin orkesterimusiikista levysarja, jossa konserteissa koeponnistetut tulkinnat äänitetään myöhemmin. Ondine on juuri julkaissut sarjan ensimmäisen levyn, joka varmistaa sen mikä tiedettiin: Lutoslawski sopii RSO:lle kuin nappi nenään.

 • Ondine-uutuus päivittää kuvan Heino Elleristä

  20.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Heino Eller on sikäli tyypillinen virolaissäveltäjä, että me täällä naapurissa tunnemme nimen ja aavistamme kansallisen merkityksen, muttemme tiedä miltä Ellerin sävellykset kuulostavat. Ondine-yhtiön uutuus korjaa tilanteen esittelemällä Elleriä kattavalla ja tyylikkäällä orkesterilevyllä, joka on melkeinpä ainoa lajissaan parinkymmenen vuoden takaisen ECM-levyn jälkeen. Ohjelmistossa on laaja Sinfoninen legenda, keskeneräiseksi jääneen toisen sinfonian avausosa sekä Ellerin pääteoksiin kuuluva viulukonsertto.

 • Musiikkia vai rukousta?

  20.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Olen pitkään pitänyt Latvian radiokuoroa yhtenä maailman parhaista, mutta viime aikoina kuoro on levyttänyt lähinnä mystistä minimalismia ja ortodoksista kirkkomusiikkia, joten perusohjelmisto-osaamista on vaikea arvioida. Kehityksen huippu lienee Ondinen julkaisema uutuus, jolla kuoro esittää Andrejs Selickisin hyvin pelkistynyttä, hyvin uskonnollista musiikkia.

 • Soolo-Bach ei toimi nokkahuilulla

  18.09.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Johann Sebastian Bachin sooloviulusonaatteja ja -partitoja sekä soolosellosarjoja on perustellusti ja ansiokkaasti esitetty monilla eri soolosoittimilla. Frans Brüggenin sovitukset nokkahuilulle ovat kuitenkin niin täynnä kompromisseja ja rajoitteita, että niitä tekee pahaa kuunnella. Nokkahuilisti Bolette Roedin uusi Ondine-levytys on murheellisinta soolo-Bachia pitkään aikaan.

 • RSO:n ja Hannu Linnun Bartók-levylle arvostettu Gramophone-palkinto

  31.08.2018 Yleisradio

  Ondinen julkaisema levy oli paras konserttotaltiointi.

  Ondinen julkaisema levy oli paras konserttotaltiointi.

 • Radion sinfoniaorkesterille maailmanmainetta – Bartók-levytykselle myönnettiin arvostettu Gramophone-palkinto

  31.08.2018 Yle Uutiset

  Palkitulla levyllä RSO:ta johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina soittaa viulisti Christian Tetzlaff.

 • RSO:n ja Hannu Linnun Bartók-levylle arvostettu Gramophone-palkinto

  31.08.2018 RSO

  Myös Sibelius-levy ehdokkaana.

  RSO:n, ylikapellimestari Hannu Linnun ja viulisti Christian Tetzlaffin Bartókin viulukonserttojen levytys on saanut merkittävän, brittiläisen Gramophone-musiikkijulkaisun äänitepalkinnon. Levy-yhtiö Ondinen julkaisema levytys palkittiin parhaana konserttotaltiointien sarjassa.

 • Latvian radiokuoron laatu säröilee

  27.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Latvian radiokuoro, kapellimestari Sigvards Klava ja levy-yhtiö Ondine ovat löytäneet mielekkään markkinaraon. Kun ortodoksisen kirkkomusiikin laadukkaimpia klassikoita levyttää modernilla, neutraalin täyteläisellä kamarikuorosoinnilla, tulos koskettaa laajempaa yleisöä syvemmältä kuin uusi mystinen kuorominimalismi tai perinteikäs ortodoksiveisuu. Parin Rahmaninov-levyn jälkeen Klavan joukkio on tarttunut Shostakovitshin oppilaan Georgy Sviridovin kirkkomusiikkiin, jossa ortodoksista hartautta maustetaan pikkuhitusella uusromantiikkaa.

 • HeBo löytää Schumannin ja Bachin yhteyden - ja rajansa

  27.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Helsingin barokkiorkesterin ja Aapo Häkkisen uutuus kurkottaa turvallisesta periodiohjelmistosta romantiikan musiikin kokonaistaiteeseen: Robert Schumannin kahden suuren humanistis-satumaisen kuoro- ja orkesteriteoksen välissä luimistelee Bachin kantaatti. Kuinka ollakaan levy löytää säveltäjien ja tyylikausien välisen yhteyden, vähempää en Aapo Häkkisen aivoituksilta odottaisikaan.

 • Live-Tetzlaff ei aivan vakuuta

  23.04.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Viulisti Christian Tetzlaff on paitsi Ondine-yhtiön luottoartisti myös säännöllinen vieras Helsingin orkesterien solistina. Radion sinfoniaorkesterin solistina Tetzlaff kävi muun muassa viime lokakuussa, soittamassa Béla Bartókin kaksi viulukonserttoa. Nyt Ondine on julkaissut levyn, joka häveliäästi ilmaistuna perustuu noihin konserttiesityksiin, eli sisältää myös yleisöttömiä paikkauksia. Gramophone-lehden kollegat ennättivät kehua levyn maasta taivaisiin, mutta itse en ole yhtä vakuuttunut.

 • Sielun silitystä vaan ei myllerrystä

  23.04.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Viulisti Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch ja pianisti Tuija Hakkila ovat Suomen parhaita periodimuusikoita, mutta nyt he ovat soveltaneet erityisosaamistaan Brahmsin kolmeen sonaattiin. Tarvitseeko romantiikan perusohjelmisto vanhan flyygelin mattaista sointia ja suolikielten pehmeyttä? Tämän levyn perusteella sanon, että ilman muuta tarvitsee.

 • Ondine-galleriassa Erkki-Sven Tüürin ääniveistoksia

  21.02.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Erkki-Sven Tüür on sukupolvensa menestynein virolaissäveltäjä maailmalla, ja se on paljon sanottu, koska kilpailua riittää. Tüür ei ole menestynyt tuurilla, vaan vahvalla ja tunnepitoisella nykymusiikilla, jonka selväpiirteiset, plastiset ja säihkyvät pinnat muodostavat kuin abstrakteja metalliveistoksia. Ondine on jo hetkisen tehnyt yhteistyötä Tüürin kanssa, ja uusimmalla levyllä Tapiola Sinfonietta esittää Tüürin kolme tuoretta, laajaa, kansainvälistä tilausteosta: alttoviulukonserton Illuminatio, kahdeksannen sinfonian sekä erikoisen nokkahuiluteoksen Whistles and Whispers from Uluru.

 • Tanja Tetzlaff tekee Rautavaaran paatoksesta herkkää

  21.02.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Einojuhani Rautavaara kuuluu levy-yhtiö Ondinen profiilisäveltäjiin. Isot orkesteriteokset Ondine saattoi levylle tuoreeltaan Rautavaara-buumin aikaan, mutta kamarimusiikissa riittää tekemistä. Tanja Tetzlaffin ja Gunilla Süssmannin vakiintunut sello-piano -duo on nyt levyttänyt Ondinelle Rautavaaran teoksia sellolle ja pianolle, ja uutuus antaa mukavasti uutta sävyä tulkintaperinteeseen.

 • Voiko Debussya soittaa liian hyvin?

  29.01.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Oivallista, että Beethovenin pianosonaattien kokonaislevytyksen jälkeen pianisti Paavali Jumppanen on nyt levyttänyt Debussyn preludit. Arkkitehtonisen, klassisen ja välillä paatoksellisen Beethovenin jälkeen on hyvä kuulla, kuinka sujuu pehmeä, salaperäinen ja kokeellinen Debussy. Koska en ole pystynyt seuraamaan Jumppasen uraa konserteissa, Beethoven-levyjen tyyli on jäänyt soimaan korviini, ja tuntuu vaikuttavan myös Debussy-uutuutta kuunnellessa.

 • Latvian radiokuoro kääntää Vasksin raskaasta kauniiksi

  15.11.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Juuri seitsemänkymmentä vuotta täyttänyt Peteris Vasks on aikamme tunnetuin latvialainen säveltäjä. Ondinen uudella levyllä Laudate Dominum Latvian radiokuoro ja Sinfonietta Riga esittävät Sigvards Klavan johdolla Vasksin musiikkia kuorolle ja orkesterille. Levyllä kuullaan viisi laajaa vokaaliteosta jotka pohjautuvat hengellisiin rukousteksteihin. Vasksin musiikki on vaikuttavaa ja soivaa: Paljon pitkiä säveliä, kauniita harmonioita ja hitaita huipennuksia. Mieleen tulee toinen baltialainen säveltäjä, Arvo Pärt.

Sivut