Hyppää pääsisältöön

Kansalliskirjasto

 • Kai Ekholm: Kirjasto on lupaus sivistyksestä, yhteisyydestä ja jatkuvuudesta

  24.08.2019 Elämä

  Kansalliskirjasto inspiroi edelleen Kai Ekholmia

  Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt, Kansalliskirjaston ylihoitajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Tampereen yliopistossa lehtorina sekä Vaasan yliopistossa professorina toiminut Ekholm keskittyy nyt eläköidytään organisoimaan omaa laajaa kirja- ja levykokoelmaansa. Useita tietokirjoja, ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi myös kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa.

 • Kun katsoo ihan suoraan, se on myös kauniin ohi katsomista, sanoo Sirpa Kähkönen

  05.12.2018 Kulttuuri

  Täytyy uskaltaa katsoa siihen maisemaan, missä on hävitys.

  "Minulle kirjailijana olemisen ytimeen liittyy kodin menetyksen teema, joka on monella tavalla läsnä", sanoo kirjailija Sirpa Kähkönen. Hän kirjoittaa siitä. mikä on kadonnut.

 • Kirjojen Suomi -hankkeen mainoselokuville kultaa ja pronssia PromaxBDA Global Excellence -gaalassa

  15.06.2018 Yleisradio

  Elokuvat on ohjannut Ylen ohjaaja Tero Wolff.

  Elokuvat on ohjannut Ylen ohjaaja Tero Wolff.

 • Suomalaisten painajaiset ovat lisääntyneet ja kohta niistä tiedetään paljon enemmän

  16.05.2018 Puoli seitsemän

  Suomalaiset ovat unimyönteistä kansaa

  Tutkimusten mukaan kaikki näkevät unia ja suurin osa unista on jollain tavalla kielteisiä. Suomalaisia unet ovat aina kiehtoneet, joten suomalaisesta uniperinteestä on paljon tietoa keskiajalta lähtien.

 • Hirvonen, Rauhala ja Liksom ovat Kirjojen Suomen lainatuimmat - kaikki e-kirjat luettavissa vuoden loppuun saakka!

  05.12.2017 Kirjojen Suomi

  Kirjojen Suomi on tarjonnut ilmaisia e-kirjoja vuoden ajan

  Kirjojen Suomessa on luettu kirja kultakin Suomen itsenäisyyden vuodelta. Kirjoja on voinut lukea ilmaiseksi sähköisinä ja verkkokirjasto on avoinna vuoden loppuun saakka. Tähän mennessä kirjoja on lainattu 25 000 kertaa. Luetuimpia e-kirjoja ovat olleet Elina Hirvosen Kun aika loppuu (2015), Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (2013) ja Rosa Liksomin Hytti nro 6 (2011).

 • Miksi Matti Pohto sai kirveen ohimoonsa – ja 6 muuta kysymystä unohdetusta kirjasankarista

  21.09.2017 Kulttuuricocktail

  7 avainkysymystä kirjallisuuden pelastajasta, Matti Pohdosta

  Matti Pohto syntyi 200 vuotta sitten. Hän oli todellinen outolintu sen ajan Suomessa. Pohto kiersi maata ja keräsi kirjoja. Yhdessä kirjastonhoitaja Fredrik Wilhelm Pippingin kanssa hän pelasti vanhimman suomalaisen kirjallisuuden. Tässä artikkelissa vastataan seitsemään avainkysymykseen Kirja-Matista.

 • Kuka oli Matti Pohto?

  05.09.2017 Kulttuuricocktail

  Perustiedot unohdetusta kirjasankarista Matti Pohdosta.

  Matti Pohto on mies, jota kukaan ei tunne, vaikka kaikkien pitäisi. Hän syntyi Ylistarossa 200 vuotta sitten ja kuoli Viipurin lähellä 40-vuotiaana. Elämä päättyi ikävän sattuman kautta, raivostuneen rengin kirveeniskuun. Pohto oli kulkuri, joka keräsi matkoillaan tuhansien kirjojen kokoelman. Hänen työnsä ansiosta Turun palossa vuonna 1827 tuhoutunut vanhin suomalainen kirjallisuus saatiin pelastettua.

 • Matti Pohdossa kiteytyvät suomalaisuuden parhaat puolet

  05.09.2017 Kulttuuricocktail

  Kirjoja kerännyt kulkuri Matti Pohto pitää tuntea!

  On ihme, jos tiedät, kuka on Matti Pohto. Häntä ei tunne juuri kukaan, vaikka kaikkien pitäisi. Minulle tämä kirjoja kerännyt maankiertäjä on parasta Suomessa.

 • Yle luovutti Kansalliskirjastolle 10 000 radiokuunnelman käsikirjoitusta

  15.06.2017 Yleisradio

  Näin arvokas aineisto saadaan paremmin käyttöön.

  Kuunnelmien sähköisiä käsikirjoituksia voi lukea ja ladata omaan käyttöön kaikissa vapaakappalekirjastoissa ympäri Suomen. Yle digitoi kokoelman, jotta arvokas aineisto saadaan paremmin käyttöön.

 • Suomenkielisen kirjallisuuden tuntematon pelastaja Matti Pohto ei saa omaa liputuspäivää

  13.03.2017 Kulttuuricocktail

  Kirjoja keränneelle kulkurille ei myönnetty liputuspäivää.

  Sisäministeriö on päättänyt, että tuhansien kirjojen kokoelman 1800-luvulla kerännyt Matti Pohto ei saa omaa liputuspäivää. Ministeriön mukaan uusia liputuspäiviä ei ylipäätään oteta kalenteriin tällä haavaa. Pohdolle esitettiin liputuspäivää kirjailija Juha Hurmeen johdolla vuonna 2014.

 • Kirjojen Suomen kumppanit

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Yle ja parikymmentä muuta tahoa ovat lukemisen asialla.

  Kirjojen Suomi on Ylen suursatsaus kotimaiseen kirjallisuuteen vuonna 2017, ja sen toteutumiseen on tarvittu laajaa yhteistyötä. Kiitos kaikille kumppaneille!

 • Mika Waltarin Konstantinopoli vuonna 1453

  03.07.2016 Kulttuuri

  Mika Waltarin Johannes Angeloksen jäljillä Istanbulissa.

  Mika Waltarin Johannes Angelos -romaanin Konstantinopoliin sijoittuvat tapahtumat pohjautuvat pitkälti laivalääkäri Nicolò Barbaron päiväkirjan historiallisten tapahtumien muotoon.

 • Lumivyöryvaroituksia sivistysvaltiossa

  16.06.2016 Kulttuuri

  Tittelit, oppiarvot ja suorittaminen eivät takaa sivistystä.

  Tittelit, oppiarvot ja suorittaminen eivät takaa sivistystä.

 • Kirja-Matti ansaitsee liputuspäivän

  29.04.2014 Kulttuuri

  Eräs suomalaisen kulttuurin suurimmista sankareista on jäänyt tuntemattomaksi. Matti Pohto -nimisen köyhän kulkurin ansiosta suomenkielinen kirjallisuus saatiin pelastettua Turun palon jälkeen 1800-luvulla. Jotta suomalaiset oppisivat tuntemaan miehen paremmin, kirjailija Juha Hurme, Kansalliskirjasto, Suomen kirjastoseura ja Ylen kulttuuriohjelmat Kultakuume ja Strada ovat jättäneet sisäministeri Päivi Räsäselle ehdotuksen uudesta liputuspäivästä.

 • Jouna Pyysalo, kadonneen kantakielen jäljittäjä

  28.11.2013 Elävä arkisto

  Vuonna 1998 valmistunut dokumentti piirtää valoisan kuvan väriläiskästä Helsingin katukuvassa. Hassun hatun alta paljastuu 26-vuotias kieltenopiskelija Jouna Pyysalo, jonka kiinnostuksen kohteet lomittuvat vaivatta tuhansien vuosien aika-akselille.