Hyppää pääsisältöön

Anders Chydenius

 • Suomi, tästä voimme olla ylpeitä! Lehdistönvapauslaki täytti 250 vuotta – suomalainen keksintö

  03.12.2016 Yle Uutiset

  Maailman radikaalein lehdistönvapauslaki poisti ennakkosensuurin vuonna 1766.

 • Maailman radikaalein sananvapauslaki syntyi 1700-luvulla suomalaisten aloitteesta

  05.10.2016 Yle Uutiset

  Kun Ruotsin valtakuntaan saatiin 250 vuotta sitten maailman vapaamielisin painovapauslaki, olivat asialla pääasiassa suomalaiset. Siihen asti yhteiskunnan toiminta perustui salailuun ja sensuuriin.

 • Näkökulma: Toivottavasti Peter Forsskålille ei käy kuin Kimmo Timoselle

  23.02.2016 Tiede

  Vapausajattelija Forsskål on jäänyt Chydeniuksen varjoon.

  Ei, Peter Forsskål ei ole jääkiekkoilija, vaan 1700-luvulla elänyt luonnontutkija, tutkimusmatkailija ja sananvapauden esitaistelija. Jääkiekkoilija Kimmo Timonen tulee kuitenkin mieleen, kun seuraa miten Painovapauden juhlavuosi on lähtenyt liikkeelle. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun Ruotsissa tuli voimaan aikansa vapaamielisin painovapauslaki. Yksi lain keskeisistä laatijoista, Anders Chydenius, on ollut jo esillä, mutta rohkeasta sananvapauden esitaistelijasta Peter Forsskålista ei ole kirjoitettu juuri mitään.

 • Ruotsin kuningas Kokkolaan kesällä?

  22.02.2016 Yle Uutiset

  Anders Chydeniuksen säätiö ja Kokkolan kaupunki ovat kutsuneet Kaarle XVI Kustaan kesäkuussa painovapauden 250-vuotisjuhlaan Kokkolaan.

 • Kokaiiniorgioita Suomessa: Reseptit lääkäreiltä

  03.09.2015 Näkökulmat

  Tutuista lääkkeistä tuli humahduksessa laittomia huumeita.

  Huumaavien aineiden matka Kokkolan kirkkoherran Anders Chydeniuksen ryytimaasta nykyiseen kieltolakiin on pitkä ja monipolvinen. Tutuista ja turvallisista lääkkeistä tuli laittomia ja vaarallisia yhdessä humahduksessa 1960-luvulla. Sen sai aikaan YK. Huume-Suomen historia, maanantaisin TV1:ssä klo 20.00.

 • Valistusajattelijan puolestapuhujalle Chydenius-palkinto

  27.06.2015 Yle Uutiset

  Valtakunnallinen Chydenius-palkinto myönnetään tänä vuonna professori Gustav Björkstrandille. Kokkolan kaupungin ideoima palkinto on tunnustus pitkäaikaisesta ja monipuolisesta työstä kirkkoherra Anders Chydeniuksen elämäntyön ja aatteiden esille nostamisessa. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

 • Keskustan valvonta kiinnostaa Kokkolaakin – Anders Chydeniukselle kamerat kaveriksi

  30.04.2015 Yle Uutiset

  Kokkola lähtee mukaan pohjalaiskuntien yhteiseen valvontakamerahankkeeseen. Pohjanmaan poliisilaitos ehdottaa, että pohjalaiskuntien keskuksiin hankittaisiin nykyistä enemmän valvontakameroita, joita seurattaisiin poliisin tilannekeskuksesta Seinäjoelta. Poliisin mukaan valvonta tehostaisi rikostutkintaa.

 • MOT:n Knus-Galánille Chydenius-mitali

  02.12.2014 MOT

  MOT:n toimittaja Minna Knus-Galán on palkittu Chydenius-mitalilla.

 • Veroparatiisijournalismin uranuurtajat saavat Chydenius-mitalit tänä vuonna

  02.12.2014 Yle Uutiset

  Anders Chydenius oli valtiopäivämies, joka taisteli vapaakaupan, painovapauden ja uskonnonvapauden puolesta. Hän eli vuosina 1729–1803.

 • Suurmiehen pappilasta voisi tulla jotain suurta – "Chydeniuksen arvo nousee vielä sfääreihin"

  12.11.2014 Yle Uutiset

  Anders Chydeniuksen 1730-luvulla luvulla rakennettu pappila Kokkolassa on yksi Suomen vanhimpia. Huonoon kuntoon päässeen pappilan kunnostusta ja tulevaa käyttöä aletaan nyt selvittää. Kulttuurialan konsultti tekisi pappilasta vetonaulan, joka korostaisi Chydeniuksen perintöä ja visioita.

 • Eduskunnan työskentelymalli ja hallinto saavat kiitosta – keskushallinnon remontti tulee tarpeeseen

  31.03.2014 Yle Uutiset

  Kokkolassa valtiopäivien 150-vuotisseminaariin maanantaina osallistuneet entiset ja nykyiset kansanedustajat antavat varovaisen tukensa hallinto- ja kuntaministerin uusimmalle hallinnon remonttiesitykselle. Kotikentillään kantaa ottaneet edustajat rauhoittaisivat kuitenkin valtion aluehallinnon täysin uudistussuunnitelmien ulkopuolelle

 • Urpilainen: Väylämaksujen alentamista harkittava

  29.06.2013 Yle Uutiset

  Väylämaksujen uudistamista selvittänyt työryhmä jättää mietintönsä heinäkuun lopussa.

 • Anders Chydenius: Ajattelija, myssy ja nuuskamies

  05.12.2012 Yle Uutiset

  Yksilön vapaudet hyödyttävät koko yhteisöä. Näin ajatteli valtiopäivämies Anders Chydenius. Vapaustaistelija juurrutti Suomeen demokratiaaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksien kunnioitusta. Lapseton myssy-puolueen talousmies jätti jälkipolville talon, sormuksen, Raamatun ja nuuskarasian -ainakin.

 • Pappilayhdistys ottaa Chydeniuksen pappilan haltuunsa

  18.05.2011 Yle Uutiset

  Anders Chydeniuksen 1700 -luvulla rakennettu pappila Kokkolassa on yksi Suomen vanhimpia. Seurakuntayhtymän omistama pappila on vuosien varrella ollut niin luokkatiloina kuin asuinhuoneistonakin. Nyt pappila on pääsemässä arvoiseensa käyttöön, kun Kokkolaan on perustettu Pappilayhdistys, joka ottaa arvokkaan rakennuksen haltuunsa.

 • Chydenius kaipaa chydeniuksia

  12.10.2010 Yle Uutiset

  Yliopistokeskus Chydenius kääntyy yritysten ja yksityisten puoleen peruspääomaa etsiessään. Yliopistokeskus haastaa "montako Chydeniusta pistät" - kampanjalla lahjoittamaan rahaa maakunnalliselle yliopisto-opetukselle.

 • Elisabeth Rehn sai Chydenius-palkinnon

  07.09.2010 Yle Uutiset

  Ministeri Elisabeth Rehn on saanut valtakunnallisen Chydenius-palkinnon. Perusteluissa kiitettiin etenkin Rehnin työtä ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Järjestyksessään kuudes Chydenius-palkinto jaettiin tiistai-iltana Kokkolan kaupungin 390-juhlavuoden kunniaksi.

 • Talouden haasteista puhetta Kokkolassa

  03.07.2010 Yle Uutiset

  Talouden ajakohtaiset haasteet kokosivat asiantuntojoita lauantaina Kokkolassa pidettyyn Chydenius-seminaariin. Samana päivänä myös Chydenius-säätiö julkisti apurahansaajia.

 • Kokkola tähtää Suomen Davosiksi

  22.05.2010 Yle Uutiset

  Vapaus on teemana kesällä Kokkolassa järjestettävässä Anders Chydenius - vapaakauppaseminaarissa. Järjestäjien tavoitteena on saada tilaisuudesta Suomen kesän merkittävin talousseminaari.

 • Chydenius ruotsalaisministerin seinälle

  31.08.2009 Yle Uutiset

  Anders Chydenius -säätiö lahjoitti maanantaina Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borgille Anders Chydeniusta esittävän taulun. Ministeri Borg on jo pitkään toivonut työhuoneensa seinälle tämän 1700-luvulla vaikuttaneen merkittävän valtiopäivämiehen kuvaa.

 • Vapaakauppa-aate voimissaan Chydenius-seminaarissa

  01.08.2009 Yle Uutiset

  Anders Chydenius -vapaakauppaseminaari keräsi Kokkolasalin liki täyteen talousasioista kiinnostuneita. Anders Chydeniuksen 250 vuotta sitten esittämät ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia.

Sivut