Hyppää pääsisältöön

Ondine

 • Easy listening -alakulo on muodissa

  14.01.2020 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Säveltäjä Tonu Korvits on vähitellen nousemassa Viron runsaan taidemusiikkiviennin kärkikolmikkoon. Ensimmäisenä hänet poimi maailman kuultavaksi ECM-yhtiö, mutta nyt myös Ondine on herännyt ja julkaisee kuun lopussa levyllisen Korvitsin orkesterimusiikkia Viron kansallisen sinfoniaorkesterin tulkitsemana.

 • RSO:n Zimmermann-levy Presto Classicalin vuoden 10 parhaan levyn listalle sekä EMMA-ehdokkaaksi

  12.12.2019 RSO

  Levyllä esiintyy mm. viulisti Leila Josefowicz.

  Radion sinfoniaorkesterin ja ylikapellimestari Hannu Linnun Bernd Alois Zimmermannin musiikkia sisältävä levy on valittu Presto Classical verkkojulkaisun vuoden kymmenen parhaan levytyksen joukkoon. Samainen levy on myös ehdokkaana kotimaisen EMMA-palkinnon ja International Classical Music Awards (ICMA) -palkinnon saajaksi.

 • Anime kohtaa kalligrafian Perttu Haapasen orkesteriteoksissa

  26.11.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Perttu Haapanen kuuluu kotimaisten säveltäjien kokeilevaan siipeen, se on selvä, mutta hänen löytöretkensä suuntautuvat musiikkiin, eivät käsitteisiin tai muihin päälleliimauksiin. Ondinen uuden säveltäjämuotokuvalevyn kolme teosta ovatkin dramaturgisesti ja soinnillisesti luontevaa kuunneltavaa, etenkin kun esitykset ovat ensiluokkaisia.

 • RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levylle GRAMMY-ehdokkuus

  20.11.2019 RSO

  Palkinnot jaetaan 27.1.2020.

  RSO:n ja ylikapellimestari Hannu Linnun Kaija Saariahon musiikkia sisältävä levy on ehdolla yhdysvaltalaisen Grammy-palkinnon saajaksi. Levy-yhtiö Ondinen julkaisema levytys sisältää Saariahon laulusarjan True fire, orkesteriteoksen Ciel d’hiver sekä harppukonserton Trans, jossa Yleisradio on yksi teoksen tilaajista. Levyn on tuottanut Laura Heikinheimo.

 • Lempeää sinfoniarunoilua Virosta

  19.11.2019 Klassinen

  Levyarvostelu

  Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür ja monet muut ovat nostaneet kansainväliselle tasolle Viron nykymusiikin, mutta varhaisempikin perinne ansaitsisi huomiota. Sitä antaa levy-yhtiö Ondine, joka vuosi sitten julkaisi ensimmäisen levyn Heino Ellerin musiikkia. Nyt projekti jatkuu levyllisellä sinfonisia runoja.

 • Neljä konsertollista fagottilumoa

  26.03.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Tapiola Sinfoniettan levyistä tulee usein hyvä mieli, etenkin niistä joissa solisti on orkesterin omista riveistä ja saa siksi orkesterilta tavallistakin kollegiaalisempaa tukea. Sellainen levy on Ondine-yhtiön uutuus, jolla Jaakko Luoma soittaa neljä klassismin ajan fagottikonserttoa. Yhteisöllisyyttä ei riko edes kapellimestari, koska Tapiola Sinfoniettaa luotsaa konserttimestarin paikalta Janne Nisonen.

 • Pluralistinen katarsis Zimmermannin tapaan

  26.02.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Bernd Alois Zimmermannin ilmaisu säveltäjänä kehittyi kohti yhä tehokkaampaa pessimismin ja väkivallan ilmaisua yhä moninaisemmin keinoin. Juuri moninaisuus oli Zimmermannin taiteen ydin. Hän koki toivottomuutta, kun taide oli lipsahtamassa menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden kaikkien keinovarojen vapaaksi mutta merkityksettömäksi sekoitteluksi - ja juuri sillä sekoittelulla hän kävi toivottomuuden kimppuun.

 • Arnold Schönberg - kuuluisa sovittaja

  26.02.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Viimeaikaisen levy- ja konserttitarjonnan perusteella vaikuttaa siltä, että Arnold Schönberg tullaan muistamaan sovittajana, joka orkestroi barokin ja romantiikan teoksia 1900-luvun vaatimusten mukaisiksi, ja siinä ohessa erehtyi säveltämään nykymusiikin pilalle. Trendin harjalla seilaa myös Ondine-yhtiön uutuus, jolla Gävlen sinfoniaorkesteri soittaa Schönbergin orkestroinnin Brahmsin pianokvartetosta. Mutta kuuntelisinko sittenkin mieluummin dodekafoniaa?

 • Kulttuuriteko Järnefeltin elokuvamusiikista

  15.01.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Kun ruotsalainen mykkäelokuvapioneeri Mauritz Stiller työsti suurteostaan Laulu tulipunaisesta kukasta, säveltäjäksi pyydettiin Tukholman kuninkaallisen oopperan kapellimestari Armas Järnefelt, eikä ihme. Järnefeltillä oli kokemusta paitsi näyttämömusiikista myös Suomesta, johon elokuvan tapahtumat sijoittuvat. Elokuvan ensiesityksestä tulee kuluneeksi sata vuotta, minkä kunniaksi Järnefeltin elokuvamusiikki on nyt restauroitu ja levytetty.

 • Perusohjelmiston levyttämisen motiivit haussa

  04.12.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Antonin Dvorakin pianotriot ovat kamarimusiikin perusohjelmistoa, jota Kuhmossa veivataan joka kesä ja Sibelius-Akatemian tutkinnoissa joka kevät. Perusohjelmiston levyttäminen on syystäkin laantunut - jo Ylen levystössä on parikymmentä versiota Dumky-triosta. Nyt viulisti Christian Tetzlaff, sellisti Tanja Tetzlaff ja pianisti Lars Vogt ovat rohjenneet levyttää Ondinelle Dvorakin pianotriot nro 3 ja nro 4 "Dumky", ja on kysyttävä miksi.

 • Lutoslawski sopii RSO:lle kuin nappi nenään

  04.12.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Uskolliset radionkuuntelijat ovat ehkä huomanneet, että RSO ja Hannu Lintu ovat soittaneet paljon Witold Lutoslawskia. Tämä johtuu siitä, että tekeillä on Lutoslawskin orkesterimusiikista levysarja, jossa konserteissa koeponnistetut tulkinnat äänitetään myöhemmin. Ondine on juuri julkaissut sarjan ensimmäisen levyn, joka varmistaa sen mikä tiedettiin: Lutoslawski sopii RSO:lle kuin nappi nenään.

 • Ondine-uutuus päivittää kuvan Heino Elleristä

  20.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Heino Eller on sikäli tyypillinen virolaissäveltäjä, että me täällä naapurissa tunnemme nimen ja aavistamme kansallisen merkityksen, muttemme tiedä miltä Ellerin sävellykset kuulostavat. Ondine-yhtiön uutuus korjaa tilanteen esittelemällä Elleriä kattavalla ja tyylikkäällä orkesterilevyllä, joka on melkeinpä ainoa lajissaan parinkymmenen vuoden takaisen ECM-levyn jälkeen. Ohjelmistossa on laaja Sinfoninen legenda, keskeneräiseksi jääneen toisen sinfonian avausosa sekä Ellerin pääteoksiin kuuluva viulukonsertto.

 • Musiikkia vai rukousta?

  20.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Olen pitkään pitänyt Latvian radiokuoroa yhtenä maailman parhaista, mutta viime aikoina kuoro on levyttänyt lähinnä mystistä minimalismia ja ortodoksista kirkkomusiikkia, joten perusohjelmisto-osaamista on vaikea arvioida. Kehityksen huippu lienee Ondinen julkaisema uutuus, jolla kuoro esittää Andrejs Selickisin hyvin pelkistynyttä, hyvin uskonnollista musiikkia.

 • Soolo-Bach ei toimi nokkahuilulla

  18.09.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Johann Sebastian Bachin sooloviulusonaatteja ja -partitoja sekä soolosellosarjoja on perustellusti ja ansiokkaasti esitetty monilla eri soolosoittimilla. Frans Brüggenin sovitukset nokkahuilulle ovat kuitenkin niin täynnä kompromisseja ja rajoitteita, että niitä tekee pahaa kuunnella. Nokkahuilisti Bolette Roedin uusi Ondine-levytys on murheellisinta soolo-Bachia pitkään aikaan.

 • RSO:n ja Hannu Linnun Bartók-levylle arvostettu Gramophone-palkinto

  31.08.2018 Yleisradio

  Ondinen julkaisema levy oli paras konserttotaltiointi.

  Ondinen julkaisema levy oli paras konserttotaltiointi.

 • Radion sinfoniaorkesterille maailmanmainetta – Bartók-levytykselle myönnettiin arvostettu Gramophone-palkinto

  31.08.2018 Yle Uutiset

  Palkitulla levyllä RSO:ta johtaa ylikapellimestari Hannu Lintu ja solistina soittaa viulisti Christian Tetzlaff.

 • RSO:n ja Hannu Linnun Bartók-levylle arvostettu Gramophone-palkinto

  31.08.2018 RSO

  Myös Sibelius-levy ehdokkaana.

  RSO:n, ylikapellimestari Hannu Linnun ja viulisti Christian Tetzlaffin Bartókin viulukonserttojen levytys on saanut merkittävän, brittiläisen Gramophone-musiikkijulkaisun äänitepalkinnon. Levy-yhtiö Ondinen julkaisema levytys palkittiin parhaana konserttotaltiointien sarjassa.

 • Latvian radiokuoron laatu säröilee

  27.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Latvian radiokuoro, kapellimestari Sigvards Klava ja levy-yhtiö Ondine ovat löytäneet mielekkään markkinaraon. Kun ortodoksisen kirkkomusiikin laadukkaimpia klassikoita levyttää modernilla, neutraalin täyteläisellä kamarikuorosoinnilla, tulos koskettaa laajempaa yleisöä syvemmältä kuin uusi mystinen kuorominimalismi tai perinteikäs ortodoksiveisuu. Parin Rahmaninov-levyn jälkeen Klavan joukkio on tarttunut Shostakovitshin oppilaan Georgy Sviridovin kirkkomusiikkiin, jossa ortodoksista hartautta maustetaan pikkuhitusella uusromantiikkaa.

 • HeBo löytää Schumannin ja Bachin yhteyden - ja rajansa

  27.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Helsingin barokkiorkesterin ja Aapo Häkkisen uutuus kurkottaa turvallisesta periodiohjelmistosta romantiikan musiikin kokonaistaiteeseen: Robert Schumannin kahden suuren humanistis-satumaisen kuoro- ja orkesteriteoksen välissä luimistelee Bachin kantaatti. Kuinka ollakaan levy löytää säveltäjien ja tyylikausien välisen yhteyden, vähempää en Aapo Häkkisen aivoituksilta odottaisikaan.

 • Live-Tetzlaff ei aivan vakuuta

  23.04.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Viulisti Christian Tetzlaff on paitsi Ondine-yhtiön luottoartisti myös säännöllinen vieras Helsingin orkesterien solistina. Radion sinfoniaorkesterin solistina Tetzlaff kävi muun muassa viime lokakuussa, soittamassa Béla Bartókin kaksi viulukonserttoa. Nyt Ondine on julkaissut levyn, joka häveliäästi ilmaistuna perustuu noihin konserttiesityksiin, eli sisältää myös yleisöttömiä paikkauksia. Gramophone-lehden kollegat ennättivät kehua levyn maasta taivaisiin, mutta itse en ole yhtä vakuuttunut.

Sivut